Ogórki w wyjątkowej odsłoniePixabay / ivabalk

Ogórki w wersji orientalnej zrobisz latem, a cieszyć Cię będą całą zimę. Smaczne i proste w przygotowaniu, bez pasteryzacji

Ogórki w orientalnym wydaniu z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Warto przygotować je już teraz, by móc się cieszyć się nimi przez całą zimę. Wyjątkowe ogórki nie wymagają pasteryzacji, a ich przygotowanie nie powinno nikomu sprawić najmniejszych problemów.

Nie da się ukryć, że ogórki są jednym z tych warzyw, które idealnie nadają się na przetwory. Jedni wolą je w kiszonym wydaniu, inni lubują się w smaku ich konserwowej odsłony. Możliwości przygotowania jest ogrom. Warto wypróbować przepis na ogórki z orientalną nutą, które zaspokoją wymagania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Przed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówPrzed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówCzytaj dalej

Ogórki w orientalnym wydaniu

Smakowite ogórki bez pasteryzacji? Takie założenie może wydawać się nieco irracjonalne. Jednak okazuje się, że jest to możliwe. Orientalne ogórki są tego idealnym przykładem. Fantastyczny smak i prostota przygotowania w jednym. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • czosnek
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 500 g cukru
  • 370 ml octu 10%
  • 10 g chili
  • 120 ml oleju

Dzisiaj grzeje:

  1. Już dziś się zacznie, jest potwierdzenie. Wszystko na naszych oczach, uważajcie
  2. Ogromne współczucie. Niech się pani trzyma pani Magdo
  3. Nowe tablice rejestracyjne od połowy lipca. Wprowadzili je w jednym celu

Prosty przepis na smakowite ogórki

Na początku musimy dokładnie umyć ogórki. Warto namoczyć je przez 30 minut w wodzie. Po tym czasie przekrajamy je na pół. Następnie czosnek kroimy na cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy ze sobą i zasypujemy solą. Ogórki z czosnkiem odstawiamy na 6 godzin. W tym czasie możemy przygotować zalewę. W garnku podgrzewamy mieszankę octu, oleju, cukru i chili. Z zasypanych solą ogórków pozbywamy się nadmiaru wody i dodajemy do nich gorącą zalewę. Odstawiamy na dobę, a po tym czasie przelewamy wszystko do słoików. Nie trzeba ich pasteryzować. Wystarczy je mocno zakręcić. Takie ogórki zachwycą domowników.

Nigdy nie łącz ogórka z 1 składnikiem. Skutki są gorsze, niż może nam się wydawaćNigdy nie łącz ogórka z 1 składnikiem. Skutki są gorsze, niż może nam się wydawaćCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dziennikarze Wiadomości TVP stanęli przed sądem. Wiemy, jak się tłumaczyli
  2. Poważny problem z turystami na Śnieżce. Władze apelują. Sytuacja coraz bardziej wymyka się spod kontroli
  3. W trybie pilnym podjęto decyzję o zamknięciu Biedronki nad morzem. Pojawiło się poważne zagrożenie, sieć wydała komunikat
  4. Awantura w Biedronce pań 60+. Wściekła złapała za ziemniaka, maseczkę miała źle założoną
  5. Uwielbiany aktor z "Rancza" od kilku miesięcy nie wychodzi z domu, nawet na zakupy. Ma dość, padły niezwykle smutne słowa
  6. Sensacyjna wiadomość dotarła do Polski. Bartosz Kapustka coraz bliższej powrotu do kraju, chcą go mistrzowie Polski

Źródło: Beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł