

18 Października 2020
Babcia Stasia wręcz przesadziła wymyślając najdoskonalszy przepis na zupę ogórkową. Ciężko ugotować lepiej
Ogórki w zupie ogórkowej grają pierwsze skrzypce. Babcia Stasia zdołała stworzyć taki przepis, który powala każdą inną zupę. Najdoskonalsza receptura na najpyszniejszą ogórkową.
Świeże ogórki wprost z gruntu nie są już raczej dostępne, jednak z pewnością wielu z was ma w spiżarni całe regały wyłożone słoikami z przetworami. Część z nich to doskonałe ogórki kiszone, które przygotowane zostały właśnie na taką okazję. Pędź czym prędzej do tego pomieszczenia, wyciągnij jeden lub dwa słoiki i ugotuj doskonałą zupę ogórkową z przepisu babci Stasi - ciężko o smaczniejszą recepturę.
Ogórki kiszone w zupie ogórkowej są najważniejsze - jeśli masz ich spory zapas, masz ogromne szczęście
Zupa ogórkowa, zaraz obok rosołu i pomidorowej, należy do grona najważniejszych i najbardziej popularnych zup w kuchni polskiej. Jej delikatnie kwaśny smak oraz wspaniały aromat sprawiają, że ciężko powstrzymać się i zakończyć jedzenie na jednym talerzy - naturalnie ręka sięga do chochli, by nałożyć sobie kolejną porcję. Przepis od babci Stasi jest tak dobry, że nie będziesz mieć żadnych wyrzutów sumienia, gdy ze smakiem zjesz 2 czy nawet 3 talerze pod rząd.
Dzisiaj grzeje:
- Koniec z Bożym Narodzeniem jakie znamy, pojawiły się nowe wytyczne. Ludzie nie kryją wściekłości
- Możesz mieć Covid-19 jeśli masz nietypowy objaw i niedawno byłeś za granicą. Lepiej od razu iść do lekarza
- Fani wstrzymali oddech, ukochany aktor zmienił się nie do poznania, wygląda jak inny człowiek. Wyznał głęboko skrywany sekret swojej diety
Składniki:
- Żeberka wieprzowe 500 gram
- 3 litry wody
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 8 średnich ziemniaków
- 8 sporych ogórków kiszonych
- ½ szklanki wody z ogórków kiszonych
- Sól, pieprz
- ½ szklanki śmietany 18%
Przygotowanie:
- Włóż żeberka do garnka i zalej je wodą.
- Dodaj do mięsa ziele angielskie, liść laurowy, ząbki czosnku i zacznij gotować na średnim ogniu.
- Po około 45 minutach dodaj do garnka startą marchewkę oraz pietruszkę i gotuj przez 15 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj kolejne 15 minut.
- Następnie do wywaru wrzuć starte ogórki, dopraw zupę solą i pieprze. Dodaj do niej wodę z ogórków i gotuj przez 5 minut.
- Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy.
Najlepsze newsy:
- Pójdziesz do apteki i ostro się zdziwisz. Mało kto wie, że obowiązuje reglamentacja
- Prawdę długo ukrywano, nikt nie wiedział. Sekret Bandziorka z "Chłopaków do wzięcia" ujrzał światło dzienne
- 90% Polek psuje mizerię robiąc 1 błąd. Ujawniamy "magiczną" sztuczkę babć, dzięki niej smakuje bajecznie
- Pieczenie ciasta "mleczna dziewczyna" trwa tylko 7 minut. Cudowny przepis podbija sieć
- Lekko zmieniła przepis na ruskie pierogi. Farsz stał się hitem, jest lepszy niż wszystkie inne
- Nowe, ogromne ognisko koronawirusa w Polsce. Wielu seniorów jest zagrożonych
Źródło: gotujmy.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł