Ogórki kiszone - unikaj jednego błęduwikipedia.org/Nikodem Nijaki https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Przed kiszeniem ogórków spójrz na ich skórkę. Jej kolor ujawnia czy nadają się do kiszenia

Ogórki kiszone nie są wcale tak prostym przetworem jak mogłoby się wydawać. Jeden błąd może zniszczyć całą partię i wszystkie słoiki będą do wyrzucenia. Przede wszystkim spójrz na kolor warzyw, jest bardzo ważny.

Ogórki kiszone należą do tradycyjnej polskiej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie kotlety mielone bez towarzystwa dobrze ukiszonego ogórka, prawda? Podobnie ma się sprawa ze schabowym, kanapkami czy najzwyklejszej zupie ogórkowej, która nie istniałaby bez kiszeniaków. Jeśli przygotowujesz je samodzielnie w domu zwróć uwagę na jeden szczegół, od którego zależy jakość przyszłych przetworów.

Jest ważny komunikat Biedronki do wszystkich klientów. Oszustwo na ogromną skalę, sieć przed nim ostrzegaJest ważny komunikat Biedronki do wszystkich klientów. Oszustwo na ogromną skalę, sieć przed nim ostrzegaCzytaj dalej

Ogórki kiszone - dzięki tej poradzie zrobisz je bezbłędnie za każdym razem

Kiszone ogórki są pysznym rarytasem. Niestety, z uwagi na charakterystykę procesu fermentacji są przy okazji nadzwyczaj delikatne. Zwykłe zanieczyszczenie na słoikach czy zakrętce może spowodować, że kiszonka nie wyjdzie. Jeśli pojawia się pleśń na powierzchni to znak, że czas pozbyć się całego słoika. Niestety, nawet jeśli całą procedurę przeprowadzimy bezbłędnie, ogórki ciągle mogą nie wyjść. Winnym jest niska jakość warzywa, które zakupiliśmy na targu czy w sklepie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Tragiczny wypadek był jak wyrok, paraliż objął znaczną część ciała. Marcin Prokop zdecydował się ruszyć z pomocą
  2. Zaczęło się, PIH musiała wkroczyć. Docierają najgorsze wieści, klienci Lidla, Biedronki i reszty sklepów muszą uważać
  3. Wypłacając pieniądze z bankomatu możesz się mocno zdziwić. Czekają duże zmiany przy wypłatach

Kupując ogórki dokładnie im eis przyjrzyj. Jeśli na ich powierzchni widać ciemne plamy czy wręcz oznaki pleśni, kategorycznie nie wolno przeznaczać ich do kiszenia. Takie warzywa nie są świeże i ich użycie może spowodować, że wszystko szybko zgnije.

Drugim bardzo ważnym aspektem odpowiednich ogórków jest wygląd ich skórki. Jeśli jest zbyt ciemna i twarda to może oznaczać, że w czasie hodowli wykorzystywano wyjątkowo dużo sztucznych nawozów i oprysków. Jasny kolor i delikatna struktura wskazują, że ogórek jest naturalny i świetnie nadaje się do kiszenia.

Jeszcze jedną istotną rzeczą jest wiek ogórka. Stare warzywa, które przeleżały już sporo czasu, nie są odpowiednie do produkcji kiszeniaków. Po ukiszeniu w ich wnętrzu będzie pusta przestrzeń, a całe ogórki będą bardzo miękkie i nieprzyjemne w dotyku.

Najlepsze newsy:

  1. Dramat Rafała z „Królowych życia”, okłamał wszystkich? Na jaw wyszła niewygodna prawda
  2. Trik naszych babć zmieni kompletnie smak Twojego rosołu na kurczaku. Wszyscy oniemieją z zachwytu, mało wie, jaki to sposób
  3. Tragiczna wiadomość z Polski. 6 osób nie żyje
  4. Dlaczego Sekielski nagle chudnie? Podał lepszą niż wszystkie przepisy Gessler razem wzięte recepturę na zupę z buraka
  5. Bardzo ważne. Epidemiolog o apelu MZ ws. noszenia maseczek w sklepach, zwrócił się do wszystkich
  6. Znalazła żywe robaki w produkcie z Biedronki kupowanym przez wszystkich. Wstrząsające, odbiera apetyt na długo
  7. Dramatyczna wiadomość z samego rana. 25-letnia gwiazda zmarła w swoim mieszkaniu, popełniła samobójstwo

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł