Ogórki kiszone ze słodkim dodatkiempixabay.com/kasjanf

Ciężko zapomnieć o ich bajecznym smaku. Ogórki kiszone ze słodkim dodatkiem

Ogórki kiszone są jednym z ukochanych przetworów Polaków. Warto wypróbować je w zupełnie nowej odsłonie. Jeden słodki dodatek sprawi, że ciężko będzie o nich zapomnieć. Rodzina, znajomi i sąsiedzi z pewnością poproszą o przepis. Z podoba się on zarówno tradycjonalistom ceniącym klasyczne smaki, jak i miłośnikom kulinarnych nowinek.

Ogórki kiszone nie od dziś są jednym z ulubionych dań Polaków. Co roku wielu z nas przygotowuje je z myślą o zimowych obiadach. Chociaż, rekordy popularności bije ich klasyczna wersja, w Internecie coraz częściej możemy znaleźć niezwykłe wariacje na temat tego niewykłego przetworu. Pani Jola przyrządza je z uwielbianym słodkim dodatkiem. Danie podbiło serca jej najbliższych, dlatego zdecydowała sie podzielić oryginalną recepturą na jednej ze stron internetowych. Kobieta przyznaje, że słodko -kwaśna wersja ogórków kiszonych cieszy się ogromną popularnością w jej domu. Z roku na rok robi coraz więcej słoików tej pysznej potrawy.

Dramatyczne sceny w Biedronce. Natychmiast wezwano służby, kasjerka została przewieziona do szpitalaDramatyczne sceny w Biedronce. Natychmiast wezwano służby, kasjerka została przewieziona do szpitalaCzytaj dalej

Ogórki kiszone w innej odsłonie

Klasyczna staropolskie ogórki kiszone są ukochanym przetworem milionów Polaków. Coraz więcej osób szuka jednak wariacji na ich temat. Pani Jola do klasycznego przepisu na kiszone ogórki dodała odrobinę miodu. Przetwór zyskał nowy zaskakujący smak. Sama przyznaje, że znacznie różni się on od tradycyjnego, ale naprawdę warto je wypróbować. Mogą być dodatkiem do obiadu, sałatki lub samą w sobie pyszną przekąską. Zdradzamy, czego będziemy potrzebowali do wykonania ogórków kiszonych ze słodko - kwaśnym posmakiem. Podane proporcje są na 4 litrowe słoiki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narządu
  2. Została okrzyknięta najładniejszą babcią na świecie. Ma 63 lata, a figury zazdroszczą jej nawet nastolatki
  3. 1 prosty trick sprawi, że kotlety schabowe nigdy nie wyjdą twarde. Wiele osób zupełnie nie zwraca uwagi na tak drobny szczegół

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 8 ząbków czosnku
  • d4 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 gałązki kopru
  • korzeń chrzanu
  • liście chrzanu

Sposób przyrządzenia:

Na dnie każdego słoika ułóż po kawałku liścia chrzanu, następnie ciasno ogórki, a między nimi koper, kawałki chrzanu, pokrojone ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu. Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i miód. Zamieszaj i zalej wodą ogórki. Dokładnie zakręć słoiki i odstaw je w chłodne miejsce. Po upływie 3 dni możemy cieszyć się słodko - kwaśnymi małosolnymi, ale pani Jola zaleca poczekać przynajmniej 2 miesiące. Słodko - kwaśne ogórki kiszone z pewnością podbiją kubki smakowe całej rodziny.

Niedopuszczalne i karygodne, złamał wszystkie zasady grzybiarzy. Totalny brak szacunku, mandaty już się sypiąNiedopuszczalne i karygodne, złamał wszystkie zasady grzybiarzy. Totalny brak szacunku, mandaty już się sypiąCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Od dzisiaj ważna zmiana w przepisach. Straż miejska rusza, będzie masowo wlepiać mandaty
  2. Objawy zakwaszenia organizmu. Lepiej ich nie lekceważyć, gdyż może prowadzić do bardzo groźnych powikłań
  3. Nie możemy przestać jej jeść. Obłędna surówka z buraków i ogórków kiszonych
  4. Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
  5. Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd
  6. Jest nowa lista czerwonych i żółtych stref. Ministerstwo Zdrowia potwierdziło

Źródło: Przyślij Przepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł