

9 Stycznia 2020
Czym się różnią ogórki kiszone od małosolnych? Kilka znaczących różnic
Ogórki można przygotowywać na wiele sposobów. O ile gołym okiem widać różnicę pomiędzy konserwowymi, a kiszonymi. O tyle nie każdy wie czym różnią się ogórki małosolne od kiszonych.
Ogórki kiszone smakują zupełnie inaczej niż ogórki małosolne. Jedne i drugie mają swoich zwolenników. Jednak nie wszyscy wiedzą z czego wynika różnica pomiędzy tymi przetworami.
Zasadniczo proces tworzenia ogórków kiszonych i małosolnych przbiega w ten sam sposób. Jednak ogórki małosolne są gotowe już po dwóch, trzech dniach. Jednak trzymane w marynacie dłużej, po kilkunastu dniach przeistaczają się w ogórki kiszone.
Różnic jest jednak więcej. Dotyczą one składników. Ogórki małosolne potrzebują ich mniej. A mianowicie: chrzan,sól, koper i czosnek. Natomiast do procesu kiszenia niezbędne są oprócz tego liście laurowe oraz gorczyca.
Proces przygotowania też przebiega nieco inaczej. Dno słoika pod kiszenie ogórków wykłąda się dodatkami: czosnkiem, gorczycą, liścmi laurowymi itd. Na nie kładzie się ogórki. Jeśli chodzi natomiast o ogórki małosolne, to dodatków nie wkłada sie na dno, tylko wciska między ogóry.
Niektórzy twierdzą, że ogórki małosolne mają bardziej wyrazisty smak. Kiszone natomiast są bardziej kwaśne. Zwolennicy kwaśnych smaków z kolei podkreślają, że to ogórki kiszone smakują lepiej. Pozytywną cechą jednej i drugiej odmiany jest niskakaloryczność. W związku z powyższym produkt jest zalecany dla osób dbających o dietę.
ZOBACZ TAKŻE:
- Robert Makłowicz twierdzi, że nie jest kucharzem. Jednak gotowanie jest jego wielką pasją
- Jak zrobić domowy makaron? Bardzo łatwo, uświetnia smak wielu potraw
- Magda Gessler podzieliła się przepisem na kotlety schabowe. Marynowane w mleku i cebuli
Źródło: zajadam.pl