Ogórki kwaszone lepsze niż kiszonewikipedia.org/ Mariuszjbie CC 3.0, 2.5, 2.0, 1.0

Idealnie chrupkie ogórki kwaszone. Wszystko przez 1 składnik

Ogórki kwaszone są produktem, który pasuje praktycznie do każdego dania. Ich właściwości są nieocenione, pomagają zachować odpowiednia odporność, wspomagają procesy trawienne i przede wszystkim wspaniale smakują. Podajemy przepis na idealnie chrupkie i soczyste ogórki kwaszone, które swój smak zawdzięczają jednemu składnikowi.

Ogórki kiszone maja tendencję do mięknięcia, które spowodowane jest procesami fermentacyjnymi. Bakterie kwasu mlekowego zmiękczają strukturę komórkową ogórków, co wywołuje często rozpadająca się w ustach konsystencję. Aby zniwelować ten problem wystarczy do marynaty dodać jeden składnik, który działa cuda. Ogórki zachowują swój intensywny kwaśny smak, lecz nie są przy okazji w żadnym stopniu rozmiękłe.

Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocWeszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocCzytaj dalej

Ogórki z sekretnym składnikiem - zaskoczą cię smakiem i konsystencją

Kiszone ogórki są ulubionym przetworem Polaków. Niestety przy zbyt długim kiszeniu warzywa potrafią zbyt mocno zmięknąć, co diametralnie zmniejsza przyjemność z jedzenia. Idealnym produktem, w którym nie występuje powyższy problem są ogórki kwaszone. W poniższym przepisie do ogórków dodano kwasek cytrynowy, który zakwasza cały przetwór, lecz nie wywołuje niechcianego zmiękczenia.

Składniki:

  • 4 kilogramy ogórków gruntowych
  • sporo gałęzi kopru
  • korzeń chrzanu
  • kilka liści czarnej porzeczki
  • 4 główki czosnku
  • 4 łyżki stołowe soli
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 20 gramów kwasku cytrynowego
  • 3 litry wody

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj i mocz w zimnej wodzie przez 30 minut.
  2. Z ogórków odetnij końcówki.
  3. Do wyparzonych i wyczyszczonych słoików włóż liście porzeczki, korzeń chrzanu oraz gałązki kopru.
  4. W słoikach ułóż pionowo ogórki. Aby nie wypływały, ułóż je sztywno.
  5. Do garnka wlej wodę, dodaj do niej sól, cukier, kwasek cytrynowy oraz ząbki czosnku.
  6. Doprowadź zalewę do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
  7. Gorącą jeszcze marynata zalej ogórki i odstaw do ostudzenia.
  8. Następnie zlej ją z powrotem do garnka i gotuj kolejne 10 minut.
  9. Po ponownym zagotowaniu znowu zalej nią ogórki, zakręć szczelnie słoiki i odstaw je do góry dnem do ostygnięcia.
  10. Przechowuj ogórki w ciemnym i chłodnym miejscu.

Najlepsze newsy:

  1. W tłumie gości na ślubie Jacka Kurskiego niewielu zauważyło ważnego gościa. Nie tylko Danuta Holecka świętowała z b. prezesem TVP
  2. Uciekali przed tragedią. Liczyła się każda sekunda. Mieszkańcy południa Polski nie mieli szans
  3. Przyrządzając fasolkę szparagową, zawsze pamiętaj o 2 zasadach. Jeśli je zignorujesz, skutki mogą być opłakane
  4. Nie masz pomysłu co ugotować na obiad? Takich kotletów jeszcze nie jadłeś
  5. Nowa, jeszcze pyszniejsza wersja słynnej surówki z KFC. Kapustę zastąpisz uwielbianym warzywem
  6. Agnieszka Radwańska już urodziła? Gwiazda tenisa opublikowała nowe zdjęcie (FOTO)

Źródło: beszamel.se

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł