Ogórki kiszone z magicznym dodatkiem będą idealne.pixabay/kasjanf

Stary przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą twarde. Sekretem jest wyjątkowy składnik

Ogórki kiszone smakują wybornie, o ile stosujemy sprawdzony przepis na robienie przetworów. Znajdziemy w nim nie tylko odpowiednie składniki i przyprawy, ale też techniki, dzięki którym zyskamy pewność, że warzywa nie będą puste w środku i miękkie. Znaleźliśmy cudowną recepturę wprost z babcinego zeszytu z dodatkiem magicznego składnika.

Ogórki kiszone w kuchni każdego prawdziwego smakosza są niezwykle ważne. Gdy tylko pojawią się ogórki odpowiednie do kiszenia, najwięksi miłośnicy kiszonek planują robienie przetworów na wielką skalę, bo żadne przetwory ze sklepu nie zastąpią smaku samodzielnie przygotowanych zapasów na zimę. Doskonale wiedziały o tym nasze mamy i bacie, które przez lata udoskonalały przepis na idealne ogórki kiszone. Większość z nich odkryła, co sprawia, że po zamknięciu w słoikach warzywa pozostają chrupkie i twarde.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Ogórki kiszone z dawnego babcinego przepisu zawsze są jędrne. By były idealne, trzeba koniecznie dodać do nich jeden składnik

Ogórki kiszone mają to do siebie, że gdy kupimy je w supermarkecie i okaże się, że są one silnie pryskane i nawożone, niestety jest duże prawdopodobieństwo, że po ukiszeniu będą niesmaczne. Podczas wybierania ogórków na targach czy w warzywniakach każdy, kto robi własne przetwory, korzysta zresztą ze sprawdzonych sposobów na wybór odpowiednich warzyw. Właśnie dlatego jakiś czas temu pisaliśmy o radzie siostry Anastazji, dzięki której nigdy nie kupimy pustych w środku i złej jakości warzyw. Tym razem polecamy jeszcze jeden trik na przyjemnie chrupkie ogórki. Wystarczy pamiętać o dodatku liści wiśni - najlepiej z działki czy własnego ogrodu i z drzew, które nie rosły bezpośrednio przy drodze. Podajemy świetny przepis na idealne ogórki kiszone - propocje dotyczą jednego słoika i należy je odpowiednio podwoić w przypadku robienia przetworów w dużych ilościach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Woda po kiszonych ogórkach ma niesamowite właściwości, o których mało kto wie. Nieziemsko wpływa na ciało
  2. Ogromny wzrost w emeryturach. Nawet 600 zł, seniorzy sami mogą sprawdzić różnicę

Składniki:

  • ogórki,
  • woda,
  • gałązka kopru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście wiśni,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • sól.

Przygotowanie:

Na dnie słoika układamy koper, liście wiśni i ząbek czosnku, a następnie ciasno układamy na nich ogórki i kawałki chrzanu. Na sam wierzch ogórków kładziemy jeszcze listek wiśni i jeszcze jeden ząbek czosnku. Warzywa zalewamy wodą z solą - na litr wody wystarczy 1,5 łyżki stołowej soli.

Najlepsze newsy:

  1. Andrzej i Agata Duda świętują dzień pocałunku w wymowny sposób. Fala zdjęć homoseksualnych par w odpowiedziach
  2. Plaga na Bałtyku. Pilnie zamknięto kąpielisko, trzeba uważać
  3. Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
  4. Nagle zaczął rozpylać po ogrodzie mieszankę octu z solą. Efekt po 10 godzinach zwalił go z nóg
  5. Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szalone
  6. Wiemy, ile Anna Lewandowska przytyła w drugiej ciąży. Dodatkowe kilogramy znikają w oczach

Źródło: babbleroom.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł