Ogórki konserwowe z dodatkiem chilli
pixabay.com/BarbeeAnne

Połączenie ogórków z ostrym chilli jest piorunująco pyszne. Koniecznie wypróbuj ten przepis

Ogórki konserwowe z chilli są jednym z najciekawszych smaków lata. Świeże ogórki, które nabierają ogromnej chrupkości oraz słodkości za sprawą octu i cukru idealnie smakują w ciepłe letnie dni. Dodanie do nich chilli powoduje, że dostają zupełnie nowego wyrazu i stają się jeszcze lepsze.

Ogórki są idealnymi warzywami do robienia przetworów. Duża zawartość wody powoduje, że wyjątkowo łatwo przejmują smak z innych produktów. Dlatego warto eksperymentować z dodatkami, które odpowiadają za nuty smakowe wyczuwalne w ogórkach. Kiedy dodasz do konserwowych ogórków chilli stworzysz coś zupełnie nowego. Tylko nie przesadź, ponieważ ocet wzmacnia ostrość przyprawy.

Kupowane w Biedronce przez mnóstwo Polaków jedzenie pilnie wycofane przez GIS. Fatalne doniesienia, wykryto zagrożenie dla organizmuKupowane w Biedronce przez mnóstwo Polaków jedzenie pilnie wycofane przez GIS. Fatalne doniesienia, wykryto zagrożenie dla organizmuCzytaj dalej

Ogórki z dodatkiem chilli - pikantna wersja ulubionego dodatku wielu Polaków

Jeśli znudziły ci się zwyczajne ogórki w occie, jest idealny przepis, który powinieneś wypróbować. Dodanie chilli do zalewy octowej nadaje kompletnie nowego wymiaru. Fani pikantnych potraw będą zachwyceni, ponieważ poziom ostrości można regulować zmieniając ilość przyprawy w słoiku.

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych
  • 1 duża główka czosnku
  • 2-3 łyżeczki chilli w proszku
  • 300 mililitrów octu spirytusowego
  • 8 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, następnie potnij w dość grube plasterki. Im grubsze tym bardziej chrupiące.
  2. Posyp pocięte ogórki i odstaw na kilka godzin, aby wyciekł z nich nadmiar wody.
  3. odciśnięte ogórki posyp chilli i drobno poszatkowanym czosnkiem. Od ilości chilli zależy jak mocno ostre będzie finalny produkt. Dokładnie wymieszaj.
  4. Ocet wlej do garnka, wsyp do niego cukier oraz dodaj olej. Zagotuj zalewę.
  5. Ułożone w słoikach ogórki zalej gorącą zalewą.
  6. Przeprowadź pasteryzację słoików i odstaw w chłodne i ciemne miejsce.

Najlepsze newsy:

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł