Ogórki kiszone z ostrym dodatkiem zaskakują smakiem.wikimediacommons/Voglia/CC BY-SA 3.0

Do przepisu babci na tradycyjne ogórki kiszone dodała ostrą przyprawę. Wszyscy zachwycili się smakiem

Ogórki kiszone warto czasem przyrządzić w nieco inny sposób niż zazwyczaj. Od czasu do czasu polecamy przepis na przetwory z zaskakującymi dodatkami. Dzisiaj odkryliśmy prosty przepis na cudowne pikantne ogórki.

Ogórki kiszone nie zawsze muszą być przygotowane z tradycyjnego przepisu. Nawet najwięksi miłośnicy dobrze znanych smaków raz na jakiś czas szukają kulinarnych nowinek, a jeśli do tego lubią pikantne potrawy, na pewno spodoba im się nasza propozycja. Pikantne ogórki swój smak i aromat zawdzięczają przyprawom i liściom porzeczki.

Łukasz Szumowski ostrzegł wszystkich. Od dzisiaj w Lidlu, Biedronce i innych sklepach można natknąć się na służby w pilnym działaniuŁukasz Szumowski ostrzegł wszystkich. Od dzisiaj w Lidlu, Biedronce i innych sklepach można natknąć się na służby w pilnym działaniuCzytaj dalej

Ogórki kiszone z ostrym dodatkiem wprowadzą do kuchni nieco pikanterii

Ogórki kiszone smakują cudownie w klasycznej wersji, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na jakiś czas przyrządzić je w nieco inny sposób. Wielbiciele ostrych smaków mogą skusić się na ogórki z dodatkiem pieprzu. Już mała łyżeczka przyprawy zmienia smak znanych przetworów nie do poznania.

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • sól,
  • czosnek,
  • liście chrzanu,
  • liście czarnej porzeczki,
  • świeży koperek,
  • pieprz czarny w ziarnach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niepokojące informacje, wykryto zakażenia w dużej firmie. Zatrudnia 5 tysięcy osób
  2. Awantura w Biedronce pań 60+. Wściekła złapała za ziemniaka, maseczkę miała źle założoną
  3. Perfidny sposób oszustów, przy bankomacie uważaj jak nigdy. Są jednak dwa sposoby wykiwania złodziei

Przygotowanie:

Ogórki namaczamy w zimnej wodzie i dokładnie myjemy, by pozbawić je piasku, brudu itp. W dużym garnku wstawiamy wodą z solą w proporcji 1 łyżka soli na litr wody. Na dno każdego słoika wkładamy dwa baldachy kopru, dwa ząbki czosnku - można pokroić je na mniejsze kawałki, by oddały więcej aromatu - i łyżeczkę ziaren pieprzu. Dodajemy też liście chrzanu i porzeczki lub wiśni, które dodadzą aromatu i sprawią, że kiszone nie zmiękną. Następnie w słoiku ścisło układamy ogórki, a w powstałe otwory wkładamy koper. Zalewamy warzywa gorącą wodą z solą i od razu zakręcamy. Nie trzeba ich pasteryzować.

Najlepsze newsy:

  1. Łukasz Szumowski zapowiada ogromne zmiany dla Polaków. Mają wejść w życie jeszcze w tym miesiącu
  2. Koniec marzeń Jacka Kurskiego? Poważne komplikacje w życiu b. prezesa TVP, oświadczenie nie pozostawia złudzeń
  3. Rzecznik MZ dobitnie o wakacjach Polaków. Odradza 2 miejsca
  4. Dlaczego Sekielski nagle chudnie? Podał lepszą niż wszystkie przepisy Gessler razem wzięte recepturę na zupę z buraka
  5. Gwiazda Polsatu błaga wszystkich swoich fanów o wielką sumę pieniędzy. Aktorka znana jest ze zdrowego odżywiania
  6. Ważne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. wesel
  7. Żona Grzegorza Krychowiaka znów powaliła nas urodą. Jej dekolt przykuł uwagę tysięcy mężczyzn, co za piękność (FOTO)

Źródło: Wizaż.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzej nieziemsko pyszny i prosty przepis na pyszny posiłek!

Następny artykuł