Ogórki z miodemfacebook.com/Małgorzata Stalczewska

Zaskoczysz wszystkich domowników, ogórki w miodzie są kulinarną poezją. Biją na głowę wszystkie inne przetwory

Ogórki są wyjątkowo wdzięcznym warzywem do robienia przetworów. Można wykonać z nich niesamowite przekąski, które zaskakują smakiem i aromatem. Prawie na pewno nie jadłeś jeszcze takich jak te.

Ogórki mają to do siebie, że potrafią wchłonąć praktycznie każdy smak i aromat. W trakcie kiszenia czy konserwowania ogórki przyjmują smaki dodatków, przypraw i innych składników, które znajdują się wraz z nimi w zalewie. Domownicy z pewnością przez lata jedzenia zwykłych konserwowych ogórków stracili poczucie ekscytacji na myśl o kolejnym otwartym słoiku. Dlatego wart podać im coś zupełnie nowego, a ogórki w miodzie dokładnie takie są.

Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Czytaj dalej

Ogórki w miodzie podbijają podniebienia milionów Polaków

Poza doskonałym smakiem ogórki w miodzie mają mnóstwo innych, dobrych właściwości. Antyseptyczne właściwości miodu sprawiają, że są o wiele bardziej wytrzymałe. Efekt ciężkiej pracy pszczół pozwala wydłużyć czas przechowywania ogórków, a interesujący, delikatnie miodowy smak jest czystą przyjemnością dla prawdziwego smakosza przetworów z ogórków. Pamiętaj jednak, aby użyć miodu naturalnego, a ogórki powinny być z ekologicznej hodowli. Miód dodatkowo pozytywnie wpływa na odporność, jest naturalnym antybiotykiem i działa oczyszczająco na organizm.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
  2. ZUS przygotował prezent dla emerytów, chociaż wielu o nim nie pamięta. Możesz zyskać dużo więcej pieniędzy

Składniki:

  • 4 kilogramy ogórków gruntowych.
  • łyżka miodu na każdy słoik
  • marchewka
  • kilka ząbków czosnku
  • chrzan
  • kilka garści kopru
  • jeden liść laurowy na słoik
  • kilka ziarenek ziela angielskiego na słoik
  • 1 cebula
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj.
  2. Do wyparzonych i wyczyszczonych słoików włóż po kawałku chrzanu i plasterku marchewki.
  3. Następnie ciasno ułóż ogórki tak, aby nie mogły wypłynąć ponad powierzchnie. Możesz zakonserwowac także ogórki pokrojone w plasterki, które idealnie nadadzą się na kanapki.
  4. W garnku zmieszaj wodę, ocet oraz cukier i całość zagotuj. Odstaw do przestudzenia.
  5. Do ogórków dodaj przyprawy, czosnek, kawałek cebuli i koper.
  6. Zalej słoiki marynata, a gdy tak będzie już letnia, wlej łyżkę miodu.
  7. Zakręć słoiki szczelnie i odstaw w ciemny i chłodne miejsce.
Magda Gessler dopiero teraz ją pokazała. Jej druga córka olśniewa urodą, niesamowite podobieństwoMagda Gessler dopiero teraz ją pokazała. Jej druga córka olśniewa urodą, niesamowite podobieństwoCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Szczecinianie chcą w mieście pomnika Szatana. Pomysłodawcy walczą o budżet obywatelski
  2. Adam Niedzielski ujawnił nowe plany Ministerstwa Zdrowia. Mają pomóc w walce z epidemią, nie każdy będzie jednak zadowolony
  3. Za mniej niż 5 zł kupiła w Biedronce aż 3 sztuk uwielbianych przez Polaków serów. Niestety miała pecha, teraz ostrzega wszystkich
  4. 5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej
  5. Nie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzy
  6. Anna Mucha nie wstydzi się niczego. Na środku plaży, przy wszystkich

Źródło: radiopiekary.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł