Ogórki kiszonePixabay /ivabalk

Przez ogromny błąd ogórki kiszone Ani są do wyrzucenia. Przestrzega przed nim sama Gessler

Ogórki kiszone należą do najpopularniejszych przetworów. Wiele z nas pracowicie spędza letnie dni, aby jesienią i zimą cieszyć się uwielbianymi smakołykami. Niestety, czasem zdarza się że przez ogromny błąd nasze ogórki kiszone są do wyrzucenia. Przestrzega przed nim sama Magda Gessler.

Ogórki kiszone królują w naszych spiżarniach. Wiele z nas uwielbia ich smak oraz ceni ogromne zalety zdrowotne. Przyrządzając słynny przetwór należy pamiętać o kilku cennych zasadach i unikać błędów. Gdy umknie nam nawet jeden drobny szczegół, to skutki są opłakane, a efekty naszej pracy idą na marne.

Na jednym z internetowych forów pewna kobieta poskarżyła się, że jej ogórki kiszone są już niestety do wyrzucenia. Długo zastanawiała się, gdzie popełniła błąd. Pozostałe biorące udział w internetowej dyskusji osoby zwróciły uwagę na pewien istotny szczegół. Przestrzegała przed nim sama znawczyni kuchni - Magda Gessler.

Rodzice nie żyją. W kuchni znaleziono otwarty słoik, wstrząsająceRodzice nie żyją. W kuchni znaleziono otwarty słoik, wstrząsająceCzytaj dalej

Ogórki kiszone są do wyrzucenia? Wszystko przez ogromny błąd.

Pewna kobieta żaliła się na forum internetowym, że znów musiała wyrzucić ogórki kiszone. Zrobiły się bowiem niesmaczne, miękkie, miały brzydki zapach, a na ich dnie pojawił się osad. Dodała, że prawdopodobnie nie potrafi kisić ogórków i zdradziła z jakiego przepisu korzysta.

"Ja robię tak; ogórki z koprem, czosnkiem, liśćmi wiśni, chrzanem zalewam 1 l wody z 1 łyżką soli zakręcam w słoiku i odstawiam na szafki na tydzień lub dłużej, a potem wynoszę do piwnicy." Na odpowiedzi innych kobiet nie trzeba było długo czekać, gdzie ich zdaniem kobieta popełniła błąd?

Niektórzy, byli zdania, że powodem problemów z ogórkami jest fakt, że słoiki były po prostu za słabo dokręcone. Jedna osoba zwróciła uwagę, że sól powinna być kamienna, a nie sodowa lub niejodowana. Liście wiśni proponowano zastąpić, samym chrzanem i koprem. Dominował jednak pogląd, że kobieta zrobiła pewien karygodny błąd podczas kiszenia ogórków. Jak się okazuje jest on dość często popełniany i mówią o nim nawet kuchenne autorytety jak np. Magda Gessler. O jaki błąd chodzi?

Dzisiaj grzeje:

  1. Domowy syrop do zadań specjalnych, rozpościera nad organizmem tarczę przed wirusami i przeziębieniem. Dodaj 2 składniki i ciesz się pysznym smakiem
  2. Władze załamują ręce. Olbrzymi wzrost chęci rezygnacji z kościoła katolickiego w Polsce. Za granicą Polski kraje są laickie
  3. Wybuchła afera w Kuchennych Rewolucjach. Gessler pytała dlaczego kucharka pomiata ludźmi, pogroziła jej sądem

Wiele osób uważało, że kobieta miała po prostu pecha do dobrej jakości ogórków. Doradzali jej, aby nie kupowała ich w supermarketach, tylko u sprawdzonych sprzedawców, którzy nie używają sztucznych nawozów i szczególnie dbają o jakość swoich warzyw. Warto, też używać określonych odmian. O tym samym napisała kiedyś sama Magda Gessler. Jaki jest sposób restauratorki na najlepsze ogórki kiszone?

Magda Gessler uważa, że ogórki kiszone są po prostu najlepsze na świecie. Należy jednak przyrządzać je z ogromną starannością i wystrzegać się karygodnych błędów. W przeciwnym razie, niestety nadają się one tylko do wyrzucenia. Gwiazda uważa, że sukces ogórków kiszonych tkwi już od wyboru ich odpowiedniego gatunku.

Restauratorka poleca do kiszenia ogórki tzw. kwaszeniaki, które charakteryzują się chropowatą skórką. Używa też wyłącznie soli niejodowanej. Restauratorka dodaje do przetworu, gałązkę kopru, kilka liści wiśni, zdaniem gwiazdy to one sprawią, że ogórki będą chrupiące, 1 liść chrzanu, korzeń chrzanu oraz 2 ząbki czosnku. Jakie są dalsze kroki?

Wg. przepisu Magdy Gessler, na początek musimy dokładnie umyć ogórki, następnie ułożyć je ciasno w słoikach lub w kamiennym garnku. Kolejnym krokiem, jest dodanie do ogórków liści, korzenia chrzanu oraz czosnku. Ogórki zalewamy zagotowaną wodą z solą.

Na koniec przykrywamy ogórki talerzykiem i obciążamy go kamieniem lub słoikiem z wodą. Nie mamy wątpliwości, że z odpowiednim przepisem, przemyślanymi dodatkami, a przede wszystkim z dobrej jakości ogórkami - nasze przetwory nigdy nie będą do wyrzucenia.

Gessler zarzuca Polakom 3 karygodne błędy w przygotowaniu schabowych. Dotyczą smażenia, marynaty i mięsaGessler zarzuca Polakom 3 karygodne błędy w przygotowaniu schabowych. Dotyczą smażenia, marynaty i mięsaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Jeden ruch NBP i stabilność finansowa legnie w gruzach. Ekspert ostrzega Polaków
  2. Czy to dobrze, że do strajku kobiet dołączyli rolnicy? Sytuacja coraz bardziej napięta
  3. Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu rosołu i zup. Popełnia go mnóstwo osób
  4. Otworzyła słoik z ogórkami kiszonymi i pobladła. Jej oczom ukazał się żenujący widok
  5. Eksperci biją na alarm. Jeśli gotujesz rosół na udkach z kurczaka, popełniasz olbrzymi błąd
  6. Śląscy ginekolodzy dołączają do protestów kobiet. "Nie wolno nam robić z kobiet trumien"
  7. Dotarli do rodziny, która wzięła udział w "Nasz nowy dom". Ujawnili wszystkie tajemnice programu

źródło: kafeteria/smakzycia.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł