Ogórki kiszoneYouTube.com/Weronika Domogród

Jest ważna i oznacza coś niewybaczalnego. Biała piana na ogórkach kiszonych

Ogórki kiszone to rarytas, któremu wiele z nas nie może się oprzeć. Czego unikać i jak chronić kiszonki przed zepsuciem? Wyjaśniamy co oznacza biała piana wydobywająca się ze słoików.

Ogórki kiszone to jeden z dorobków Polskiej kuchni. Dla wielu kiszenie warzyw to co sezonowa tradycja, jednak to wobec ogórków mamy specjalne oczekiwania. Piana może okazać się katastrofą, co oznacza?

Magda Gessler nie wytrzymała. W rozpaczy po śmierci Królikowskiego apeluje do Polaków o 1 rzeczMagda Gessler nie wytrzymała. W rozpaczy po śmierci Królikowskiego apeluje do Polaków o 1 rzeczCzytaj dalej

Ogórki kiszone z białą pianą, straszny błąd

W internecie wiele jest filmów, w których Polacy częstują ludzi z zagranicy kiszonkami, jednak dla nich jest to obrzydliwe. Nie potrafią przełknąć kwaśnych przetworów, które nam kojarzą się z domami rodzinnymi oraz ciepłem domowego ogniska. Nie każdy też zna odpowiednie receptury i sposoby na kiszenie, aby wyszły smaczne, chrupkie i zdrowe. Biała piana na ogórkach jest wynikiem największego błędu.

Aby przygotować ogórki należy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim musimy wyparzyć naczynie, w którym je kisimy. Niedokładnie wyczyszczone zakrętki czy słoiki, mogą spowodować zakażenie naszej partii, co skutkuje zepsuciem. Pleśn i niechciane bakterie urządzają sobie fiestę i niszczą nasz produkt. Istotne jest również to, aby ogórki nie miały kontaktu z powietrzem. Zalejmy je wodą tak, aby były w pełni przykryte.

Dzisiaj grzeje: 1. 99% Polaków popełnia wielki błąd przy obieraniu cebuli i cytryny. Tracą wiele

2. Poruszający wpis Martyny Wojciechowskiej. Pobicie, gwałt i niesamowita podróż kobiety

Kolejnym ważnym punktem jest przegotowana woda. Najlepiej korzystać z butelkowanej wody mineralnej, lub przefiltrowanej kranówki. Obie powinniśmy przegotować, aby pozbyć się wszelkich niechcianych mikroorganizmów. Pamiętajmy również o dokładnym wymyciu wszystkiego, co wchodzi w skład kiszonki. Ogórki, zioła, czosnek czy przyprawy muszą być czyste.

Najważniejsze jest szczelnie zamknięcie słoików. Każda nieszczelność lub uszkodzenie skutkuje dostępem warunków zewnętrznych do kiszonki. Wtedy ryzykujemy zakażeniem przetworu, i jego rychłym zepsuciem.

  1. Ból był nie do zniesienia. Okrutna choroba spędzała sen z powiek Ewy Drzyzgi
  2. Syn Olgi Kalickiej trafił do szpitala. Ma wirusa, aktorka przerwała urlop
  3. Rewelacyjny przepis na kotlety mielone po lwowsku Magdy Gessler. Zasmakujesz i nigdy innych nie zrobisz
  4. 12 najsilniejszych ziół przeciwwirusowych. Niektóre są banalne, a większość Polaków ich nie znała
  5. Rewolucyjny przepis zmieniający tradycyjne kotlety schabowe w jeszcze pyszniejszą wersję
  6. Rodzinny dramat gwiazdy Rodzinka.pl. Jej synek trafił do szpitala, każdy może zarazić się jak on

Żródło: pikio.pl

Następny artykuł