Zupa ogórkowa z ogórkami kiszonymifacebook.com/Pewex

Babcia Stasia wręcz przesadziła wymyślając najdoskonalszy przepis na zupę ogórkową. Ciężko ugotować lepiej

Ogórki w zupie ogórkowej grają pierwsze skrzypce. Babcia Stasia zdołała stworzyć taki przepis, który powala każdą inną zupę. Najdoskonalsza receptura na najpyszniejszą ogórkową.

Świeże ogórki wprost z gruntu nie są już raczej dostępne, jednak z pewnością wielu z was ma w spiżarni całe regały wyłożone słoikami z przetworami. Część z nich to doskonałe ogórki kiszone, które przygotowane zostały właśnie na taką okazję. Pędź czym prędzej do tego pomieszczenia, wyciągnij jeden lub dwa słoiki i ugotuj doskonałą zupę ogórkową z przepisu babci Stasi - ciężko o smaczniejszą recepturę.

Kupiła owoce. Nagle dostała duszności, drapania w drogach oddechowych i gardle. Marta ostrzega wszystkichKupiła owoce. Nagle dostała duszności, drapania w drogach oddechowych i gardle. Marta ostrzega wszystkichCzytaj dalej

Ogórki kiszone w zupie ogórkowej są najważniejsze - jeśli masz ich spory zapas, masz ogromne szczęście

Zupa ogórkowa, zaraz obok rosołu i pomidorowej, należy do grona najważniejszych i najbardziej popularnych zup w kuchni polskiej. Jej delikatnie kwaśny smak oraz wspaniały aromat sprawiają, że ciężko powstrzymać się i zakończyć jedzenie na jednym talerzy - naturalnie ręka sięga do chochli, by nałożyć sobie kolejną porcję. Przepis od babci Stasi jest tak dobry, że nie będziesz mieć żadnych wyrzutów sumienia, gdy ze smakiem zjesz 2 czy nawet 3 talerze pod rząd.

Dzisiaj grzeje:

  1. Koniec z Bożym Narodzeniem jakie znamy, pojawiły się nowe wytyczne. Ludzie nie kryją wściekłości
  2. Możesz mieć Covid-19 jeśli masz nietypowy objaw i niedawno byłeś za granicą. Lepiej od razu iść do lekarza
  3. Fani wstrzymali oddech, ukochany aktor zmienił się nie do poznania, wygląda jak inny człowiek. Wyznał głęboko skrywany sekret swojej diety

Składniki:

  • Żeberka wieprzowe 500 gram
  • 3 litry wody
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 średnich ziemniaków
  • 8 sporych ogórków kiszonych
  • ½ szklanki wody z ogórków kiszonych
  • Sól, pieprz
  • ½ szklanki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Włóż żeberka do garnka i zalej je wodą.
  2. Dodaj do mięsa ziele angielskie, liść laurowy, ząbki czosnku i zacznij gotować na średnim ogniu.
  3. Po około 45 minutach dodaj do garnka startą marchewkę oraz pietruszkę i gotuj przez 15 minut.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj kolejne 15 minut.
  5. Następnie do wywaru wrzuć starte ogórki, dopraw zupę solą i pieprze. Dodaj do niej wodę z ogórków i gotuj przez 5 minut.
  6. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy.

Najlepsze newsy:

  1. Pójdziesz do apteki i ostro się zdziwisz. Mało kto wie, że obowiązuje reglamentacja
  2. Prawdę długo ukrywano, nikt nie wiedział. Sekret Bandziorka z "Chłopaków do wzięcia" ujrzał światło dzienne
  3. 90% Polek psuje mizerię robiąc 1 błąd. Ujawniamy "magiczną" sztuczkę babć, dzięki niej smakuje bajecznie
  4. Pieczenie ciasta "mleczna dziewczyna" trwa tylko 7 minut. Cudowny przepis podbija sieć
  5. Lekko zmieniła przepis na ruskie pierogi. Farsz stał się hitem, jest lepszy niż wszystkie inne
  6. Nowe, ogromne ognisko koronawirusa w Polsce. Wielu seniorów jest zagrożonych

Źródło: gotujmy.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł