Ogórki kiszone - tajemny przepis na najlepsze kiszeniakiwikipedia.org/Voglia https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Najbardziej tradycyjne ogórki kiszone z przepisu z 1895 r. pachną obłędnie. Wychodzą najlepsze na świecie dzięki kilku sekretnym krokom

Ogórki kiszone towarzyszą Polakom od setek lat, a poniższy przepis pochodzi z końca XIX wieku. Jedne z najbardziej tradycyjnych ogórków smakują i pachną wybornie. Kilka sekretnych etapów kiszenia sprawia, że wychodzą najlepsze na świecie.

Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Na imprezowym stole nie może zabraknąć słoika ze świeżo otwartymi kiszeniakami, które posłużą za świetną przegryzkę. Poniższy tradycyjny przepis został spisany w 1895 r. w "Kucharzu Warszawskim", więc należy do jednego z najstarszych ze wszystkich znanych. Zapach i smak najzwyklejszych marketowych ogórków nie może się równać temu, co można wyczuć ze słoika klasycznych kiszonych domowo. Kilka sekretnych kroków pozwala osiągnąć wyżyny jakości.

Znalazła żywe robaki w produkcie z Biedronki kupowanym przez wszystkich. Wstrząsające, odbiera apetyt na długoZnalazła żywe robaki w produkcie z Biedronki kupowanym przez wszystkich. Wstrząsające, odbiera apetyt na długoCzytaj dalej

Ogórki kiszone - najbardziej tradycyjny przepis ze wszystkich

Wielu z nas dodaje ogórki do praktycznie każdego posiłku. Gotowana kiełbaska na kolację? Obecność kromki chleba i kiszonego ogórka jest obowiązkowa. To samo tyczy się kotletów mielonych czy najzwyklejszych kanapek. Ogórek kiszony nadaje świeżości, chrupkości i uzupełnia kompozycję smakową całego dania. Zalewając ogórki gorącą filtrowaną wodą osiągniesz zupełnie inne właściwości, niż zalewając warzywo zimną przegotowaną wodą.

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • liść wiśni
  • liść winogrona
  • chrzan
  • koper
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj z pomocą gąbki. Wszelkie zanieczyszczenia przeszkodzą w odpowiedniej fermentacji.
  2. Wodę wlej do garnka, wsyp do niej sól i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj przez 10 minut.
  3. Zalewając ogórki gorącą wodą osiągniesz bardziej ukiszoną i miększą kiszonkę. Zimna woda pozwoli uzyskać bardziej chrupiące ogórki i mniej kwaśne.
  4. Słoik wyłóż na dnie liśćmi koprem oraz czosnkiem. Ułóż w nim pionowo i ściśle wszystkie ogórki, a następnie zalej całość wodą.
  5. Zakręć słoik mocno i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Po około 6 dniach ogórki będą gotowe.

Najlepsze newsy:

  1. Spełniła się wizja Krzysztofa Jackowskiego? Jasnowidz potwierdził, dokładnie przewidział tragiczne zdarzenia
  2. PKO BP ostrzega przed oszustami. Klienci otrzymują fałszywe maile, można stracić pieniądze
  3. Wiemy, ile kosztują wakacje w Zakopanem. Cena za wjazd na Kasprowy Wierch to kosmos
  4. Domowe Rafaello jest o niebo lepsze niż sklepowe. Zrobisz je szybko i bez pieczenia, domownicy będą zachwyceni
  5. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  6. Teresa Lipowska znacznie różni się od postaci z serialu. Teraz narzeka na wysokość emerytury, brakuje jej na leki
  7. Młody piłkarz postrzelony w biały dzień. Jest w stanie krytycznym, druzgocące nagranie mrozi krew w żyłach (WIDEO)

Źródło: przepisytradycyjne

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł