Ogórki marynowane z cudowną przyprawą smakują obłędnie.youtube/Julietta Thomas

Siostra Anastazja podała obłędny przepis na ogórki. Sekretem ich smaku jest pewna przyprawa

Ogórki konserwowe nie muszą zawsze smakować tak samo. Najwięksi smakosze uwielbiają kulinarne nowinki, dlatego od czasu do czasu sięgają po nieznane przepisy. Wśród nich na uwagę zasługuje jeden przepis siostry Anastazji - na ogórki konserwowe z dodatkiem pewnej przyprawy.

Ogórki z przepisu siostry Anastazji niemal zawsze zachwycają smakiem i nie mogą się nie udać. Zakonnica jest jedną z najsłynniejszych polskich kucharek i chętnie dzieli się swoim doświadczeniem, dzięki czemu możemy korzystać z jej cudownych rad i mieć pewność, że jej receptury na pewno się sprawdzą. Wiele razy polecaliśmy jej przepisy na najpyszniejsze ogórki - kiszone, małosolne czy konserwowe. Tym razem szczególnie zachwyciły nas przetwory w octowej zalewie z dodatkiem uwielbianej ostatnio przyprawy.

Ksiądz z Podkarpacia miał wejść do Biedronki i ukraść 1 produkt. Porażające, jaką rzecz chciał wynieśćKsiądz z Podkarpacia miał wejść do Biedronki i ukraść 1 produkt. Porażające, jaką rzecz chciał wynieśćCzytaj dalej

Ogórki konserwowe z pewną zółtą przyprawą zachwycąją smakiem

Ogórki w octowej zalewie możemy przygotować na tysiąc sposobów. Najlepsi kucharze wykazują się ogromną kreatywnością w wymyślaniu kolejnych wersji przetworów. Czasem warto jednak sięgnąć do niekwestionowanych autorytetów w dziedzinie przyrządzania ogórków - niewątpliwie jest nią siostra Anastazja. Słodko-kwaśna zalewa z dodatkiem curry sprawia, że marynowane ogórki zachwycają na nowo. W przepisie pojawia się też seler naciowy, który nadaje przetworom cudowny aromat. Dzięki curry ogórki zyskują też piękny żółty kolor, co widać na zdjęciu przetworów przygotowanych na kanale na Youtube'ie przez Juliettę Thomas, która dodatkowo wzbogaciła zalewę o dodatek kurkumy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyje aktorka znana z hitowego serialu Polsatu. Przegrała z okropną chorobą w wieku 56 lat
  2. Zima przyszła szybciej niż się spodziewano. Część Polski pokryła się śniegiem, wyjeżdżając na weekend trzeba zabrać ciepłe ubrania
  3. Nad morzem groźny nie tylko koronawirus. Wielu Polaków wciąż nie zdaje sobie sprawy

Składniki:

  • ogórki w dowolnej ilości,
  • łodygi selera,
  • gorczyca,
  • cebula,
  • 3 szklanki wody,
  • pół szklanki octu 10%,
  • 25 dag cukru,
  • pół łyżki soli,
  • 2 łyżeczki curry.

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż. Na dno każdego słoika wkładamy kawałek selera, dodajemy ziarenka gorczycy i plasterki cebuli. Na wszystkim układamy ogórki. Z wody, octu, cukru, soli i curry przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wszystko i jeszcze gorącym płynem zalewamy ogórki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 3 min.

Najlepsze newsy:

  1. Z ostatniej chwili: Szef GIS podał się do dymisji. W oświadczeniu zdradził powód swojej decyzji
  2. On miał 36 lat, a ona 17. Witold Pyrkosz i jego żona stworzyli historię miłosną, która nie mieści się w głowie
  3. Porażająca decyzja sztabu kryzysowego. Kolejny hotel w Krakowie zamieniają w izolatorium
  4. Wielka kompromitacja w Familiadzie. Strasburger zapytał o jedzenie i zastygł słysząc odpowiedź
  5. Zofia oszczędzała na wszystkim, pieniądze wysyłała dorosłym dzieciom. Okropnie się jej "odwdzięczyli"
  6. Szlachetny gest polskiego proboszcza. Gdy zobaczył 10 szczeniaków w potrzebie, nie mógł postąpić inaczej
  7. Jesz wigilijnego karpia? Jeden powód sprawił, że będzie ich w tym roku mniej

Źródło: siostra-anastazja.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł