Ogórki kiszonePixabay.com /AKuptsova

8 złotych zasad kiszenia ogórków sprawi, że nigdy nie wyrzucisz słoika do kosza. Warto też skorzystać z cennej rady Gessler

Ogórki kiszone należą do ulubionych przetworów Polaków. Niestety, nie każdy opanował sztukę ich kiszenia. Czasem zdarza się, że przez pewne błędy musimy je wyrzucić do kosza. Co robić, aby uniknąć takiej sytuacji i cieszyć się uwielbianym smakołykiem? Kluczem do sukcesu jest znajomość 8 złotych zasad kiszenia ogórków. Warto też korzystać z cennej rady od samej słynnej restauratorki - Magdy Gessler.

Ogórki kiszone królują w naszych spiżarniach. Wiele z nas uwielbia ich smak oraz ceni ogromne zalety zdrowotne. Przyrządzając słynny przetwór należy pamiętać o kilku cennych zasadach i unikać błędów. Gdy umknie nam nawet jeden drobny szczegół, to skutki są opłakane, a efekty naszej pracy idą na marne.

Ogórki kiszone nadają się do wyrzucenia? Prawdopodobnie, popełniłeś jeden z częstych błędów. Aby ich uniknąć najlepiej należy stosować się do ośmiu złotych zasad kiszenia ogórków. Warto również zapamiętać radę Magdy Gessler.

Okazuje się, że przyrządzając popularne przetwory musimy zwracać uwagę na wiele szczegółów. Gdy chociaż jeden z nim nam umknie, to słoik z ogórkami kiszonymi ląduje w koszu. Poniżej, zdradzamy na co szczególnie należy zwrócić uwagę w skomplikowanym procesie kiszenia ogórków.

Cugowski ma głodową emeryturę. Kwota jest żenująca, nie do pomyślenia. Nagranie muzyka gotującego jajko bawi do łezCugowski ma głodową emeryturę. Kwota jest żenująca, nie do pomyślenia. Nagranie muzyka gotującego jajko bawi do łezCzytaj dalej

Ogórki kiszone już nigdy nie będą nadawać się do wyrzucenia. Wystarczy znać 8 złotych zasad i skorzystać ze wskazówki Magdy Gessler.

Kisząc ogórki musimy zwracać uwagę nawet na najdrobniejsze szczegóły, ponieważ nawet one mogą mieć ogromne znaczenie dla ich smaku. Pamiętaj, że optymalna temperatura fermentacji ogórków powinna wynosić 25 stopnie Celcjusza.

Najlepiej kisić ogórki pozbawione pestycydów. Powinny one najlepiej pochodzić z ekologicznego i sprawdzonego źródła. Sama Magda Gessler uważa, że tajemnica smaku ogórków kiszonych zależy już od wyboru ich odpowiedniej odmiany. Restauratorka najchętniej sięga po ogórki gruntowe tzw. kwaszeniaki, które charakteryzują się chropowatą skórką.

Przed włożeniem ogórków do słoika, nie powinniśmy ich myć. Powód? Obecne na skórce ogórka bakterie zainicjują i przyśpieszą proces ich fermentacji.

Niezwykle ważna jest również woda, którą używamy do kiszonych ogórków. Powinna być ona źródlana z butelki. Najgorsza jest woda z dużą ilością chloru, ponieważ niestety uniemożliwia ona proces fermentacji kiszonych ogórków.

Niektórzy, podczas kiszenia ogórków zapominają o tym jak istotną rolę pełni ich przykrycie. To, co kisimy musi znajdować się w 100 proc. pod wodą, bo dostęp tlenu sprawi, że warzywa zamiast się ukisić, popsują się. Dlatego czasem dociskamy ogórki np. talerzykiem, aby nie wypłynęły na wierzch. Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę?

Dzisiaj grzeje:

  1. Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Rozgrzewający przysmak zachwyci każdego
  2. Niestety, przekazano najgorszą wiadomość. Nie żyje, Zakopane i Tatry w żałobie 2
  3. Przez wielu uważany jest za chwast. Tymczasem niesamowicie podkręca smak niedzielnego rosołu

Aby ograniczyć dostęp tlenu do ogórków, warto powierzchnię kiszonki wlać odrobinę oleju. Musimy jednak pamiętać, że musi koniecznie być to olej tłoczony na zimno, bardzo dobrej jakości.

Niezwykle ważne są również słoiki. Powinny być one jak najlepszej jakości. Najlepiej używać zupełnie nowych słoików, bez żadnych uszkodzeń na szkle czy zakrętce. Warto je także dokładnie umyć i wyparzyć przed kiszeniem, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.

Jeśli chcesz, aby twoje ogórki kiszone były świeże nawet kilka miesięcy, poddaj je procesowi pasteryzacji. Prosta w wykonaniu czynności zapewnia, że prawie wszystkie patogeny obecne wewnątrz słoika zostaną zabite. Aby pasteryzować ogórki wystarczy wziąć duży garnek pełen wody, wyłożyć dno ściereczką i ustawić w garnku słoiki. następnie należy gotować całość przez 25 minut i odstawić do ostudzenia. Tak potraktowane słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Najlepsze newsy:

  1. Jeżeli masz na telefonie aplikacje z tej listy, od razu je usuń. Twoje poufne dane mogą być zagrożone
  2. Nikt się nie spodziewał, że Marta Manowska robi podobne rzeczy. Nieznane fakty z jej życia prywatnego
  3. Najpyszniejszy syrop ze wszystkich, doskonały nie tylko na przeziębienie, ale i do deserów. Naturalna mikstura z malin nie ma sobie równych
  4. Najlepszy syrop przed snem, ukoi nerwy i zapewni ci spokojną noc. Wystarczą jedynie 3 składniki
  5. Niewyobrażalnie szybki, łatwy, tani i pyszny przepis na ciasto. Zawsze się udaje
  6. Najbardziej nietypowe objawy nowotworów. Łatwo je przeoczyć, niestety błąd może mieć najwyższą cenę
  7. Obeszli obostrzenia na Wszystkich Świętych, cmentarze są otwarte. Wyjątkowa sytuacja w jednym miejscu w Polsce

źródło: ofeminin.pl/winiary.pl/smakzycia.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł