Ogórki kiszoneyoutube / kanał: Czas smakosza / kadr z filmu

Najlepsze na świecie ogórki kiszone bez zbędnych ceregieli. Świetny przepis babć na idealną chrupkość

Ogórki kiszone niczym spod ręki naszej babci. Po ugryzieniu delikatnie chrupią, a ich wnętrze to prawdziwa eksplozja smaku. Nie ma nic lepszego w kuchni niż prostota. Dlatego dziś przedstawiamy przepis na tradycyjne ogórki kiszone bez zbędnych dodatków.

Ogórki kiszone bez wątpienia są prawdziwym smakołykiem. Mimo, że wiele osób odchodzi od robienia przetworów na zimę, my chcemy kultywować tę tradycję. Nie ma piękniejszego widoku niż spiżarnia wypełniona po brzegi słoikami z pyszną zawartością. Ogórki kiszone to klasa sama w sobie i wychodzimy z założenia, że nie trzeba im wiele, by były rewelacyjne. Dlatego teraz przedstawiamy ogórki, które smakują jak u babci.

Maryla Rodowicz narzeka na brak odpoczynku, winna niska emerytura. Jednak wnętrza jej kuchni zachwycają luksusamiMaryla Rodowicz narzeka na brak odpoczynku, winna niska emerytura. Jednak wnętrza jej kuchni zachwycają luksusamiCzytaj dalej

Ogórki kiszone - klasyka w najlepszym wydaniu

Polska kuchnia bez ogórków kiszonych byłaby zwyczajnie niekompletna. Ich wyrazisty smak to nasza słuszna duma narodowa i próżno szukać gdziekolwiek indziej takiego przysmaku. Dlatego warto posiąść wiedzę, jak przyrządzać je niczym nasze babcie. Zaledwie kilka chwila naszego wysiłku zaowocuje pysznymi przetworami, którymi możemy cieszyć się przez całe miesiące. Do dzieła.

Potrzebujesz:

  • ok. 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 6 łyżek soli niejodowanej
  • 3 główki czosnku
  • łodygi kopru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • liście chrzanu
  • kilkanaście zielonych liści dębu

Dzisiaj grzeje:

  1. Rząd wprowadza kolejny zakaz. Pokrzyżuje plany wielu Polaków
  2. Nigdy nie łącz ogórka z 1 składnikiem. Skutki są gorsze, niż może nam się wydawać
  3. Wzrosną rachunki za prąd. Nowa opłata wyciągnie z twojej kieszeni ponad 100 zł

Zanim przystąpimy do przyrządzania ogórków kiszonych, pamiętajmy o odpowiednim wyborze samych ogórków. Do słoików powinny trafić tylko nieuszkodzone i jędrne okazy. Przed ukiszeniem ogórki bardzo dokładnie myjemy. Na dno każdego, wcześniej wyparzonego słoika, wrzucamy 2-3 ząbki czosnku, 2 liście dębu, pół liścia chrzanu i pociętą na kilkucentymetrowe kawałki łodygę kopru. Ogórki wkładamy pionowo, a na wierzch kładziemy jeszcze nieco czosnku, chrzanu oraz kopru dla zamknięcia kompozycji. Wodę gotujemy i rozpuszczamy w niej sól. Gdy ciągle jest bardzo gorąca, zalewamy nią zawartość słoików. Następnie bardzo mocno je zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Po całkowitym ostygnięciu mogą stać już normalnie. Takie ogórki powinny spędzić od 2 do 5 dni w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach przenosimy je do piwnicy bądź spiżarni.

Niesamowitą chrupkość te ogórki zawdzięczają umieszczeniu liści dębu oraz chrzanu. Te dodatki sprawiają, że nawet po kilku miesiącach ugryziony ogórek nadal smakuje rewelacyjnie. Przepis na ogórki kiszone znajdziecie także na kanale Czas Smakosza na platformie Youtube.

Przed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówPrzed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Jacek Kurski dostał właśnie nową fuchę. Kuriozalne okoliczności
  2. 3 kraje zamykają się na Polaków. Kwarantanna obowiązkowa
  3. W trybie pilnym podjęto decyzję o zamknięciu Biedronki nad morzem. Pojawiło się poważne zagrożenie, sieć wydała komunikat
  4. Awantura w Biedronce pań 60+. Wściekła złapała za ziemniaka, maseczkę miała źle założoną
  5. Uwielbiany aktor z "Rancza" od kilku miesięcy nie wychodzi z domu, nawet na zakupy. Ma dość, padły niezwykle smutne słowa
  6. Agnieszka Radwańska pokazała wózek swojego synka. To prawdziwa karoca warta fortunę (FOTO)

Źródło: smacznapyza

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł