Ogórki kiszone z białym nalotem są trującewikipedia.org/Silar/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Wyrzuć natychmiast ogórki kiszone z niepozornym białym nalotem. Niebezpieczeństwo jest duże

Ogórki kiszone mogę się zepsuć na wiele sposób, a konsekwencje zjedzenia przetworów z białym nalotem mogą być bardzo opłakane dla zdrowia. Niebezpieczeństwo zachorowania jest ogromne. Toksyny zawarte w pleśni prowadzą nie tylko do rozstroju żołądka, ale mogą być niestety także silnie rakotwórcze.

Ogórki kiszone z pleśnią najlepiej wyrzucić od razu. Nawet nie wiesz jak mogą ci zaszkodzić. Pleśń pojawia się w miejscu, gdzie styka się zalewa z powietrzem. Wstępnie objawia się małymi plamkami, ale z godziny na godzinę wykwity zaczynają obejmować całą kiszonkę.

Nie dał się oszukać w Biedronce. Zapłacił 10 złotych mniej za identyczne produktyNie dał się oszukać w Biedronce. Zapłacił 10 złotych mniej za identyczne produktyCzytaj dalej

Ogórki kiszone z białym nalotem wyrzuć natychmiast

Spleśniałe ogórki niezwykle zagrażają zdrowiu. Co prawda są też pleśni jadalne, ale te z kiszonek do nich nie należą, są bowiem toksyczne. Wydziela ona trujące mykotoksyny. Mogą być rakotwórcze oraz powodować silne zatrucia, alergie, a nawet choroby, które jest ciężko zdiagnozować.

Pleśń jest grupą grzybów, najczęściej o białej barwie. Ale może być też szara, czarna, żółta, brązowa, oliwkowa, zielona czy niebieska.

Początkowo ogórki kiszone zainfekowane przez pleśń mają na powierzchni białe, puchate punkciki. Wyposażone są one w grzybnię z wieloma odnogami. Na jej wierzchu są owocniki rozsiewające zarodniki potęgujące tempo rozwoju pleśni.

Dzisiaj grzeje: 1. Oślizgła biała skrętka na żółtku znaczy więcej niż sądzisz. Nie jedz pod żadnym pozorem jajek, na których jej nie ma

2. Pociąg w Warszawie pilnie zatrzymany. Nieoficjalnie: mogło chodzić o zakażenie chorobą, na miejscu służby

Jeśli zauważyłeś pleśń na ogorkach kiszonych nie próbuj ratować takiej żywności tylko wyrzuć ją natychmiast. Nie warto narażać swojego zdrowia. Szczególnie postąpić tak powinny osoby chorowite, których organizmy są szczególnie wrażliwe.

Nie ma nic cenniejszego niż zdrowie, więc nie warto ryzykować wycinania zepsutych fragmentów żywności, bowiem infekcja może obejmować już całą jego powierzchnie. a to nie zawsze widać gołym okiem. Lepiej zrobić dodatkowe przetwory niż ryzykować jedzeniem toksycznych. Nie wolno ich podawać także zwierzętom, bowiem pleśń również im szkodzi, tak samo jak ludziom.

Źródło: zdrowe-kiszonki.pl

Następny artykuł