Ogórki będą pyszne, jeśli nie popełnimy poważnego błędu podczas ich obierania.pixabay/congerdesign

Robisz sałatkę z ogórków? 1 okropny błąd pogarsza smak, a 1 trik zachwyca

Ogórki latem zamykamy zwykle w słoikach, bo nic nie może się równać ze smakiem małosolnych i wszelkich innych przetworów z tych warzyw. W tym czasie smakują one najlepiej, dlatego warto też zjadać je na surowo, na przykład dorzucając je do sałatek czy słynnej mizerii, ale ciekawscy uwielbiają też dodawać je do lemoniady ze względu na niezwykle orzeźwiający smak ogórków. Co ciekawe, niekiedy jednak warzywa mają niezbyt dobry posmak, który wynika z powszechnie popełnianego błędu.

Ogórki smakuje wybornie właśnie teraz, bo nic nie może się równać z orzeźwiającym aromatem warzyw w lecie. Trudno zrobić równie pyszną sałatkę czy mizerię zimą, dlatego wszyscy smakosze korzystają z wybornych ogórków właśnie teraz. Oczywiście najchętniej robimy z nich wszelkie ogórkowe przetwory, ale wybornie smakują też bez niemal żadnych dodatków - oczywiście jeśli kupiliśmy warzywa dobrej jakości. Najwybredniejsi miłośnicy ogórków odkrywają jednak, że czasem smakują one nieco inaczej. Dobrze wiemy, co może być tego przyczyną.

Niestety, nadeszła 2 fala, źle się dzieje. Sklepy właśnie wprowadzają limity na makaron, mąkę, mleko, papier inne, porażające doniesienia z AustraliiNiestety, nadeszła 2 fala, źle się dzieje. Sklepy właśnie wprowadzają limity na makaron, mąkę, mleko, papier inne, porażające doniesienia z AustraliiCzytaj dalej

Ogórki w sałatce smakują teraz wyjątkowo dobrze, ale niekiedy jeden błąd psuje wszystko. Radzimy, o czym warto pamiętać, by ulubione warzywa zawsze były pyszne

Ogórki są teraz na czasie, podobnie jak wiele innych sezonowych warzyw. Wybredni konsumenci zwykle dokładnie je przed zakupem, by mieć pewność, że w domu nie natkną się na silnie nawożone i niesmaczne warzywa, ale cenna ogórkowa wiedza nie kończy się tylko na wyborze najlepszych okazów. Równie ważna jest również technika obierania warzyw – jeśli dokładnie im się przyjrzymy, zauważymy, że jeden koniec jest ciemniejszy od drugiego, co ma ogromne znaczenie, bo jeden błąd może w tym przypadku sprawić, że zyskają one niepożądany smak.

Dzisiaj grzeje:
1. Magda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególe
2. Kierowco, przyjrzyj się swojej tablicy rejestracyjnej. Za jedną rzecz możesz dostać mandat, nawet do 1000 zł

Chodzi oczywiście o obieranie ogórków z właściwej strony, by nie stały się gorzkie. Z jednej strony są one połączone z łodygą, dlatego ta część jest ciemnozielona, z drugiej strony zaś z kwiatem – dlatego jest ona jasnozielona, a czasem nawet żółta. Gdy obieramy ogórki, zawsze zaczynajmy od jaśniejszej części, bo ciemna strona jest wyjątkowo gorzka, za co odpowiadają związki zwane kukurbitacynami. Oczywiście nie wszystkie ogórki są gorzkie, zależy to od wielu czynników, ale każdy smakosz chce mieć pewność, że ogórki w mizerii i sałatce będą zawsze pyszne, a polecany sposób skutecznie uchroni nas przed gorzkim smakiem warzyw. Na tym właśnie polega bajecznie prosty trik na słodki smak ogórków, okazuje się, że kierunek w jakim obieramy skórkę ma wpływ na gorzkość lub słodycz warzywa. Zaczynanie obierania od ciemniejszej strony, z łodygą jest wielkim błędem.

Najlepsze newsy:

  1. Czy Jolanta Kwaśniewska była lepszą pierwszą damą niż Agata Duda? Miażdżąca opinia dziennikarki TVN
  2. Prezydent aresztowany, oskarżenia są bardzo ciężkie. Zaskakująca wiadomość dotyczy Hasima Thaci, głowy Kosowa
  3. Nieprawdopodobnie zdrowy przeciwzapalny syrop z mięty powinien być w każdej spiżarni. Podajemy przepis
  4. Co za widok, do internetu trafiło zdjęcie Gessler bez makijażu w turbanie na głowie. Kompletnie nieumalowana gwiazda "Kuchennych rewolucji" zaskoczyła wszystkich
  5. Wyrzucasz ogórki kiszone z białym nalotem? Prawda na ich temat jest zaskakująca
  6. Mąż Anny Przybylskiej usłyszał wyrok. Znamy szczegóły sprawy Jarosława Bieniuka

Źródło: https://zywienie.abczdrowie.pl/

Następny artykuł