Ogórki - jak je obierać?RoderickMacte, Getty Images

Gigantyczny błąd podczas obierania ogórków. Wystarczy zacząć od złej strony i stają się niejadalne

Niewiele osób wie o tym, że ogórki należy obierać w odpowiedni sposób, inaczej ryzykuje się nieprzyjemnością podczas jedzenia. Ogórek, który obierany był od złej strony, nagle staje się gorzki i niesmaczny. Jeśli więc chcesz uniknąć takiej sytuacji, zawsze zaczynaj obierać go od jasnej strony, która nie jest gorzka.

Wydawać by się mogło, że ogórki są tak popularne i poznane, że nie ma żadnych nieznanych informacji na ich temat. Prawda jest jednak zupełnie inna i jeśli zastanawiałeś się, dlaczego twoja mizeria jest niekiedy gorzka - z pewnością nie widziałeś, że warzywo to trzeba obierać od dobrej strony.

Jaśniejsza strona ogórka na swoim końcu miała przed zerwaniem kwiat, a ciemniejsza część przylegała do łodygi. To właśnie od zdrewniałej i łykowatej części rośliny, jaką jest łodyga, pochodzi ten nieprzyjemny gorzki smak.

Ogórek jest gorzki? To wina złego obierania

Największą ilość goryczki maja ogórki gruntowe. Te mniejsze okazy mają znacznie twardszą skórkę, którą, w przeciwieństwie do warzyw ze szklarni, każdy obiera. Wtedy właśnie najłatwiej o błąd, który może zniszczyć nawet cały obiad. Gorzka mizeria degraduje w końcu przyjemność z jedzenie nawet najlepszego obiadu.

Przed rozpoczęciem obierania ogórków, należy dokładnie przyjrzeć się ich powierzchni. Jaśniejsza część znajduje się po stronie kwiatu - to tam jest najwięcej słodkiego smaku, który tak bardzo lubimy w słodkich ogórkach. Od tej strony należy zacząć obieranie.

Najgorsza pora na picie kawy, lepiej uważać. Problemy ze snem i zmęczenie są jedynie początkiemNajgorsza pora na picie kawy, lepiej uważać. Problemy ze snem i zmęczenie są jedynie początkiemCzytaj dalej

Jeśli zdejmujemy skórkę z ciemniejszej części, rozsmarowujemy gorzki smak po całej powierzchni ogórka. Na gorzkość nie pomaga nawet mycie ogórków, ponieważ gorzkie substancje wżerają się wręcz w strukturę warzywa. Co ciekawe, nie każdy ogórek z ciemną stroną jest gorzki.

Wiele ogórków gruntowych jest różnokolorowych, lecz mimo to, zarówno jasna jak i ciemna strona, zachowują całkowicie normalny, delikatnie słodki smak. Mimo wszystko warto zaczynać obierać od jasnej strony, aby nie mieć następnie przykrej niespodzianki.

Wartości odżywcze ogórków

Ogórki są wyjątkowo niskokaloryczne, a niski indeks glikemiczny powoduje, że są idealnym warzywem dla osób chorujących na cukrzycę. Zawarte w roślinie sterole biorą udział w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Oczyszczają tym samym żyły z zatorów i zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się chorób układu krwionośnego.

Chcesz przeczytać więcej kuchennych porad? Zajrzyj do tego artykułu, a dowiesz się jaki wpływ na działanie kawy mają pory, podczas których się ją piję. W tym tekście opisaliśmy najlepsze ziemniaki do gotowania w wodzie.

Można znaleźć w nim także niewielkie ilości minerałów i mnóstwo wody, dlatego świetnie sprawdza się jako część letniego koktajlu. Sporo błonnika wspomaga trawienie i reguluje metabolizm, co przyczynia się do gubienia zbędnych kilogramów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł