Ogórki kiszonepixabay.com/kasjanf

Każdy wiedział, że są zdrowie, ale teraz odkryli ich kolejne niesamowite właściwości. Jedz kiszone jak najszczęściej

Ogórki kiszone znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości, jednak teraz świat obiegło kolejne doniesienie naukowców. Jak się okazuje, do długiej listy zdrowotnych działań ogórków dodano jeszcze jedną, dość nietypową. Okazuje się, że regularne spożywanie ogórków kiszonych zmniejsza fobię społeczną. Szczególnie po okresie pandemii może być to coś, co odczuje większość z nas.

Ogórki kiszone spożywamy tak naprawdę przez cały rok, jednak sezon jesienno-zimowy jest idealnym czasem na zwiększenie ich podaży w codziennej diecie. Szczególnie z uwagi na to, że w tym okresie nasza odporność wystawiona jest na największą próbę.

Panująca obecnie epidemia koronawirusa nie ułatwia nam zadania. Tak naprawdę jeszcze bardziej musimy o siebie dbać, przestrzegając przy tym wszystkich obostrzeń, które nałożył na nas rząd. Mowa tutaj o regularnej dezynfekcji rąk czy zasłanianiu ust oraz nosa w przestrzeni publicznej.

Amerykańscy naukowcy postanowili przeprowadzić badanie, które dotyczyło pośrednio ogórków kiszonych. Badani musieli opowiedzieć naukowcom, z jakich produktów składa się ich codzienna dieta. Dodatkowo musieli wybrać najczęściej wykonywaną aktywność fizyczną. Pytano studentów między innymi o ilość spożywanych owoców czy warzyw w ciągu ostatnich trzydziestu dni. Wyniki były zaskakujące i dotyczą między innymi wpływu kiszonek na nasz organizm.

Ogórki kiszone znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości

Na temat właściwości ogórków kiszonych wypowiadają się najwięksi uczeni od lat. To przede wszystkim naturalny probiotyk. Jest niezbędny dla naszego organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania. Im dłużej kisimy ogórki, tym więcej właściwości nam dadzą. Kiszenie to nic innego, jak umożliwienie rozmnażania się dobrych bakterii.Warzywa po tym procesie są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik.

Jutro się kończy. Ostatnie godziny na zgarnięcie frykasów za grosze w BiedronceJutro się kończy. Ostatnie godziny na zgarnięcie frykasów za grosze w BiedronceCzytaj dalej

Wielu specjalistów uważa, że kondycja naszych jelit jest ściśle powiązana z naszym samopoczuciem.Problemy z brzuchem spędzają nam sen z powiek i często psują dobry nastrój.Zdrowe jelita będą zatem idealnym miejscem, w którym będą mogły rozwijać się bakterie. Szczególnie te potrzebne, wytwarzające serotoninę, nazywaną hormonem szczęścia. Pisaliśmy o tym tutaj.

Warto nie tylko jeść regularnie ogórki kiszone, ale i pić wodę, która po nich zostaje. Jest ona prozdrowotną miksturą, która zadziała na nas od środka jak prawdziwe lekarstwo. Zachęcamy do zapoznania się z tym artykułem, w którym znajdziecie więcej informacji na temat wody z ogórków.

Nowe doniesienia na temat wpływu ogórków na organizm

Badanie przeprowadzili amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Maryland i College of William & Mary. Do udziału w badaniu zaangażowano 700 studentów. Ci, którzy regularnie spożywali ogórki kiszone, dużo chętniej wchodzili w interakcje z rówieśnikami. To spostrzeżenie zszokowało naukowców.

Uważają oni, że za tak prezentujące się wyniki badań odpowiadają przede wszystkim naturalne probiotyki. Te jak wiadomo, znajdziemy w sfermentowanych produktach spożywczych. Według naukowców mogą mieć one wpływ na interakcje międzyludzkie.

Bakterie probiotyczne oddziałują przede wszystkim na układ pokarmowy, co według badań prowadzi do zmniejszenia odczuwania lęku społecznego. To może być przełom dla lekarzy, ale i dietetyków. W tym artykule pisaliśmy na temat naukowców, którzy podejmują temat cukrzycy. Istnieje wiele domowych sposób na radzenie sobie z tą chorobą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł