Pikle z ogórkówyoutube / kanał: Czas smakosza / kadr z filmu

Wyraziste jak żadne inne, pikantne pikle z ogórków zrobią furorę na każdym stole. Przepis jest bajecznie prosty, bije o głowę ogórki kiszone

Kochamy ogórki kiszone, jednak czasem każdy potrzebuje nieco odmiany. Dlatego czas zrobić przetwory w postaci pysznych pikli z ogórków, które zachwycają wyrazistym smakiem. Nie da się ich nie lubić, po prostu zniewalają swoim smakiem.

Ogórki kiszone są jednymi z naszych ulubionych przetworów na zimę. Jednak z wdzięcznych warzyw jakimi są ogórki możemy stworzyć o wiele więcej intrygujących kompozycji na wiele miesięcy. Naszymi faworytami są pikle z ogórków. Pikle doskonale wykorzystują właściwości absorbujące smaki z zalewy ogórków. Są jednocześnie pikantne, słodkie i octowe, a zarazem chrupiące i przyjemnie soczyste. Nie może być nic bardziej niezwykłego w naszej spiżarni. Zrobienie ich jest banalnie proste, a wysiłek zostaje nam natychmiast wynagrodzony w postaci przepysznej przystawki.

Otrzymała najgorszą diagnozę - nowotwór, kontrowersyjnie wypowiada się o dietach. Jej walka zainspirowała milionyOtrzymała najgorszą diagnozę - nowotwór, kontrowersyjnie wypowiada się o dietach. Jej walka zainspirowała milionyCzytaj dalej

Ogórki kiszone mają konkurencję - pikle polecają się do słoików

Teraz jest idealny czas, by zacząć gromadzić zapasy na zimę w postaci pysznych przetworów. Gorące dni już za nami i spędzanie czasu w kuchni jest dużo bardziej przyjemnie. W perspektywie mamy zimne dni, podczas których będziemy wyjątkowo potrzebować witamin pochodzących z warzyw. Przetwory pomagają nam zamknąć smak lata na wiele miesięcy.

Potrzebujesz:

  • 3 kg świeżych ogórków
  • 2 łyżki soli
  • 2 i pół szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 4 łyżki miodu
  • ziele angielskie
  • chilli
  • ziarna pieprzu
  • listki laurowe
  • gorczyca

Dzisiaj grzeje:

  1. Ekipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorce
  2. Jechał jak wariat. Chcieli go ukarać, a skończyło się eskortą do szpitala
  3. Kupiła bezdomnemu kawę i bajgla, gdy wychodziła, wcisnął jej do ręki kawałek papieru. Wtedy prawda wyszła na jaw

Ogórki płuczemy, aby pobyć się wszelkich zanieczyszczeń i obieramy ze skórki. Przekrawamy na ćwiartki; wkładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 2-3 godziny. Dzięki temu ogórki puszczą wodę i zaczną być elastyczne. Po tym czasie odlewamy wodę, która powstała po dodaniu soli. W umyte i wyparzone słoiki wkładamy ogórki, dodajemy do każdego słoika taką samą ilość przypraw. Składniki zalewy czyli: wodę, ocet, miód i ewentualnie musztardę i chilli zagotowujemy. Gorącą cały czas zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dokładnie słoiki, aby uzyskać maksymalną szczelność. Słoiki z piklami poddajemy pasteryzacji przez około kwadrans. Po wystygnięciu są gotowe do spożycia. Przechowujemy je w zaciemnionym i suchym miejscu dowolną ilość czasu. Idealnie nadają się do obiadu oraz jako samodzielna przekąska.

Doskonały przepis na apetyczne pikle z ogórków znajdziesz na kanale Czas smakosza na platformie Youtube.

Ekipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorceEkipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorceCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Ważne zmiany w rentach i emeryturach. Uważaj na jedną kwotę, inaczej świadczenia mogą być zmniejszone lub zawieszone
  2. GIS planuje zaostrzenie ważnego zakazu. Może wejść w życie już wkrótce, o co chodzi?
  3. Wszyscy chcą mieć 1 produkt z Biedronki. Ruszył już nawet czarny rynek, porażające wiadomości
  4. Małżeństwo odpakowało mięso z Biedronki i odkryło skandaliczną rzecz. Ludzie natychmiast zaczęli udostępniać nagranie
  5. Sprawdzili, które uwielbiane przez Polaków grzyby są najzdrowsze. Wyniki mogą zaskoczyć nawet zapalonego grzybiarza
  6. Polski rząd nagle wydał "pomarańczową listę". Jest długa

Źródło: smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł