Ogórki kiszone z aromatycznym koprem smakują cudownie.pixabay/congerdesign; pixabay/PhotoMIX-Company

Ukisiła ogórki z koprem, ale nie zwyczajnym. Uzyskała niesamowity, anyżkowy posmak, teraz już zawsze tak robi

Ogórki kiszone czasem przyrządzamy nieco nieco inaczej niż zwykle. Ciekawscy smakosze dodają do nich czasem dość niecodzienne dodatki i przyprawy, a nawet owoce. Autorka bloga Kiszonki Tofalarii wrzuciła do przetworów bardzo aromatyczny koper włoski.

Ogórki kiszone najczęściej przyrządzamy według dobrze znanej receptury. W końcu nasze babcie robiły najlepsze przetwory i zapewne podzieliły się z nami przepisami ze swoich zeszytów. Do ogórków dorzucamy więc klasyczną mieszankę przypraw, składającą się z czosnku, chrzanu i kopru ogrodowego. Autorka bloga o przeróżnych kiszonkach uwielbia jednak eksperymenty i zwykły koper zamieniła na fenkuł, czyli koper włoski. Efekty mocno ją zaskoczyły.

Stanisława Celińska po latach dowiedziała się zatrważającej prawdy. Stanisława Celińska po latach dowiedziała się zatrważającej prawdy. "Od lat mnie truły"Czytaj dalej

Ogórki kiszone z koprem włoskim mają cudowny anyżkowy aromat

Ogórki kiszone są niewątpliwie bardzo smaczne, kiedy wyczuwamy w nich zapach czosnku, chrzanu i kopru. Najlepsze gospodynie i eksperci w dziedzinie kiszenia dodają do nich czasem aromatyczne liście porzeczki czy dębu - czasem nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też ich konserwujące właściwości. Na blogu Kiszonki Tofalarii znaleźliśmy dość oryginalny przepis. Jego autorka uwielbia bowiem koper włoski, zwany też fenkułem. Najchętniej jada go na surowo, ale raz postanowiła sprawdzić, jak mogą smakować ogórki kiszone z tym niecodziennych dodatkiem. Okazało się, że przetwory zyskały bardzo delikatną nutę anyżku, ale jednocześnie były smakowite bez żadnych innych przypraw.

Dzisiaj grzeje:

  1. Okrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingach
  2. Bezdomny trafił do szpitala. Wkrótce lekarze zorientowali się, że mężczyzna nie jest sam
  3. Kolejki ustawiają się już od wczoraj, niebywałe wydarzenie w Biedronce. Klienci przecierają oczy ze zdumienia

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • koper włoski,
  • liście winogron,
  • solanka - płaska łyżka soli na litr wody.

Przygotowanie:

Koper kroimy w niewielki kawałki i wykładamy nimi weki. Pozostałe miejsca wypełniamy ogórkami i do każdego słoika dodajemy po 3 liście winogron. Zalewamy wszystko wodą z solą. Po kilku dniach przetwory będą gotowe.

Prosta, ale obłędnie pyszna surówka z pora, nie ma nic lepszego do obiadu, same witaminyProsta, ale obłędnie pyszna surówka z pora, nie ma nic lepszego do obiadu, same witaminyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Sondaż zaufania z historycznym wynikiem. Trzaskowski na podium
  2. Umarła na oczach studentów. Miała objawy od dłuższego czasu
  3. Masowo popełniamy 5 błędów w pieczeniu ciast, dlatego nie wychodzą albo pojawia się zakalec. Każdy z nas zrobił choć jedną rzecz z listy
  4. A miało być tak pięknie. Klienci Biedronki są wściekli, padły mocne słowa
  5. Niestety, otrzymała najgorszą diagnozę - złośliwy nowotwór, zrezygnowała z leczenia i wycięła zdrową część ciała. Przez chorobę zdecydowała się na zdumiewającą dietę
  6. Królowa Elżbieta jest wściekła? Powiedziała dość. Harry i Meghan muszą zwrócić fortunę

Źródło: kiszonki.blogspot.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł