Ogórki i bajeczna mizeriaJakub Kossakowski / materiały własne

Tysiąckrotnie lepsza niż zwykła mizeria, rodzina oniemieje z zachwytu. Koniec z dodawaniem śmietany, jeden produkt wygrywa wszystko

Wyborne ogórki niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Można przygotować je na najróżniejsze sposoby, jednak bez wątpienia najbardziej kultowa jest klasyczna mizeria. Ciężko uwierzyć, że może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy zamienić śmietanę innym produktem.

Ogórki w tym wydaniu z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Mało kto spodziewałby się, że śmietana w przypadku mizerii będzie zbędna. Okazuje się jednak, że jest to jak najbardziej możliwe. Smak na długo pozostaje w pamięci.

Komunikaty w całej Polsce, najwyższa gotowość. Pod żadnym pozorem ich nie jedz, od razu wyrzuć do koszaKomunikaty w całej Polsce, najwyższa gotowość. Pod żadnym pozorem ich nie jedz, od razu wyrzuć do koszaCzytaj dalej

Ogórki, którym nie sposób się oprzeć

Nie da się ukryć, że smakowite ogórki odgrywają ważną rolę w rodzimej kuchni. Możliwości ich przygotowania jest multum. Od ogórków kiszonych, przez konserwowe, po mizerię. Dziś skupimy się właśnie na tej ostatniej odsłonie.

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków obiadowych, w którym występują ogórki. Przeważnie mieszamy je razem ze śmietaną. Warto jednak wypróbować przepyszną alternatywę. Uwielbiana mizeria jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Z czym wymieszamy ogórki?

Okazuje się, że ogórki z dodatkiem sosu czosnkowego idealnie sprawdzają się w roli mizerii. Obok takiego specjału nie da się przejść obojętnie. Przepis zaskakuje prostotą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 2 długie ogórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g majonezu
  • 100 g kefiru naturalnego
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • 30 g posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Wzmacnia odporność i pozwala zwalczyć najgorsze przeziębienie. Syrop z 3 składników bije rekordy popularności
  2. Stan wyjątkowy do 20 listopada. Sytuacja jest tragiczna, wiadomość od naszego sąsiada wywołuje smutek
  3. Klasa sama w sobie, ozdoba stołu i przyczyna szczerych zachwytów. Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto rafaello

Ogórki jeszcze nigdy nie były tak smakowite

Na początku obieramy ogórki, kroimy je na cienkie plasterki i przekładamy do miski. Dodajemy do nich soli i odkładamy do lodówki. W tym czasie możemy wziąć się za przygotowanie sosu czosnkowego, który sprawi, że mizeria stanie się obłędnym frykasem.

Kiedy nasze ogórki puszczają soki pod wpływem dodanej soli, przystąpimy do zrobienia sosu. Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy lub bardzo drobno siekamy. Mieszamy go z majonezem, kefirem, posiekaną pietruszką i koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ogórki wyjmujemy z lodówki i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do nich sos czosnkowy. Całość starannie mieszamy. Nasza mizeria w niecodziennej odsłonie jest już gotowa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy. Zwłaszcza jeżeli nasze danie będziemy serwowali z ziemniakami.

Ogórki w takiej odsłonie z pewnością przypadną do gustu najbliższym. Warto się przygotować na prośby o dokładkę, ponieważ mizeria z sosem czosnkowym momentalnie znika z talerzy. Ten przepis z pewnością jest godny zapamiętania.

Dziś w nocy w Biedronkach będzie się działo. Decyzja zapadła i jest nieodwracalnaDziś w nocy w Biedronkach będzie się działo. Decyzja zapadła i jest nieodwracalnaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Już nie dwa tygodnie, jest nowa data zniesienia obostrzeń. Premier powiedział, niewielu zwróciło uwagę
  2. Wściekły Pudzian w niecenzuralnych słowach o całej sytuacji. Nie do wiary, że stał się ofiarą
  3. Masz w kieszeni 5 złotych? Biegnij po składniki na wybitne ciasto, błyskawiczne i tanie, smakuje jak niebo
  4. Do zrobienia syropu z pigwy potrzebujesz tylko 2 składników. Niesamowicie wzmacnia odporność, zalecany szczególnie w sezonie infekcji
  5. Media obiegła smutna wiadomość. Nie żyje polska aktorka
  6. Leki, których nie wolno ze sobą łączyć. Konsekwencje mogą być opłakane
  7. Niewiarygodne. Podpis bohatera "W tyle wizji" na TVP Info zaskoczył widzów, brzmi groźnie?

Źródło: onet.gotowanie

Następny artykuł