
Przepis na ogórki z ananasem ze słoika robi furorę w sieci. Słodko-kwaśne połączenie smakuje obłędnie
Ogórki z octem zwykle przyrządzamy z klasycznego przepisu, który znały jeszcze nasze mamy i babcie, ale nic na stoi na przeszkodzie, by czasem poeksperymentować z dobrze znanym przepisem. Okazuje się, że do uwielbianych warzyw można dodać nie tylko miód czy papryczki chili. Kontrowersyjny ananas sprawdzi się także w ogórkowych przetworach.
Ogórki ze słoika dają ogromne pole do popisu ciekawskim smakoszom. Wszelkie słodkie dodatki przestają już zaskakiwać nawet tych, którzy są przywiązani do klasycznych przepisów. Niedawno polecaliśmy chociażby ogórki w octowej zalewie z miodem, które doskonale sprawdzą się na domowych przyjęciach. Fantazja miłośników ogórków jest jednak znacznie większa, dlatego w sieci coraz częściej pojawiają jeszcze bardziej zaskakujące połączenia smakowe, jak na przykład ogórki marynowane w soku pomidorowym. Wśród nich szczególnie zachwyciły nas jednak przetwory z ananasem.
Ogórki z ananasem pokochają wszyscy fani słodko-kwaśnych potraw
Ogórki wyróżniają się niezwykle świeżym, orzeźwiającym i delikatnym smakiem, dzięki czemu dobrze komponuje się z nimi wiele zaskakujących czasem dodatków. Klasyczna octowa marynata jest wdzięcznym tłem dla wszelkich słodkich dodatków. Tak przygotowane warzywa zyskują niepowtarzalny smak, a ich przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. By przygotować nieco egzotyczne ogórki potrzebujemy jedynie ananasa w puszce i składników, które zwykle zawsze mamy w kuchni. Poniżej prezentujemy przetwory przygotowane na kanale Majkel na Youtubie.
Dzisiaj grzeje:
- Śmierć w rodzinie Wałęsów przyszła nagle, bez ostrzeżenia. Śledczy ustalili czy popełnił samobójstwo
- Przepis na ogórki z ananasem ze słoika robi furorę w sieci. Słodko-kwaśne połączenie smakuje obłędnie
- Waloryzacja 2021: Wiemy, jakie będą podwyżki. Najwyższe od 10 lat
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- 2 puszki ananasa,
- 4 cebule,
- szklanka octu,
- 35 dag cukru,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka soli.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Ananasa z puszki kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
- Zalewę z ananasa zagotowujemy z octem, cukrem, solą i czosnkiem.
- Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy jeszcze gorącym wywarem i odstawiamy na minimum 2 godziny.
- Pasteryzujemy 5-10 minut.
źródło: Youtube/ kanał: Majkel
Najlepsze newsy:
- Dramat Bożeny Wołowicz trwa, wreszcie zapadł wyrok. "Chciałabym móc wypić kawę na tarasie, wjechać i wyjechać z domu"
- Są ofiar. Tragedia w górach. Smutne wieści ze świata
- Pilne, smutne słowa Gessler. Nagle zakryła twarz przyłbicą, przekazała przygnębiający komunikat
- Mizeria nowej generacji. Kluczem do niesamowitego smaku jest brak śmietany, zastępuje ją wyśmienity sos
- Katarzyna Dowbor nieźle namieszała, wystarczyło, że założyła perukę. Fani pomylili ją z Gessler, wszystko się nagrało
- Radosław Majdan nie zamierza ochrzcić swojego dziecka. Zaatakował także Kościół, jego słowa obraziły tysiące Polaków
Źródło: CookPad
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł