Ogórki kiszone według tradycyjnego przepisupixabay.com/kasjanf

Liść laurowy, chrzan czy koper? Zdradzamy, co najlepiej dodać do kiszonych ogórków, łatwo o wielki błąd

Ogórki kiszone są jednym z ulubionych przetworów Polaków. Staramy się je jak najlepiej przygotować, często korzystamy z różnych przepisów. Jakie dodatki dodać aby cieszyć się całą zimę ich niepowtarzalnym smakiem? Postawić na czosnek, chrzan, koper czy liść laurowy lub ziele angielskie?

Ogórki kiszone smakują wybornie, o ile stosujemy sprawdzony przepis na robienie przetworów. Znajdziemy w nim nie tylko odpowiednie składniki i przyprawy, ale też techniki, dzięki którym zyskamy pewność, że warzywa będą idealnie twarde, jedrne i chrupkie. Dobór odpowiednich przypraw sprawi, że unikniemy ogromnego błędu, który odbije się na smaku uwielbianych ogórków kiszonych. Lepiej postawić na świeży koper, czosnek i chrzan, czy też może sięgnąć po liście laurowe lub inne suche przyprawy? Kulinarni eksperci zabrali głos w tej sprawie.

Kolejki ustawiają się już od wczoraj, niebywałe wydarzenie w Biedronce. Klienci przecierają oczy ze zdumieniaKolejki ustawiają się już od wczoraj, niebywałe wydarzenie w Biedronce. Klienci przecierają oczy ze zdumieniaCzytaj dalej

Wielki błąd w przygotowaniu ogórków kiszonych, który może słono kosztować

Wiele z nas docenia smak ogórków kiszonych z lekką goryczką. Kiedy jednak są one zbyt gorzkie, niestety nadaja się one tylko do wyrzucenia? Dzieje sie tak, ponieważ popełniamy ogromny błąd podczas w przygotowaniu ogórków kiszonych. Jaki? Okazuje się, że kluczowy jest dobór odpowiednich składników. W internecie oraz licznych książkach możemy znaleźć wiele przepisów na ogórki kiszone. Zalecane są różne dodatki, które wzmocnią ich smak. Według ekspertów najlepszy przepis na kiszone ogórki jest ten tradycyjny, bez żadnych zbędnych udźwnień. Powinniśmy ograniczyć się do świeżych dodatków takich jak: koper, czosnek lub chrzan. Nie powinniśmy dodawać do nich natomiast suchych przypraw jak np. liście laurowe, pieprz lub ziele angielskie. Okazuje się, że powodują one powstanie niepożądanej przez wielu z nas goryczki. Wpłynie ona nie tylko na nieciekawy posmak kiszonych ogórków, ale również potraw które chcemy z nich przygotować np. zup, surówek i sałatek. Poniżesz przedstawiamy tradycyjny sprawdzony przepis na kiszone ogórki. Nie może zabraknąć w nich klasycznych dodatków jak: chrzan, czosnek i koper.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niestety, córka potwierdziła niezwykle smutną wiadomość o Beacie Tyszkiewicz. Gwiazda niedawno opowiadała o swojej diecie, wzbogaciła jadłospis o wyjątkowy produkt
  2. Para trafiła do księgi rekordów Guinnessa. Najstarsze małżeństwo świata jest ze sobą 80 lat
  3. 1 prosty trick sprawi, że kotlety schabowe nigdy nie wyjdą twarde. Wiele osób zupełnie nie zwraca uwagi na tak drobny szczegół

Składniki:

  • 1 kg ogórków grutowych
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • ok. 3 sztuki korzenia chrzanu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki kopru włoskiego
  • 3 słoiki o pojemności ok.1 litra

Sposób przygotowania:

Umyj i oczyść ogórki. W garnku zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie. Do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku oraz gałązce kopru. Ułóż ogórki w słoikach tak, aby miały jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą (nie wrzącą) zalewą. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem. Ogórki odstaw do piwnicy. Po tygodniu uzyskasz ogórki małosolne, a po upływie 2-3 tygodni upragnione ogórki kiszone.

Nowa Królowa Życia brała udział w Nowa Królowa Życia brała udział w "Kuchennych rewolucjach". Na ostatnich zdjęciach zupełnie nie przypomina siebie sprzed latCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Po 81 latach odkryto niebywały skarb. Znaleziono go w belce stropowej podczas remontu domu
  2. Wraca nauczanie zdalne. Nauczyciel zakażony koronawirusem
  3. Lidl w końcu podał datę, już we wrześniu. Natychmiastowa odpowiedź na zapotrzebowanie Polaków
  4. Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd
  5. Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narządu
  6. Koronawirus w natarciu. Padł nowy rekord. Rząd potwierdza informację

Źródło: Winiary.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł