Ogórki kiszone nie muszą być przyprawione koprem.

Chciała kisić ogórki, zabrakło jej kopru. Nie mieści się w głowie, jaki zaproponowano jej zamiennik

Ogórki kiszone czy małosolne niemal zawsze powinny być przyprawione czosnkiem, chrzanem i koprem. Niekiedy jednak nie możemy dostać w pobliskich sklepach ostatniego składnika marynaty. Nie oznacza to jednak, że bez niego przetwory się nie udadzą. Wystarczy zamienić koper na inny popularny składnik.

Ogórki kiszone zawdzięczają swój aromat dodatkom. Czosnek, chrzan i koper wrzucamy do nich prawie zawsze, chociaż niektórzy decydują się czasem na nieco inne opcje. Trzy przyprawy pojawiają się jednak we wszystkich klasycznych przepisach na przetwory. Miłośnicy domowych kiszonek niekiedy mocno podkreślają, że nie każdy koper będzie odpowiedni do przygotowania ogórków - jedni twierdzą, że idealny jest tylko ten suszony, zaś inni bez namysłu wrzucają do słoików także świeże baldachy. Co jednak w sytuacji, gdy zabraknie nam kopru?

Wyszła z Biedronki z zakupami. Dostała wezwanie do zapłaty dodatkowych 90 zł, oniemiała poznając powódWyszła z Biedronki z zakupami. Dostała wezwanie do zapłaty dodatkowych 90 zł, oniemiała poznając powódCzytaj dalej

Ogórki kiszone można przygotować także wtedy, gdy zabraknie nam kopru

Ogórki kiszone czy letnie małosolne zwykle przygotowujemy zupełnie tak samo jak nasze mamy i babcie. Używamy tych samych technik kiszenia i składników, aby uzyskać dobrze znany smak i mieć pewność, że przetwory na pewno się nie zepsują. Ogromne znaczenie dla smaku kiszonych ma dodatek kopru ogrodowego - suszonego lub świeżego. Pewna kobieta znalazła się jednak w sytuacji, w której nie miała go akurat pod ręką i postanowiła zasięgnąć porady innych internautów i dopytać ich, czy przyprawę można czymś zastąpić. Uzyskała dość zaskakującą odpowiedź.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyje wielki Polak. Nagle trafił do szpitala, niestety nie udało się go uratować
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Już nie dziura, a krater. Na wypłaty rent i emerytur zabraknie nawet 100 miliardów złotych

Ogórki kiszone wzbudziły ogromne zainteresowanie i zatroskana miłośnika przetworów szybko poznała wiele różnych opinii na temat przypraw dodawanych do fermentowanych warzyw. Niektórzy przyznali, że czasem nie używają do kiszenia żadnych warzyw poza oczywistą solą. "Wiele razy nastawiałam ogórki z wodą z solą, bez żadnych dodatków czasem sypnęłam suszony koperek z torebki też były dobre dzisiaj są z koperkiem i czosnkiem, chrzanu nigdy nie dawałam" - możemy przeczytać na forum wielodzietni.pl. W wielu wypowiedziach pojawiła się sugestia, by koper ogrodowy zastąpić zieloną częścią tej rośliny, czyli koperkiem. "Ja do małosolnych dawałam zwykły koperek, czosnek i sól. Nic więcej. Zawsze wychodzą", "z koperkiem zamiast kopru są ok, bez chrzanu też wyjdą (...)" - pisali internauci.

Niezastąpiona surówka z selera korzeniowego, zaledwie 2 główne składniki, pychotka do każdego obiaduNiezastąpiona surówka z selera korzeniowego, zaledwie 2 główne składniki, pychotka do każdego obiaduCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wygralibyście pół miliona złotych? Podchwytliwe pytanie w "Milionerach", na które niewiele osób potrafiłoby odpowiedzieć
  2. Od dzisiaj zakaz. Trzeba wiedzieć, jest wyjątek
  3. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  4. Przyłapana Gessler pozbawiona doczepów, makijażu i loków. Są zrobione zdjęcia, krążą po sieci i wywołują kontrowersje
  5. Idealna panierka do kotletów schabowych, dzięki prostej sztuczce szefów kuchni zawsze wyjdzie chrupiąca jak marzenie
  6. Marta Linkiewicz znowu szokuje. Patogwiazda FAME MMA odsłoniła niemal wszystko, zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)

Źródło: wielodzietni.org

Obrazy smakosze.pl

Następny artykuł