Ogórki kiszone, które sycząPixabay / PhotoMIX-Company

Zrobiła ogórki kiszone. Po czasie otworzyła słoik i pobladła, zaczęły syczeć, co się stało?

Ogórki kiszone są wyjątkowym specjałem. Wielu smakoszy decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Kasia była niezwykle zaskoczona, kiedy ogórki kiszone zaczęły syczeć. Od razu postanowiła dowiedzieć dlaczego tak się dzieje.

Niejednokrotnie ogórki kiszone potrafiły wprawić nas w zachwyt. Przeważnie nie spodziewamy się, że kiszonki zachowają się w nietypowy sposób. Jednak tak właśnie stało się w przypadku przetworów Kasi. Kobieta poradziła się internautów. Jaką odpowiedź uzyskała?

Stało się. W związku z sytuacją w kraju Biedronka pilnie zmienia godziny otwarciaStało się. W związku z sytuacją w kraju Biedronka pilnie zmienia godziny otwarciaCzytaj dalej

Syczące ogórki kiszone

Nie da się ukryć, że syczące ogórki kiszone nie są codziennością. Takie zachowanie z pewnością nie sugeruje niczego dobrego. Kasia postanowiła zapytać o zaistniałe zjawisko użytkowników forum kulinarnego O2.

- W tym roku postanowiłam po raz pierwszy zakisić ogórki. Niestety po otwarciu słoika moja kiszonka zachowuje się jak napój gazowany - syczy i pojawiają się bąbelki. Nie mam pojęcia jaki błąd popełniłam. Może ktoś już się z tym spotkał? - napisała przejęta kobieta. Dlaczego jej ogórki kiszone wydawały taki dźwięk? Użytkownicy od razu pośpieszyli z odpowiedziami. Jedna z nich dogłębnie wyjaśniła, jak powinno się kisić ogórki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Gotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód poraża
  2. Ujawnił ostatniego SMSa Anny Przybylskiej. Łzy same cisną się do oczu. "Ilekroć widzę na mapie Gdynię, to wtedy zawsze myślę o Ani"
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie

Internautka udzieliła cennych wskazówek

- Ogórki kiszone w słoikach powinny się zamknąć same w odpowiednim czasie, czyli pokrywka ma się zassać na gumce. To będzie wtedy, kiedy cały gaz się ulotni po zalaniu. Jeśli jednak po otwarciu zamkniętych słoików jeszcze jest gaz, to mogą być inne przyczyny. Słoiki musza być sterylne, czyli wyparzone i wypieczone, żeby nie było żadnych bakterii. Ogórki umyte i wg. dobrego przepisu wkłada się od razu i zalewa jak w przepisie, potem nakłada pokrywki (też sterylne) na wyparzonych gumkach i zabezpiecza sprężynkami. Jak się gaz ulotni, to pokrywki się zassą, należy sprawdzić, czy słoiki się zamknęły i trzeba wynieść je w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Trzeba tez dodać do ogórków składniki przeciwgnilne, a więc kawałek chrzanu, czosnek, liście porzeczki lub wiśni, koper, ziarna gorczycy i co jeszcze w przepisie - napisała jedna z użytkowniczek forum kulinarnego O2. Nie da się ukryć, że takie porady mogą być niezwykle cenne.

Nikt nie pojawił się na przyjęciu urodzinowym chorej dziewczynki. Mama prosi obcych ludzi o kartki urodzinoweNikt nie pojawił się na przyjęciu urodzinowym chorej dziewczynki. Mama prosi obcych ludzi o kartki urodzinoweCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wielka kontrola w Watykanie. Ujawniono ogromny skandal, nic już się nie ukryje
  2. Tysiące wiernych w żałobie. Nie żyje znany biskup, miał koronawirusa
  3. Potrzebujesz tylko 3 składników i 5 minut, by zrobić powalające ciasto bez pieczenia. Koleżanki będą błagać o przepis
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Kupowałeś ostatnio w Biedronce? Inspekcja sanitarna ostrzegła wszystkich, możesz mieć poważny problem
  6. Odkryli skarb sprzed milionów lat. Znalezisko zbiło z tropu naukowców badających teorię ewolucji

Źródło: f.kuchnia.o2.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł