Ogórki małosolne, pyszny i łatwy przepiswikipedia.org/Marcin Floryan https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Zalewa mętnieje już 2 dnia i można zajadać się ogórkami o największej soczystości. Niezapomniany smak dzięki 1 dodatkowi

Ogórki małosolne są produktem, które uwielbia praktycznie każdy. Ich wykonanie może wydawać się dość trudne, jednak można zrobić je o wiele łatwiej niż zwykłe ogórki kiszone. Proces, po którym można zajadać się pysznymi i soczystymi ogórkami trwa jedynie 2 dni, więc błyskawicznie zrobimy pyszną przekąskę.

Ogórki małosolne są ciekawym produktem, który mocno różni się od ogórków kiszonych w smaku oraz wyglądzie. Są o wiele mniej kwaśne i ukiszone, na co wpływ ma czas spędzony w zalewie. Ogórki małosolne należy bowiem kisić wystarczająco długo, aby zauważyć różnicę pomiędzy zwykłym ogórkiem, lecz na tyle krótko, aby nie stworzyć ogórków kiszonych.

Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosówPstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosówCzytaj dalej

Ogórki małosolne pasują do wielu dań, ale najlepsze są jako przekąska

Przepisem na idealne ogórki małosolne jest czas. Krótki czas kiszenia powoduje, że ogórki zmieniają swój smak i fakturę, lecz nie są na tyle przetworzone, aby móc nazwać je kiszonymi. Mniejsza zawartość soli w ogórkach idealnie sprawdza się dla ludzi, którzy mają problemy z ciśnieniem i chorobami układu naczyniowo-sercowego. Jeden niepozorny dodatek całkowicie zmienia smak na lepszy. Mowa o liściu wiśni, które dodają soczystym ogórkom niezapomnianego aromatu.

Składniki:

  • pół kilograma ogórków gruntowych
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 liść chrzanu
  • 1 liść wiśni
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • kawałek chrzanu

Dzisiaj grzeje: 1. Dziecko zjadło kotleta kupionego w Lidlu. Zmarło po 8 latach cierpienia

2. Ważny komunikat PKO BP. Bank będzie zwracać klientom pieniądze, niektórzy muszą złożyć tylko wniosek

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zalewy. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i całość zagotuj. Ostudź.
  2. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyj. Chrzan pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek delikatnie zmiażdż.
  4. Na sam dół słoika wrzuć liść chrzanu, część kopru, ząbek czosnku oraz kawałek chrzanu.
  5. Włóż ogórki, ułóż je ciasno.
  6. Pomiędzy ogórki włóż resztę składników, w tym liść wiśni.
  7. Zalej słoiki marynatą tak, aby zakryła wszystkie składniki. Można jeść już po dwóch dniach, kiedy zalewa delikatnie zmętnieje.

Najlepsze newsy:

  1. Jarosław Jakimowicz w TVP przeszedł samego siebie. Kamery uchwyciły, co znalazło się w tle, niewiarygodne
  2. Czarny scenariusz się spełnił. Rzecznik Ministerstwa Zdrowia potwierdził. Polacy nie będą zadowoleni
  3. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  4. Młode ziemniaki, fasolka szparagowa, a do nich pyszne mięso? Od dziś kupisz je w Biedronce za śmieszne pieniądze, tak tanio jeszcze nie było
  5. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
  6. Tomasz Adamek ujawnił, na kogo zamierza zagłosować w wyborach. Gigantyczne zaskoczenie, fani nie mieli pojęcia

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Następny artykuł