
Jesz ogórka ze skórką czy bez? Jeden sposób jest zdecydowanie zdrowszy
Ogórki właśnie teraz smakują najlepiej i kupimy je w najlepszej cenie. Gdy zjadamy je w ogromnych ilościach, warto wiedzieć, ile cennych witamin i minerałów kryje się w niepozornych warzywach. Wszyscy smakosze mają pewnie ogromny dylemat - czy zdrowiej jeść ogórki ze skórką czy bez niej. Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.
Ogórki przede wszystkim wyróżniają się wspaniałym smakiem wśród wszystkich letnich warzyw. Niesamowicie świeże i orzeźwiające urozmaicą nie tylko każdą sałatkę i surówkę, ale także lemoniadę. Trudno też o lepszy dodatek do obiadu niż klasyczna mizeria z ulubionymi dodatkami. Gdy przyrządzamy wszelkie potrawy z ogórków mamy pewnie dylemat - powinniśmy obierać je ze skórki czy też nie? Zwolennicy nieobierania warzyw mają swoje argumenty, ale przeciwnicy tego rozwiązania zwykle twierdzą, że skórka bywa pełna niezdrowych składników.
Ogórki możemy obrać z ciemnozielonej skórki lub schrupać je od razu po umyciu. W jakiej wersji są zdrowsze?
Ogórki cieszą się ogromnym uznaniem niemal wszystkich smakoszy, bo smakują po prostu doskonale. Większość z nas wie też, że warzywa są niesamowicie zdrowe. Niskokaloryczne ogórki od lat stosują w swojej diecie wszyscy, którzy dbają o urodę. Zbawienne okazują się nie tylko plasterki warzywa na opuchnięte i zmęczone oczy. Ogórki są teź źródłem wielu cennej krzemionki, która poprawia stan włosów i paznokci. Świeży warzywny sok oczyszcza organizm z toksyn, poprawia trawienie, leczy zgagę, niestrawność i wrzody. Najczęściej obieramy je ze skórki, co okazuje się błędem.
Dzisiaj grzeje:
Ogórki jedzone ze skórką zawierają błonnik, który reguluje gospodarkę jelitową, dlatego powinni je jeść wszyscy, którzy mają problemy z zaparciami, wypróżnianiem i skarżą się na nieprawidłową zawartość glukozy we krwi. Warzywa zjadane w całości zawierają zarówno błonnik nierozpuszczalny - obecny w skórce, jak i rozpuszczalny - jego źródłem jest miąższ warzywa. Obie frakcje tego składnika są równie cenne i chronią przed otyłością oraz cukrzycą. Zdecydowanie warto więc docenić ogórki ze skórką.
Najlepsze newsy:
- Zbiorowy gwałt na nastolatce w centrum miasta. Tragedia w Bydgoszczy
- Kolejne europejskie miasto zrywa współpracę z Polską. Powód jest poważny
- Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotu
- Bardzo wielu ludzi przed wyjściem z domu zostawia w ogródku łyżeczkę cukru. Wiesz dlaczego?
- Andrzej kupił jedzenie bezdomnym, właścicielka restauracji się wściekła. Skandaliczne zachowanie, ciężko uwierzyć
- Druzgocące wyznanie Adama Małysza. Nikt nie zdawał sobie sprawy z jego dolegliwości, padły szczere słowa
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł