Ogórki powinniśmy zjadać ze skórką.pixabay/atrix9

Przenigdy, pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierek po ogórkach. Są cenniejsze niż każdy myślał

Ogórki gościły w naszych kuchniach niezwykle często, w końcu własnie kończy się sezon robienia przetworów. Czasem jednak dodajemy warzywa do sałatek czy surówek, a ciemnozieloną skórkę niesłusznie wyrzucamy do kosza. Tymczasem obierki mają wiele cudownych zastosowań.

Ogórki są bardzo pyszne i aromatyczne, dlatego przygotowujemy z nich nie tylko pyszne kiszone czy konserwowe, ale też zjadamy je na surowo. W końcu trudno wyobrazić sobie letni obiad bez cudownej mizerii z koperkiem. Zwykle jednak obieramy ogórki ze skórki - czasem dlatego, że bywa gorzka. Okazuje się, że właśnie pod nią kryje się najwięcej witamin i cennych składników, dlatego niepozorne obierki można z powodzeniem wykorzystać w bardzo różnym celu. Kuchenne odpady dodają zdrowia i urody.

Ciężko uwierzyć, gdzie mieszka Michał Szpak, niemożliwe. Aranżacja kuchni gwiazdora powala na kolanaCiężko uwierzyć, gdzie mieszka Michał Szpak, niemożliwe. Aranżacja kuchni gwiazdora powala na kolanaCzytaj dalej

Ogórki warto wykorzystać w całości. Skórka warzywa ma zaskakujące właściwości

Ogórki wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem i przyjemnym aromatem, ale też niesamowitą zawartością cennych składników. Nie znajdziemy w nich zbyt wielu kalorii, więc można się nimi objadać do woli, a do tego zawierają spore ilości krzemionki, która poprawia wygląd włosów i paznokci. Świeży sok i miąższ ogórków oczyszcza organizm i łagodzi wszelkie problemy trawienne i żołądkowe, takie jak zgaga, niestrawność czy wrzody. Najlepiej zjadać warzywa bez obierania, razem z zieloną skórką, która kryje w sobie zdrowy błonnik. Dzięki niemu wyregulujemy gospodarkę jelitową oraz poziom glukozy we krwi. Spożywanie ogórków obez obierania sprawi, że dostarczymy sobie obu rodzajów błonnika - rozpuszczalnego z miąższu i nierozpuszczalnego - ze skórki. W efekcie uchronimy się przed otyłością, cukrzycą czy zaparciami.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kwota emerytury Jolanty Kwaśniewskiej zdumiewa. Nauczyła Polaków jeść bezę
  2. Tomasz Komenda zostanie ojcem. Zdradził płeć i imię dziecka

Skórka ogórków zawiera też cenną witaminę K, która w dużym stopniu odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi i zapobiega osteoporozie. Dodatkowo badania wykazały, że ma ona spory wpływ na układ krążenia, gdyż zapobiega odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach tętniczych. Witamina K działa też przeciwnowotworowo i hamuje rozwój raka wątroby, żołądka, nerek, piersi i jajników. Ogórki bez obierania powinni też zjadać ci, którzy skarżą się na problemy ze wzrokiem. Obecny w nich beta-karoten zapewnia prawidłowe widzenie, zwłaszcza po zmroku. Plasterki warzywa schrupane ze skórką dają też poczucie sytości i zmniejszają pragnienie, a do tego jeden kawałek do tylko 2 kcal.

Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. WHO przekazało tragiczne informacje. Sytuacja wymyka się spod kontroli
  2. Ministerstwo Zdrowia przekazało niezwykle ważny komunikat. Każdy powinien się z nim zapoznać
  3. 5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej
  4. Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
  5. Nie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzy
  6. Polsat informuje. Znów wszystko zamykają. Premier potwierdził. Smutne wieści z zagranicy

Źródło: WP

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł