Ogórki kiszone tracą na popularności na rzecz kiszonych pomidorówwikipedia.org/Moonsun1981 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Ogórki kiszone odchodzą do lamusa? Kiszone pomidory biją je na głowę nieziemskim smakiem i leczniczymi właściwościami

Ogórki kiszone są wspaniałym produktem, jednak od niedawna to kiszone pomidory wiodą prym. Mają ogromną ilość leczniczych właściwości, a ich smak jest całkowicie odmienny od ogórków. Ludzie, którzy zaczęli kisić pomidory, uważają, że są o wiele lepsze od ogórków.

Ogórki kiszone mają wiele plusów, jednak są w naszej codziennej diecie tak długo, że mogły się znudzić. Z tego powodu prezentujemy wam kiszone pomidory, które powoli zaczynają przejmować miano najlepszej kiszonki wśród fanów produktów poddanych fermentacji. Przygotowanie pomidorków jest nadzwyczaj proste, a ich smak potrafi zaskoczyć największego smakosza.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Ogórki kiszone mogą zostać zapomniane - ich miejsce przejmą kiszone pomidorki

Pomidory posiadają wiele substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Jedną z najzdrowszych i najważniejszych substancji jest likopen, przeciwutleniacz odpowiadający za kolor pomidora. Co ciekawe, w przeciwieństwie do większości innych przeciwutleniaczy, nie traci on swoich właściwości po obróbce termicznej. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej, niż w świeżych owocach.

Pomidory są zalecane osobom, które obecnie podejmują się diety. W 100 gramach produktu znajduje się jedynie 18 kcal. W czerwonych owocach znajdziemy witaminę C, B oraz A, a także miedź, potas, sód, magnez, mangan, wapń i żelazo oraz wiele innych minerałów. Przygotowanie ich kiszonej wersji jest banalnie proste i nie różni się zbytnio od przyrządzania kiszonych ogórków.

Dzisiaj grzeje:

  1. Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
  2. Urzędnik przemilczy, ale możesz dostać nawet 6240 zł do emerytury. Nowe prawo weszło całkiem niedawno

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • 3 kilogramy pomidorów
  • 2,5 litra wody
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego
  • 2 pęczki koperku
  • 3 liście laurowe na słoik

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj pomidory i odszypułkuj je.
  2. W garnku zmieszaj wodę z solą i zagotuj ją.
  3. Do wyparzonych słoików wkładaj pomidory tak, aby miały trochę przestrzeni.
  4. Do każdego słoika włóż po równo wszystkich składników.
  5. Zalej całość letnią solanką tak, aby wszystko było przykryte.
  6. Zakręć słoiki i odstaw do kiszenia na około 1 tydzień.

Tak przygotowane pomidory idealnie nadają się do sałatek, na kanapkę czy jako podstawa zup oraz sosów. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Antoni Macierewicz nie daje o sobie zapomnieć. Grzmiał o "reklamie" krzywdzenia dzieci, zadziwiające zarzuty pod adresem Trzaskowskiego
  2. Korea Północna nie pozostawiła złudzeń. Wszystko jest już jasne, negocjacji nie będzie
  3. GIS dokonał strasznego odkrycia w kupowanych przez wszystkich talerzach. Właśnie są utylizowane
  4. Nagle zaczął rozpylać po ogrodzie mieszankę octu z solą. Efekt po 10 godzinach zwalił go z nóg
  5. Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szalone
  6. Robert Lewandowski powalczy dziś o kolejny rekord. Wystarczy jeden gol, by zapisał się w historii

Źródło: salon24.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł