Ogórki kiszone - staropolski przepis na najlepsze kiszeniakipixabay.com/PhotoMIX-Company

Staropolski przepis na ogórki kiszone. Prawdopodobnie korzystała z niego twoja babcia i prababcia

Ogórki kiszone są przez wielu Polaków uwielbiane. Ich kwaśny, orzeźwiający smak i chrupkość sprawia, że na samą myśl cieknie ślinka. Poniżej prezentujemy starodawną recepturę, według której robiła je prawdopodobnie nawet twoja prababcia.

Ogórki kiszone nie są trudnym przetworem, spełnić trzeba jednak kilka kluczowych wymogów. Najważniejszym jest zachowanie sterylności, dokładnie wyparzenie i wymycie słoików, oczyszczenie pod bieżącą wodą składników oraz chłodne i ciemne miejsce do przechowywania ogórków. Dzięki temu zdołasz przygotować kiszeniaki tak dobre, że słoiki będą znikały jeden po drugim. Jeśli zastosujesz się do poniższego przepisu posmakujesz prawdziwej historii, ponieważ prawdopodobnie tak samo robiła je twoja babcia, a nawet prababcia.

Okrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingachOkrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingachCzytaj dalej

Ogórki kiszone jakich świat od dawna nie widział - historyczny przepis, który smakuje wybornie

Jednym z ważniejszych aspektów dobrych kiszonek jest jakość ich składników. Do ogórków kiszonych należy wybrać ogórki gruntowe, które rosły w naturalny sposób bez żadnych pestycydów czy sztucznych nawozów. Szklarniowe warzywo może się zepsuć, a gotowy przetwór będzie bardzo miękki i niesmaczny. Staropolski przepis pozwoli wykonać ci je dokładnie tak, jak prawdopodobnie robiła je twoja babcia czy nawet prababcia. Ich smak zniewala, a zapach rozchodzący sie po kuchni przy otwarciu oszołamia.

Dzisiaj grzeje:

  1. A miało być tak pięknie. Klienci Biedronki są wściekli, padły mocne słowa
  2. Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć
  3. Cudowne zastosowanie liści laurowych. Od razu likwidują przykry problem

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 2 kwiaty kopru
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • liść wiśni

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj pod wodą. To samo powtórz ze wszystkimi słoikami i nakrętkami.
  2. Zagotuj wodę i wyparz słoiki wraz z nakrętkami.
  3. Do słoików włóż koper, chrzan, czosnek i liście.
  4. Ogórki włóż pionowo i ciasno, aby nie wypłynęły na powierzchnię zalewy.
  5. W garnku zagotuj wodę z solą.
  6. Zalewę wlej do słoików tak, aby zakryła wszystkie składniki. Pozostaw 2 cm przestrzeni na zbierające się gazy.
  7. Zakręć słoiki i odstaw na 3 dni w miejscu, w którym panuje około 20 stopniowa temperatura.
  8. Przestaw słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie można jeść je ze smakiem.
Prosta, ale obłędnie pyszna surówka z pora, nie ma nic lepszego do obiadu, same witaminyProsta, ale obłędnie pyszna surówka z pora, nie ma nic lepszego do obiadu, same witaminyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Czternasta emerytura z dokładną kwotą. Nie każdy dostanie całość, jest limit
  2. Nowe objawy koronawirusa u dzieci. Lista staje się coraz dłuższa
  3. Masowo popełniamy 5 błędów w pieczeniu ciast, dlatego nie wychodzą albo pojawia się zakalec. Każdy z nas zrobił choć jedną rzecz z listy
  4. Ciężko uwierzyć, jak po latach wygląda Elżbieta Starostecka. Nie tak dawno w telewizji pokazała ulubiony sklepik warzywny
  5. Niestety, otrzymała najgorszą diagnozę - złośliwy nowotwór, zrezygnowała z leczenia i wycięła zdrową część ciała. Przez chorobę zdecydowała się na zdumiewającą dietę
  6. TVP donosi. Doszło do poważnego wypadku z udziałem polskich służb

Źródło: kasia.in

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł