Ogórki kiszoneWikipedia / autor: Voglia / licencja: CC 3.0

Dodajesz cukier do ogórków kiszonych? Nawet szczypta potrafi zdziałać niebywałe cuda

Ogórki kiszone to prawdziwa sztuka, zrobienie ich idealnie wymaga nieco zaangażowania oraz doświadczenie. Podpowiadamy, jakich dodatków użyć, by zawsze zachwycały domowników. Okazuje się, że dodatek cukru ma niebagatelne znaczenie w tym procesie.

Ogórki kiszone to z całą pewnością jedne z naszych ulubionych przetworów. Cenimy je przede wszystkim za uniwersalność - możemy jadać je samodzielnie, ale doskonale sprawdzają się jako składnik wielu pysznych, polskich potraw. Teraz jest najlepszy czas, by przygotować zapasy na całą zimę. Dzięki odrobinie wysiłku teraz, możemy cieszyć się ich smakiem przez wiele przyszłym miesięcy.

Zenek Martyniuk powiedział dość. Decyzja zmieniła życie jego rodzinyZenek Martyniuk powiedział dość. Decyzja zmieniła życie jego rodzinyCzytaj dalej

Ogórki kiszone - co dodać, by były znakomite?

Ogórki kiszone z pozoru nie są skomplikowanym daniem. Wystarczy nam kilka składników oraz zalewa. Jednak niemal na każdym etapie można popełnić niewybaczalne błędy, które sprawiają, że efekt końcowy jest daleki od ideału. Najważniejsze są oczywiście odpowiednie ogórki. Pod żadnym pozorem, niezależnie od promocji czy zachęcającego wyglądu - nie należy kupować ogórków w marketach. Najlepiej udać się na pobliski targ i zakupić je u zaufanego dostawcy. Pryskane chemikaliami ogórki kiszone nie są czymś na co warto poświęcać czas. Także warto pamiętać, że chlorowana woda może być zagrożeniem dla naszych ogórków. Nie musimy jednak kupować butelkowanej, wystarczy miskę z wodą zostawić na 24 godziny, wtedy chlor opadnie i będziemy mogli swobodnie używać jej do ogórków. Wiele osób nie wyobraża sobie dodatku cukru do ogórków, okazuje się, że jest on niezwykle ważny. Daje efekt, którego najbardziej oczekujemy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd
  2. Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć
  3. Przenigdy nie wkładaj 3 rzeczy do zmywarki. Skutki mogą być koszmarne

Proces kiszenia bywa dość żmudny i w zależności od partii ogórków wygląda nieco inaczej. Bywa, że mimo postępowania zgodnie ze sztuką kiszenia, przebiega on powoli. Szczypta cukru bądź kilka kropel miodu znacząco przyśpiesza proces kiszenia i nadaje lekko słodkawego, ubogacającego posmaku do kiszonych ogórków. Koniecznie wypróbujcie następnym razem, na pewno was ten sposób nie zawiedzie.

Przenigdy nie wkładaj 3 rzeczy do zmywarki. Skutki mogą być koszmarnePrzenigdy nie wkładaj 3 rzeczy do zmywarki. Skutki mogą być koszmarneCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Urodziła dziesięcioro dzieci, jednak ZUS nie chce jej przyznać świadczenia Mama 4 plus. Powód jest oburzający
  2. Smutne informacje. Jerzy Stuhr przerwał milczenie
  3. Surówka z kalafiora bijąca rekordy popularności, nie musisz go nawet gotować, smak mówi sam za siebie
  4. Ponad 90% Polaków popełnia 1 karygodny błąd podczas robienia mizerii. Gdy poznasz banalny trik, nigdy więcej go nie powtórzysz
  5. Poszła w ślady znanej mamy? Wiemy, co robi córka Ewy Wachowicz, jej decyzja może zaskoczyć
  6. Polsat potwierdza. Rząd podjął decyzję. Jesienią Polaków czeka prawdziwa rewolucja

Źródło: smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł