Ogórki w nietypowej odsłoniePixabay / congerdesign

Ogórki marynowane w soku pomidorowym są idealną przekąską na grilla i imprezę. Raz spróbujesz i już zawsze znajdzie się dla nich miejsce na stole

Bez wątpienia ogórki to jedno z najbardziej uwielbianych warzyw, które znakomicie sprawdza się w przypadku najróżniejszych przetworów. Najczęściej sięgamy po ich odsłonę kiszoną lub konserwową. Warto jednak przetestować ogórki marynowane w soku pomidorowym. Znakomicie sprawdzają się podczas imprez.

Niejednokrotnie mogliśmy się przekonać o tym jak znakomicie podczas spotkań sprawdzają się ogórki. Często serwowane są jako przekąski. Okazuje się, że można przygotować je również w wersji przeznaczonej wyłącznie dla dorosłych, która zachwyca swoim smakiem.

Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaPilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaCzytaj dalej

Ogórki marynowane w soku pomidorowym

Nie da się ukryć, że ogórki i sok pomidorowy nie są standardowym połączeniem. Jednak sprawdza się ono idealnie w przypadku tej przekąski inspirowanej drinkiem Krwawa Mery. Jakie składniki będą nam potrzebne do jej wykonania?

  • 300 g ogórków gruntowych
  • 3 plastry cytryny
  • 90 ml soku pomidorowego
  • 30 ml soku cytrynowego
  • 30 g startego chrzanu zmieszanego z sokiem z cytryny
  • 7 g ziaren czarnego pieprzu
  • 7 g soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 ml ostrego sosu na bazie papryki
  • 65 ml wódki

Dzisiaj grzeje:

  1. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  2. Lidl znów zaskakuje. Sieciówka wprowadza do swojej oferty produkty, których jeszcze nie było

Prosty przepis na znakomite ogórki w stylu Krwawej Mary

Na początku myjemy ogórki i kroimy je na plasterki. Przekładamy je do słoika o pojemności 500 ml. Następnie dodajemy 3 plastry cytryny. Sok pomidorowy, posiekany czosnek, chrzan, ziarna pieprzu, sól oraz ostry sos podgrzewamy na średnim ogniu w rondlu. Doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Kiedy już to nastąpi, zdejmujemy mieszankę z ognia i dodajemy do niej wódkę. Powstałą marynatę wlewamy do słoika. Po ostygnięciu zakręcamy pokrywkę i wstawiamy słoik do lodówki na 12 godzin. Ogórki powinniśmy serwować na zimno.

Najlepsze newsy:

  1. "Smutny dzień dla Warszawy". Pogrążony w żałobie Rafał Trzaskowski żegna ważną dla stolicy osobę
  2. Tragedia w Ustroniu Morskim. Czarny scenariusz się spełnił, 19-latek nie żyje
  3. Właśnie oszukują wszystkich. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed przekrętem phishingowym
  4. Rozsyp go w ogrodzie i przemieszaj z ziemią, w mig będziesz się cieszyć ogromnymi zbiorami pomidorów. Przy okazji odstraszysz ślimaki
  5. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  6. Znany dziennikarz sportowy znalazł nową pracę. Z poprzedniej wyleciał po oskarżeniach o molestowanie

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł