Ogórki kiszone - ich woda jest równie cenna, nie wylewaj jejwikipedia.org/Marcin Floryan https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Woda po kiszonych ogórkach ma niesamowite właściwości, o których mało kto wie. Nieziemsko wpływa na ciało

Ogórki kiszone należą do grupy produktów, których obecność w diecie jest polecana praktycznie wszystkim. W procesie kiszenia główną rolę grają bakterie kwasu mlekowego, które przeprowadzają fermentację ogórków. Woda po kiszeniu jest nadzwyczaj cenna, więc jeśli do dzisiaj ją wylewałeś, natychmiast przestań.

Ogórki kiszone są uwielbianym przetworem. Pasują idealnie do kanapek, są składnikiem mnóstwa sałatek oraz bywają podawane jako dodatek do obiadu. Niezależnie od poziomu zamiłowania do ogórków, duża część miłośników kiszonek wylewa wodę z gotowego produktu. Popełniają tym samym straszliwy błąd, ponieważ pozbywają się wyjątkowo cennych właściwości, charakterystycznych dla efektów kiszenia.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Ogórki kiszone są nie tylko smacznym dodatkiem - płyn po kiszeniu jest wyjątkowo cenny

Ogórki kiszone wprost z domowych spiżarni pełne są mikroelementów koniecznych do zachowania odpowiedniego zdrowia i wigoru. Pomagają otrzymać odpowiedni poziom zakwaszenia organizmu oraz uzupełniają niedobory bakterii w naturalnej florze jelitowej. Kiedy soczyste i chrupkie ogórki wyłożone są na talerz, łatwo zapomnieć o cennej wodzie, która znajduje się w słoiku. Większość z nas ją po prostu wylewa, nie wiedząc, albo zapominając o jej działaniu.

Po pierwsze woda z ogórków idealnie nadaje się do robienia różnych sosów czy marynat do mięsa. Z powodzeniem można wykorzystać ją jako zamiennik octu, ponieważ jej kwaśny odczyn idealnie współgra z resztą składników.

Dzisiaj grzeje:

      1. Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
      2. 3,4 tys. osób zyska dodatkowe pieniądze do wynagrodzenia. 1700 złotych ekstra

Kolejnym powodem, dla którego warto zachować wodę po ogórkach, jest kac. Ciężki poranek po imprezie może zdarzyć się każdemu i nie ma nic lepszego, niż szklanka zimnego soku po ogórkach kiszonych. Ból głowy i ociężałość znika po chwili od jej wypicia.

Woda po kiszeniu ogórków zalecana jest także kobietom cierpiącym na PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego. Targane hormonami ciało odczuje wielką ulgę kiedy sok z ogórków dostarczy brakujących elektrolitów oraz nawilży od środka. Wystarczy 1/4 szklanki dziennie, aby zauważyć efekty.

Woda po ogórkach jest wspaniałym "izotonikiem". Zawiera wiele witamin i minerałów, które wypociliśmy podczas ciężkiego treningu, a które należy niezwłocznie uzupełnić. Jedna szklaneczka dostarcza nam potrzebnych elektrolitów i zapobiega nieprzyjemnym skurczom mięśni. Co więcej, każdy sportowiec powinien pić ją przed treningiem, ponieważ pozytywnie wpływa na całe ciało oraz ułatwia regenerację mikro urazów w mięśniach powstałych podczas wysiłku fizycznego.

Najlepsze newsy:

  1. Mateusz Morawiecki znów pokazał, na co go stać, nie mógł sobie odpuścić. "Niech pan odbędzie debatę sam ze sobą"
  2. Tragiczny skutek żywiołu, 18 osób nie żyje. Zdjęcia z Japonii wywołują łzy w oczach
  3. Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szalone
  4. Trzeba się spieszyć, tylko dziś Biedronka rozdaje niezastąpiony produkt w niebywałej ilości. Zupełnie za darmo
  5. Wstrząsające doniesienia z wakacji nad Bałtykiem. 1-razowe grille na plaży, ojciec z butelką krzyczący na syna, nie mieści się w głowie
  6. Tragiczna informacja obiegła media. Młody gwiazdor utonął na oczach przyjaciół, miał zaledwie 24 lata

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł