Ogórki zawierają coś straszliwego
pixnio.com/ PPD CC0

Sałatka z ogórkiem i pomidorem jest fatalnym pomysłem. Eksperci ostrzegają przed opłakanami konsekwencjami

Ogórki i pomidory pasują do siebie wręcz idealnie jeśli mówimy o palecie smakowej obu warzyw. Niestety, ich połączenie nie jest najlepszym pomysłem w sałatce czy na kanapce biorąc pod uwagę aspekt zdrowotny, więc lepiej go zdecydowanie unikać. Eksperci wyjaśniają dlaczego wspólne jedzenie tych produktów niesie ze sobą opłakane konsekwencje.

Ogórki są jednymi z najbardziej podstawowych warzyw w naszej diecie, dokładnie tak samo jak pomidory. Wiele potraw bez ich obecności zwyczajnie nie ma racji bytu. Lepiej zrezygnować z przygotowywania sałatki, w której obok siebie znajdziemy pomidora i ogórka. Spożycie takiego produktu nie przynosi najlepszych konsekwencji.

Nigdy nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się uciążliwego problemuNigdy nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się uciążliwego problemuCzytaj dalej

Ogórki spożywaj samodzielnie - z pomidorami tworzą niekorzystną mieszankę

Sałatka, której dwoma głównymi składnikami są pomidory i ogórki jest bardzo smaczna chociaż niezbyt zdrowa. Eksperci ostrzegają przed jedzeniem takiego posiłku z jednego bardzo ważnego dla zdrowia powodu. Choć ogórki pomagają przyspieszyć trawienie, w większości składają się z wody i nie mają dużo wartości odżywczych. Pełne są za to pewnego enzymu, który samodzielnie nie jest dla nas groźny, lecz w połączeniu z pomidorem staje się o wiele gorszy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Opakowanie dobrej kawy posiada ukrytą funkcję. Niemal nikt jej nie zna i wielka szkoda
  2. Już jutro Lidl będzie rozdawał złoty trunek za darmo. Tylko pod jednym warunkiem

Pomidory pełne są witaminy C, która pomaga zachować dobrą odporność, reguluje wchłanianie różnych związków chemicznych i działa antyoksydująco zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. Kiedy w sałatce znajduje się pomidor obok ogórka, z podłużnego zielonego warzywa wydziela się enzym o nazwie askorbinaza, który niszczy kwas askorbinowy, czyli witaminę C.

Według obliczeń, już jedna łyżka soku ze świeżych ogórków może zniszczyć witaminę C z nawet 3 litrów soku pomidorowego, co czyni askorbinazę wyjątkowo skuteczną. Jedynie ogórki kiszone lub konserwowe mają wyłączony enzym, więc jeśli musimy dodać ogórki do sałatek ze świeżymi warzywami wybierzmy te przetworzone.

Najlepsze newsy:

  1. Macie konto w PKO BP, czy Santanderze? Banki wydają ostrzeżenia, pieniądze znikają z kont a oszuści są coraz bardziej przebiegli
  2. Niewyobrażalna tragedia, 59 osób straciło życie w jednej chwili. Media przekazały smutne wiadomości ze świata
  3. Oszałamiające ciasto truskawkowe zrobisz w 7 minut. Receptura jest cudowna
  4. Wielka kontrowersyjna zmiana w Lidlu, nagle weszła dodatkowa opłata. Klientów zamurowało, nikt się jej nie spodziewał
  5. Kilkadziesiąt ton wiezionych przez tydzień czereśni z Uzbekistanu przybyło do Polski. Wyjawiamy, ile kosztują
  6. Znany sportowiec napadnięty na ulicy w biały dzień. Otarł się o śmierć, teraz wyznał wszystko

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł