Ogórki powinniśmy jeść w jeden sposób, by dostarczyć sobie cennych składników odżywczych.pixabay/krzys16

Jesz ogórka ze skórką czy bez? Jeden sposób jest zdecydowanie zdrowszy

Ogórki właśnie teraz smakują najlepiej i kupimy je w najlepszej cenie. Gdy zjadamy je w ogromnych ilościach, warto wiedzieć, ile cennych witamin i minerałów kryje się w niepozornych warzywach. Wszyscy smakosze mają pewnie ogromny dylemat - czy zdrowiej jeść ogórki ze skórką czy bez niej. Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Ogórki przede wszystkim wyróżniają się wspaniałym smakiem wśród wszystkich letnich warzyw. Niesamowicie świeże i orzeźwiające urozmaicą nie tylko każdą sałatkę i surówkę, ale także lemoniadę. Trudno też o lepszy dodatek do obiadu niż klasyczna mizeria z ulubionymi dodatkami. Gdy przyrządzamy wszelkie potrawy z ogórków mamy pewnie dylemat - powinniśmy obierać je ze skórki czy też nie? Zwolennicy nieobierania warzyw mają swoje argumenty, ale przeciwnicy tego rozwiązania zwykle twierdzą, że skórka bywa pełna niezdrowych składników.

Mamy nagranie, trwa 3 minuty i widać na nim wszystko. Zaczął kroić kapustę, po chwili miał gotową najlepszą surówkę świataMamy nagranie, trwa 3 minuty i widać na nim wszystko. Zaczął kroić kapustę, po chwili miał gotową najlepszą surówkę świataCzytaj dalej

Ogórki możemy obrać z ciemnozielonej skórki lub schrupać je od razu po umyciu. W jakiej wersji są zdrowsze?

Ogórki cieszą się ogromnym uznaniem niemal wszystkich smakoszy, bo smakują po prostu doskonale. Większość z nas wie też, że warzywa są niesamowicie zdrowe. Niskokaloryczne ogórki od lat stosują w swojej diecie wszyscy, którzy dbają o urodę. Zbawienne okazują się nie tylko plasterki warzywa na opuchnięte i zmęczone oczy. Ogórki są teź źródłem wielu cennej krzemionki, która poprawia stan włosów i paznokci. Świeży warzywny sok oczyszcza organizm z toksyn, poprawia trawienie, leczy zgagę, niestrawność i wrzody. Najczęściej obieramy je ze skórki, co okazuje się błędem.

Dzisiaj grzeje:

    1. Uważaj na 10 produktów. Okropne, każdego dnia klienci Lidla i innych popełniają ogromny błąd
    2. Polacy zaczęli omijać bankomaty szerokim łukiem, z jednego powodu. Dane NBP zadziwiają

Ogórki jedzone ze skórką zawierają błonnik, który reguluje gospodarkę jelitową, dlatego powinni je jeść wszyscy, którzy mają problemy z zaparciami, wypróżnianiem i skarżą się na nieprawidłową zawartość glukozy we krwi. Warzywa zjadane w całości zawierają zarówno błonnik nierozpuszczalny - obecny w skórce, jak i rozpuszczalny - jego źródłem jest miąższ warzywa. Obie frakcje tego składnika są równie cenne i chronią przed otyłością oraz cukrzycą. Zdecydowanie warto więc docenić ogórki ze skórką.

Najlepsze newsy:

    1. Zbiorowy gwałt na nastolatce w centrum miasta. Tragedia w Bydgoszczy
    2. Kolejne europejskie miasto zrywa współpracę z Polską. Powód jest poważny
    3. Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotu
    4. Bardzo wielu ludzi przed wyjściem z domu zostawia w ogródku łyżeczkę cukru. Wiesz dlaczego?
    5. Andrzej kupił jedzenie bezdomnym, właścicielka restauracji się wściekła. Skandaliczne zachowanie, ciężko uwierzyć
    6. Druzgocące wyznanie Adama Małysza. Nikt nie zdawał sobie sprawy z jego dolegliwości, padły szczere słowa

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł