Ogórki w słoikupexels / licencja CC 0

W konkretną pogodę nigdy nie kiś ogórków, będą nieprzyjemnie gumowate, całe szczęście istnieje sposób żeby je uratować

Ogórki kiszone są przysmakiem, któremu warto poświęcić trochę czasu. Bardzo łatwo je zepsuć, dlatego warto trzymać się kilku kluczowych zasad. Niesamowicie wiele zależy od pogody, nieodpowiednia może wszystko zrujnować. Znamy trick, który pomoże ci uniknąć tego błędu.

Ogórki kiszone kochamy wszyscy bez wyjątku. Pyszne warzywne kąski w zalewie są narodowym przysmakiem, który nie ma sobie równych. Kiszeniem najlepiej zajmowały się nasze babcie, które doskonale znały sekrety przetworów. Dzięki tej wiedzy ich spiżarnie zawsze były pełne pyszności, które o głowę biją współczesne potrawy. Kiedyś ludzie byli dużo bardziej związani z naturą i bez przerwy obserwowali zachodzące w niej zmiany. Doskonale wiedzieli jak wielki wpływ ma ona na smak potraw. Okazuje się, że także ogórki kiszone są ściśle powiązane z warunkami atmosferycznymi. W jaki sposób? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista.

Sekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładSekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładCzytaj dalej

Ogórki nigdy nie powinny być kiszone w tę pogodę

Ogórki kiszone, aby były smaczne muszą być przygotowywane według starych receptur. I tak bardzo istotne jest, żeby używać dobrej jakości warzyw. Jeśli kupimy ogórki w markecie, nie mamy co marzyć o pysznych przetworach. Opryski bardzo źle działają na proces fermentacji, a same ogórki stracą znacząco na smaku. Ogórki nie powinny być także zbyt duże, wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą puste w środku. Jednak o tych aspektach kiszenia ogórków wie wielu z nas, najbardziej zaskakujące są ich związki z pogodą, która ma niebagatelny wpływ na efekt końcowy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wybuch w polskim mieście. Na miejsce przyjechała policja, straż i pogotowie, wszystkich ewakuowano
  2. Media donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla męża
  3. Gwiazdor chciał zrobić zakupy w IKEA bez maseczki. Został wyrzucony na bruk

Ogórki, które rosną w upale mają w sobie mniej wody, a co za tym idzie także składników mineralnych, które są niezbędne nam do życia. Jeśli ogórki w tym sezonie zbyt często były narażone na działanie ostrego słońca, możemy je uratować mocząc przed kiszeniem w lodowatej wodzie. Dzięki temu odzyskają chrupkość i będą idealnie nadawały się do dalszego przygotowania. Jeśli natomiast sezon był wyjątkowo deszczowy, to w ogórkach na pewno mamy zanieczyszczenia w postaci bakterii i grzybów. Takie ogórki trzeba umyć z wyjątkową starannością. Warto wykonać domowe odkażanie: najpierw sparzyć je wrzątkiem, a następnie włożyć do miski z lodowatą wodą. Hartowanie ogórków zapobiega ze 100% skutecznością wszelkim przykrym konsekwencjom.

3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapki3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pracownik sieci Carrefour zmarł w sklepie. Jego ciało przykryto, żeby klienci mogli robić zakupy
  2. Sanepid pilnie poszukuje pasażerów pociągu. Podróżny miał koronawirusa
  3. Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
  4. Niestety, niemal wszyscy Polacy jedzą je każdego dnia. 7 Najbardziej rakotwórczych produktów w naszych kuchniach
  5. Nawet nie próbuj wylewać wody po kiszonych ogórkach. Ma 3 niesamowite nieznane zastosowania, które pokocha cała rodzina
  6. Gigantyczna strata dla świata polskiego sportu. Nie żyje były mistrz Polski i legenda jednego z najlepszych klubów w kraju

Źródło: beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł