Ogórki konserwowe są cenne także ze względu na wodę ze słoika, którą zwykle wylewamy.screen z kanału "Uwaga Babcia Gotuje"/Youtube

Woda po ogórkach konserwowych jest tak samo cenna jak po kiszonych. Działa jak lek

Ogórki zamykamy w słoikach na zimę w przeróżnych formach. Zalewa z dodatkiem octu niesamowicie wzbogaca smak konserwowych, które robimy niemal tak często jak kiszone. Mało osób wie jednak, że nie tylko woda po fermentowanych warzywach jest bardzo cenna. Marynata po ogórkach konserwowych również może nam się przydać w kuchni i nie tylko.

Ogórki konserwowe doskonale pasują do kanapek z wędliną czy też jesiennych i zimowych sałatek, kiedy nie mam już dostępu do świeżych warzyw. Aromatyczne i lekko chrupkie przetwory dodajemy do wielu potraw lub zamiast surówki do obiadu, ale gdy zjemy już cały słoik, woda ze słoika zwykle trafia do zlewu. Okazuje się, że nie warto jej wylewać, bo doskonale wykorzystamy ją ponownie. Obecnie w niej składniki można wykorzystać zarówno podczas gotowania, jak i w celu złagodzenia skutków wielu dolegliwości zdrowotnych.

Piosenkę o Piosenkę o "mięsnym jeżu" nuciła cała Polska. Niestety, bohatera hitu Polsatu spotkał bardzo smutny losCzytaj dalej

Ogórki konserwowe są pyszne, a ich marynata ma zaskakujące właściwości

Ogórki konserwowe od lat królują w kuchniach smakoszy, którzy uwielbiają tradycyjną kuchnię polską. Octowa zalewa z dodatkiem aromatycznych przypraw nie ma sobie równych, ale mało kto wpada na pomysł, by pić ją prosto ze słoika. Ku zaskoczeniu wszystkich okazuje się, że nie tylko nie zaszkodzi to zdrowiu, ale wręcz może być pomocne przy wielu schorzeniach. Wodę po ogórkach konserwowych docenią też fani tajemnych trików kulinarnych i stosowania naturalnych środków podczas leczenia dolegliwości żołądkowych.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawy
  2. Przez przypadek odkryto skarb z okresu II RP. Historia tego miejsca przyprawia o dreszcze

Woda ze słoika przyda się do marynowania pieczonych mięs. W tym celu wystarczy tylko zalać je zawartością słoika po ogórkach konserwowych. Niemal zawsze są w niej przyprawy takie jak ziele angielskie czy koper, które doskonale aromatyzują nie tylko mięso, ale też inne warzywa, a nawet jajka. Już po kilku dniach powstaną pyszne pikle. Mało kto wie też, że lekko octowa woda znakomicie działa na chleb żytni, który dzięki niej staje się wilgotny i nabiera cudownego aromatu. Picie zalewy z ogórków konserwowych wyrównuje poziom kwasy żołądkowego, dzięki czemu łagodzi refluks. Co ciekawe, pozwala też wrócić do formy sportowcom, bo obecne w wodzie po przetworach elektrolity złagodzą ból mięśni i pozwalają zwiększyć wchłanianie ważnych po treningu wapnia i potasu. Dodatkowo wodą po ogórkach można bez obaw podlać rośliny doniczkowe, bo zawarty w niej potas sprawi, że będą lepiej rosnąć.

Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora "Rancza". Mało kto zna 1 fakt z jej życiaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 1,7 mln Polaków ma dostać 2800 zł. We wtorek Rada Ministrów zajmie się sprawą
  2. Kobieta rodziła przez 3 dni, prawie się wykrwawiła. Komentarz szpitala woła o pomstę do nieba
  3. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  4. Grażyna Torbicka wytknęła Polakom błąd. Twierdzi, że nie wiedzą, ile tracą
  5. Już nigdy nie zrobicie frytek inaczej. Robert Makłowicz pokazał niesamowity trik, dzięki którym smakują najlepiej
  6. Kobieta jechała autostradą, nagle inne auta zaczęły ją osaczać. Natychmiast chwyciła telefon, teraz ostrzega innych

Źródło: gwiazdy.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł