Ogórki kiszone będą smaczne i zdrowe, jeśli unikniemy 3 błędów.pixabay/PhotoMIX-Company

4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztować

Ogórki kiszone nie bez powodu są uwielbiane i budzą podziw, jeśli przygotujemy je samodzielnie. Przepis na fermentowane warzywa jest co prawda dość prosty, dlatego coraz więcej osób przygotowuje kiszonki w domu. Odpowiednia technika przygotowania ma jednak kluczowe znaczenie nie tylko dlatego, że wpływa na smak przetworu, ale też na to, czy będzie on zdrowy. Niestety niektórzy do tej pory popełniają ogromne błędy podczas kiszenia, które mogą mieć bardzo przykre konsekwencje. Radzimy, czego powinniśmy się wystrzegać podczas przygotowania kiszonych ogórków.

Ogórki kiszone królują wśród przetworów na zime, bo sa nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też ich przygotowanie wymaga wiedzy i doświadczenia w kuchni. By smakowały idealnie, a przy tym były zdrowe, potrzebujemy ogórków dobrej jakości (wybranych np. dzięki cudownej poradzie siotry Anastazji) oraz kilku innych składników, o których wiele osób nadal zapomina. Dzięki naszym poradom unikniecie jednak wszystkich praktyk, które sprawiają, że kiszonki wyjdą idealnie.

Włóż do papierowej torebki kilka pomidorów i jedno jabłko. Efekt cię mocno zaskoczy, nigdy nie z tego nie zrezygnujeszWłóż do papierowej torebki kilka pomidorów i jedno jabłko. Efekt cię mocno zaskoczy, nigdy nie z tego nie zrezygnujeszCzytaj dalej

Ogórki kiszone smakują wyjątkowo, jeśli przyrządzimy je w odpowiedni sposób. Wyjaśniamy, jakich błędów koniecznie powinniśmy się wystrzegać podczas kiszenia ogórków

Ogórki kiszone są uwielbiane wśród wszystkich smakoszy i wielbicieli tradycyjnych smaków, a ci, którzy nie najgorzej radzą sobie w kuchni, chętnie robią je w domu, bo ich smak będzie wówczas dużo lepszy niż kiszonek ze sklepu czy supermarketu, bo te zwykle rozczarowują. Idealne kiszonki wymagają zwykle korzystania ze sprawdzonego przepisu, najlepiej naszych mam czy babć. Zyskujemy wtedy pewność, że fermentacja przebiegnie prawidłowo, a smak przetworów będzie niezmiennie zachwycać. Niestety, jak w przypadku każdej udoskonalanej receptury, podczas kiszenia ogórków można popełnić pewne błędy. Radzimy, na co zwrócić szczególną uwagę, by ogórki były idealne.

Dzisiaj grzeje:

                        1. Zaczęło się dzisiaj rano. Klienci Lidla są wniebowzięci

2. Biedronka ledwo zakończyła hitową akcję, a rusza z kolejną. Tnie ceny o 50%, ale tylko na 3 dni

Przede wszystkim ogórki nie powinny czekać na kiszenie zbyt długo. Gdy przyniesiemy je z bazaru lub sklepu, zalejmy je wodą i odstawmy do kiszenia do 8 godzin od zrobienia zakupów. Od razu po zerwaniu ogórków zachodzą w nich bowiem procesy gnilne, więc trzeba je zjadać i przetwarzać jak najszybciej. Kolejną ważną zasadą jest temperatura fermentowania warzyw. Przez pierwsze 3 dni dobrze jest trzymać słoiki w temperaturze 22-23 stopni i dopiero potem przenieść je do chłodniejszej piwnicy. Dłuższe trzymanie ich w wysokiej temperaturze spowodowałoby zbyt burzliwą fermentację, która nie wpływa dobrze na smak przetworów. Równie ważne są też przyprawy używane w kiszonkach, w tym cukier, który konserwuje ogórki na dłużej, oraz sól wysokiej jakości. Wybierajmy przede wszystkim sól kamienną niejodowaną, bo przyprawa z jodem może czasem utrudniać fermentację.

Najlepsze newsy:

            1. PKO PB nagle zapowiedziało ważne zmiany. Klientów banku czeka prawdziwa rewolucja
            2. Dramatyczne sceny na Morskim Oku. Koń przy wozie się spłoszył, uderzył w pełnym pędzie
            3. Masz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomość
            4. Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadach
            5. Oszałamiający przepis na bigos z młodej kapusty. Smak lata, koniecznie posyp go koperkiem
            6. Tomasz Rabanda doznał poważnego wypadku. Walczy o zdrowie, pilna prośba o pomoc, liczy się każda złotówka

Źródło: msn.com

Następny artykuł