Ogórki kiszone - unikaj dwóch błędówfacebook.com/ogorki.kiszone

Wszystkie słoiki z ogórkami małosolnymi do wyrzucenia, powodem pleśń. Uważaj na 2 fatalne błędy

Ogórki kiszone dla wielu ludzi są dość skomplikowanym przetworem. Mnóstwo osób boi się popełnienia błędu, który skutkowałby zepsuciem całej partii. Dlatego Magda postanowiła przygotować, według niej, mniej skomplikowane ogórki - małosolne. Jednak nie wiedziała, że zrobiła dwie fatalne pomyłki, które wszystko zniszczyły.

Ogórki kiszone nie są wcale trudnym w przygotowaniu produktem. Jednak aby cieszyć się smacznym kiszeniakiem trzeba poświęcić trochę czasu na naukę i wykonanie kilku czynności. Z tego powodu tak wielką popularnością cieszą się małosolne ogórki sklepowe, które nie wymagają żadnej pracy, wystarczy je kupić. Magda postanowiła wyłamać się z tych ram i spróbowała samodzielnie je zrobić dla całej rodziny. Niestety, nie wiedziała, że popełnia 2 fatalne w skutkach błędy i cała jej praca poszła na marne.

Zamówił frytki z McDonald's i nagle dokonał porażającego odkrycia. Od razu zrobił zdjęcie, nikt nawet nie podejrzewałZamówił frytki z McDonald's i nagle dokonał porażającego odkrycia. Od razu zrobił zdjęcie, nikt nawet nie podejrzewałCzytaj dalej

Ogórki kiszone trudniejsze od małosolnych - Magdalena i tak zawiodła

Proces fermentacyjny jest bardzo delikatny. Wystarczy zapomnieć o którymś z etapów przyrządzania jakiejkolwiek kiszonki, a finalny produkt będzie zwyczajnie popsuty. Magdalena chciała zaimponować wszystkim i pragnęła pochwalić się swoją ciężką pracą. Wiedziała, że robienie kiszeniaków jest trudne, więc spróbowała swoich sił w produkcji ogórków małosolnych. Niestety, braki w wiedzy i niedopatrzenie sprawiły, że wszystkie słoiki wylądowały na śmietniku - ich zawartość była całkowicie zapleśniała.

Dzisiaj grzeje:

  1. Minister Zdrowia zabrał głos. Powiedział o ponownym zamknięciu kraju
  2. W sieci krąży kompromitujące nagranie gwiazdy TVN. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki, poszło o foliowe torebki z sałatą
  3. Rząd dalej straszy koronamandatami. Jednak sędziowie mają świetne wieści dla Polaków

Po pierwsze Magda nie znała odpowiednich proporcji soli do wody. Dobrze zasolona woda nie dopuści do namnażania się złych i niechcianych bakterii, lecz bakterie kwasu mlekowego bez problemu w niej przeżyją. Aby uniknąć rozwoju niechcianych drobnoustrojów wystarczy na jeden litr wody dodać 1 łyżkę stołową soli.

Kolejnym karygodnym błędem kobiety było zalanie ogórków solanką tak, że wystawały ponad jej powierzchnie. Nawet szczelnie zamknięty słoik nie zapobiegł wytworzenia pleśni na odkrytych warzywach, która szybko zakaziła całą zawartość słoików. Ciasne upchanie ogórków, całkowite przykrycie zalewą i pozostawienie 2 centymetrów przerwy pomiędzy wieczkiem a powierzchnią płynu to przepis na sukces. 2-centymetrowa przerwa jest bardzo ważna, aby gazy z fermentacji miały gdzie się kumulować.

Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale w piekarniku też możesz zrobić przepyszne żeberka. Oprócz miodu ich smak podkręci 1 przyprawaPogoda nie sprzyja grillowaniu, ale w piekarniku też możesz zrobić przepyszne żeberka. Oprócz miodu ich smak podkręci 1 przyprawaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Absolutny hit od Lidla. Z aplikacji korzysta już 6,5 mln osób, można sporo zyskać
  2. 8 objawów problemów z jelitami. Niektóre bardzo łatwo pomylić z innym dolegliwościami
  3. Co za widok trafił do internetu. Gessler chciała się pochwalić, ale całą uwagę skradli mistrzowie pierwszego planu
  4. Nie możemy przestać jej jeść. Obłędna surówka z buraków i ogórków kiszonych
  5. Szybkie ciasto do popołudniowej kawy, któremu nikt się nie oprze. Czekoladowa przyjemność już po pierwszym kęsie
  6. Paraliż w szkole. 200 osób na kwarantannie. Sytuacja wymyka się spod kontroli

Źródło: dzieckoifigura.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł