Ogórki kiszonehttps://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fcdn.pixabay.com%2Fphoto%2F2016%2F07%2F15%2F22%2F49%2Fpickled-cucumbers-1520638_960_720.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fpixabay.com%2Fpl%2Fphotos%2Fog%25C3%25B3rki-kiszone-domowe-przetwory-1520638%2F&tbnid=g69mWHg7ZVj5lM&vet=12ahUKEwjIhczH_bfqAhXTvioKHdRZA6kQMygFegQIARB9..i&docid=VwnEv_ODjm3vWM&w=960&h=640&q=og%C3%B3rki%20kiszone&hl=pl&ved=2ahUKEwjIhczH_bfqAhXTvioKHdRZA6kQMygFegQIARB9

Znasz różnice miedzy ogórkami kiszonymi a kwaszonymi? Jedne są o wiele zdrowsze

Ogórki kiszone nie powinny być mylone z kwaszonymi - różnice pomiędzy nimi wielu mogą zszokować. Jedzenie jednych z nich jest zdecydowanie zdrowsze i po nie powinniśmy sięgać częściej.

Ogórki kiszone oraz kwaszone są prawdziwymi przysmakanu. Uwielbiamy ten wyrazisty smak oraz kwaskowatość, która wspaniale orzeźwia nawet w największym upale. Ogórki jadamy w wielu formach, ale to właśnie te rodzaje skradły nasze serca. Nie ma większej radości dla smakosza niż pajda chleba z ogórkiem kiszonym - to połączenie doskonałe. Ogórki kiszone wpaniale podkreślają także smak tradycyjnego obiadu, ale są składnikiem najlepszej zupy na świecie czyli ogórkowej. Mimo, że kochamy ogórki to często mylimy kiszone z kwaszonymi, a to bardzo duży błąd. Jedne z nich są bezcenne dla naszego zdrowia.

40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladłCzytaj dalej

Ogórki kiszone, a kwaszone - które wybrać?

Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji, za który odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one sprawiają, że cukry zawarte w ogórkach zmieniają się z kwas mlekowy, octowy oraz etanol. Kwas mlekowy powstrzymuje rozwój bakterii gnilnych, które sprawiają, że nasze jedzenie się psuje. Dzięki temu ogórki kiszone są świetnie zakonserwowane i to bez użycia konserwantów. Kwaszone ogórki powstają podobnie, choć nie w pełni naturalnie. Proces fermentacji jest wywołany sztucznie, nie poprzez bakterie, a przez specjalnie przygotowane roztwory kwasów. Ogórki kiszone i kwaszone różnią się także smakiem. Te drugie są miękkie i bardziej octowe, a kiszone zachowują chrupkość oraz naturalny kwas.

Dzisiaj grzeje:

  1. GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterie
  2. 3,4 tys. osób zyska dodatkowe pieniądze do wynagrodzenia. 1700 złotych ekstra

Co dla zdrowia?

Dla naszego zdrowia zdecydowanie bardziej polecane są ogórki kiszone. Ich szczególne właściwości oraz bogactwo witamin są w szczególności polecane zimą, kiedy nie mam dostępu do tylu sezonowych warzyw. Ogórki kiszone są prawdziwym wybawieniem dla osób mających problemy trawienne oraz ze słabą odpornością, dlatego to właśnie je powinniśmy wybierać, jeśli chcemy zadbać o dobro swojego organizmu. Kwaszone ogórki są mniej cenne dla nas, ponieważ nie powstają w sposób naturalny, dlatego ich wartość zdrowotna jest zdecydowanie mniejsza. Następnym razem wybierając ogórki zwróćmy uwagę na nazwę na słoiku, aby dać sobie to co najlepsze.

Najlepsze newsy:

  1. Mateusz Morawiecki znów pokazał, na co go stać, nie mógł sobie odpuścić. "Niech pan odbędzie debatę sam ze sobą"
  2. Tragiczny skutek żywiołu, 18 osób nie żyje. Zdjęcia z Japonii wywołują łzy w oczach
  3. Pokroiła rzodkiewkę i ogórki, ale dopiero po dodaniu 3. składnika surówka zachwyciła smakiem. Idealna do mięsa i na upalne dni
  4. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich obłędnie chrupiące krokiety, rodzina będzie zachwycona
  5. Stary przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą twarde. Sekretem jest wyjątkowy składnik
  6. Tragiczna informacja obiegła media. Młody gwiazdor utonął na oczach przyjaciół, miał zaledwie 24 lata

Źródło: Fajnyogrod

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł