Ogórki konserwowe z pysznym dodatkiemfacebook.com/PrzepisyBozeny

Ogórki w zalewie gyros zaskoczą Cię przepysznym, nieco egzotycznym smakiem. Podbijają rodzinne imprezy

Ogórki konserwowe są drugim najbardziej popularnym przetworem po ogórkach kiszonych. Słodki smak i wspaniała chrupkość są głównymi aspektami ogórków w zalewie octowej, które przykuwają ich fanów. Dodatek przyprawy gyros do ogórków sprawia, że osiągają zupełnie nowy, niespotykany dotąd smak.

Ogórki kiszone królują na stołach większości Polaków. Korniszony, czyli ogórki zalane octową zalewą różnią się smakiem, fakturą oraz aromatem. Marynowane z dużą ilością cukru są słodkie, więc wspaniale przełamują wytrawny i słony smak dań obiadowych. Przyprawa gyros sprawia, że ogórki nabierają wyjątkowych orientalnych aromatów, które wprowadzają dużo nowości. Jeśli zwykłe korniszony są dla ciebie zbyt nudne, spróbuj wykonać poniższy przepis.

Pilny komunikat Ministerstwa Zdrowia. Szczególnie teraz każdy Polak powinien natychmiast przeczytaćPilny komunikat Ministerstwa Zdrowia. Szczególnie teraz każdy Polak powinien natychmiast przeczytaćCzytaj dalej

Ogórki w całkowicie nowym wydaniu - przyprawa gyros zmienia je nie do poznania

Ogórki konserwowe nie są tak zdrowe jak kiszone, jednak ciekawy smak i wyjątkowa chrupkość przyciągają wielu fanów. Przygotowanie konserwowych ogórków jest o wiele prostsze od kiszenia. Potrzeba mniej czasu i ostrożności, ponieważ ocet ma działanie odkażające. Aby cieszyć się pysznymi ogórkami z zalewy wystarczy tylko jeden dzień. Dodatek przyprawy gyros powoduje, że ogórki nabierają ciekawego, troche orientalnego smaku.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 duże marchewki
  • 4 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • półtorej szklanki octu 10 %
  • 3 szklanki cukru
  • szklanka oleju
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Ogórki opłucz pod bieżącą wodą i odstaw w misce do namoczenia przez 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu osusz je papierowym ręcznikiem.
    2. Wysuszone ogórki przełóż do dużej miski.
    3. Ogórki zasyp solą, dokładnie przemieszaj i odstaw na kilka godzin.
    4. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek posiekaj, a marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
    5. Wszystkie warzywa dodaj do ogórków, następnie zalej je octem, dodaj cukier, olej oraz przyprawę gyros. Wymieszaj całość i odstaw na 8 godzin.
    6. Po upływie czasu ogórki przełóż do wyparzonych słoików, zalej zalewą i pasteryzuj przez 20 minut od zagotowania się wody.

Tak przygotowane ogórki możesz przechowywać przez wiele miesięcy. Smacznego.

Emerytka poszła z wnuczką do Biedronki. Przy kasie rozegrały się zatrważające sceny, brak słów na zachowanie kasjerkiEmerytka poszła z wnuczką do Biedronki. Przy kasie rozegrały się zatrważające sceny, brak słów na zachowanie kasjerkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

Źródło: beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł