Ogórki - czy je obierać?Pixabay / Pexels

Czy obierać ogórki ze skórki? Nie popełniaj błędu, dietetycy biją na alarm

Smakowite ogórki często traktujemy jako dodatek obiadowy. Mizeria, sałatki i inne frykasy. Czy powinniśmy je obierać? Okazuje się, że w przypadku ogórków lepiej pozostawić je w skórce. Skrywa się w niej wiele wartościowych składników odżywczych.

Ogórki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Często goszczą na naszych stołach w przeróżnych formach, które niekiedy wywołują zachwyt u wielbicieli kulinariów. Jeżeli zamierzamy wykorzystywać w potrawie ogórki, wówczas warto zaniechać ich obierania.

Listopad jest idealnym czasem na pieczenie świątecznych pierniczków. Podajemy najlepszy przepisListopad jest idealnym czasem na pieczenie świątecznych pierniczków. Podajemy najlepszy przepisCzytaj dalej

Ogórki i ich skórka

Powszechnie ogórki są uznawane za warzywo, które znakomicie nawadnia nasz organizm. Dzieje się tak za sprawą miąższu, który składa się głównie z wody. Jednak o wiele więcej wartościowych mikroelementów znajdziemy w skórce.

Skórka, którą otoczone są ogórki, po dokładnym umyciu jest jak najbardziej jadalna. Warto pamiętać, że w jej wnętrzu znajdziemy między innymi błonnik, który jest bardzo ważny dla naszego układu pokarmowego. Wpływa on na metabolizm.

Regularnie przyjmowanie błonnika sprawi, że zaparcia nie będą nam straszne. Ponadto wspomaga on odchudzanie i może ułatwić pozbycie się złogów w jelitach. Ogórki ze skórką dostarczą nam również ważnych witamin.

Na wyszczególnienie zasługuje między innymi witamina K. Odpowiada ona za krzepliwość krwi. Nieobrane ogórki dostarczą naszemu organizmowi beta-karotenu. Wpływa on na nasz wzrok oraz opaleniznę.

Dzisiaj grzeje:

  1. Już się zaczęło, trwa black week w Biedronce. Uwielbiane łakocie w niskich cenach i niespodzianka od sieci
  2. Ferie 2021: wszystko już jasne. Gowin potwierdził wiadomość ws. sezonu zimowego
  3. Nie tylko do rosołu. Z uwielbianego lubczyku zrobisz napar na bezsenność

Ogórki ze skórką - jak je wykorzystać?

Ogórki ze skórką możemy pokroić na cienkie plastry i dodać do sałatki lub przyrządzić mizerię. Ostatnio na naszych łamach przedstawialiśmy dwa sposoby na przygotowanie kultowej mizerii.Ogórki w skórce możemy potraktować jako niezależną przekąskę.

Ogórki są niskokaloryczne, w związku z tym warto po nie sięgnąć, kiedy poczujemy ochotę na coś do pochrupania. Skórka sprawi, że przekąska w takiej formie będzie dawała więcej przyjemności. Jak ją przygotować, aby była jadalna?

Najlepiej jeżeli ogórki pokroimy wzdłuż na ćwiartki. Tego typu pałeczki można maczać w sosie jogurtowym z dodatkiem przypraw i czosnku. Niepozorna przekąska dostarczy nam sporo wody i niezbędnych składników odżywczych.

Nie da się ukryć, że sposobów na przygotowywanie ogórków jest wiele. Nie możemy jednak zapomnieć o ich solidnym umyciu. Dopiero po takim zabiegu możemy pozwolić sobie na zjedzenie ich ze skórką. W przeciwnym wypadku możemy sobie zaszkodzić.

Brytyjscy eksperci biją na alarm. W jednej sytuacji lepiej zrezygnować z kawyBrytyjscy eksperci biją na alarm. W jednej sytuacji lepiej zrezygnować z kawyCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Czteroletnia dziewczynka wypadła z okna. Wstała i poszła do piekarni prosić o pomoc
  2. Skarbówka ma prezent dla Polaków. Do portfela może trafić 3250 złotych, wszystko dzięki nowej uldze podatkowej
  3. Rozgrzewa i wzmacnia odporność. W klika chwil zrobisz syrop do herbaty na bazie imbiru i cytryny
  4. Brytyjscy eksperci biją na alarm. W jednej sytuacji lepiej zrezygnować z kawy
  5. Wielki hit. Ciasto "Pychotka", któremu absolutnie nikt się nie oprze
  6. Dramatyczna sytuacja schroniska Kundelek. Potrzeba domów tymczasowych, pracownicy chorują, nie ma kto zajmować się zwierzakami
  7. "Rolnik szuka żony": kandydat Magdaleny w niecenzuralnych słowach za jej plecami, bolesne oskarżenie

Źródło: Fakt24

Skiśniesz jak to zobaczysz:

Następny artykuł