Ogórki kiszone - 3 porady, które zmienia twoje ogórkiwikipedia.org/Voglia https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Mało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależy

Ogórki kiszone podawane są do obiadowego stołu praktycznie każdego dnia, więc zapotrzebowanie na owy produkt jest kolosalne. Kiedy wykonuje się kiszonkę własnoręcznie w domu, należy zwrócić uwagę na 3 bardzo ważne aspekty kiszenia. Mało kto niestety ma świadomość jaki wpływ mają na efekt pracy, co może doprowadzić nawet do zepsucia całej partii.

Ogórki kiszone znane są od wieków. Kiszenie jest procesem używanym przez wiele społeczności na całym świecie w celu zabezpieczenia dużych ilości żywności na długi czas. Każdy dom, w którym praktykuje się produkowanie kiszonych ogórków, ma własny przepis na kiszeniaki, który różni się drobnymi szczegółami. Do wszystkich kiszonych ogórków należy wykorzystać wodę, która różni się w zależności od miejsca, z którego została pozyskana. Odpowiednio dobrana ma ogromny wpływ na smak i aromat kiszonki.

Dramatyczna wiadomość Polsatu obiega Polskę. Wszyscy klienci Biedronki przecierają oczy po komunikacieDramatyczna wiadomość Polsatu obiega Polskę. Wszyscy klienci Biedronki przecierają oczy po komunikacieCzytaj dalej

Ogórki kiszone - 3 ważne szczegóły, o których mało kto wie

Woda wbrew pozorom nie jest wszędzie identyczna. W różnych miejscowościach może mieć różną twardość, czyli różny poziom nasycenia minerałami. Do ogórków kiszonych najlepiej wykorzystać wodę o średniej twardości. Wtedy ma się pewność, że ogórki wyjdą idealnie. Jeśli w twoim kranie płynie woda bardzo miękka, czyli słabo nasycona minerałami, lub mocno twarda, a więc posiadająca bardzo dużo minerałów, smak oraz twardość ogórków może się różnić. Jeśli nie wiesz jakiej twardości jest twoja woda, użyj butelkowanej.

Dzisiaj grzeje:

  1. Matka zamknęła dziecko w samochodzie, poszła do sklepu. 10-latka błagała przechodniów o pomoc
  2. Słynna babcia Ewa zdradziła swój sposób na kiszone ogórki. Przed zakręceniem słoików robi zawsze 1 rzecz
  3. Zakażeń na weselach jest już tyle, że głos zabrało Ministerstwo Zdrowia. Wyjątkowy apel do Polaków

Drugim szczegółem odpowiedzialnym za jakość produktu, jest źródło, z którego bierze się wodę. Obecność chloru całkowicie zniszczy proces fermentacji i ogórki zwyczajnie nie ukiszą się, ponieważ chlor zabije bakterie kwasu mlekowego. Wymieniona wcześniej woda butelkowana jest pod tym względem najlepszym wyborem, jeśli jednak chcesz koniecznie korzystać z kranówki, zajrzyj na stronę dostawcy wody, na której opisane będą jej szczegółowe parametry.

Trzecim i ostatnim bardzo ważnym aspektem jest temperatura wody. Zbyt wysoka zniszczy cenne minerały i witaminy w ogórkach oraz może opóźnić proces fermentacji. Najpewniejszym rozwiązaniem jest zmieszanie letniej wody ze świeżo przegotowaną. Uzyskamy wtedy wystarczająco wysoką temperaturę, aby cała sól szybko się rozpuściła, a przy okazji nie stracimy żadnych cennych substancji.

Ważne ostrzeżenie dla wszystkich kupujących w Lidlu. Zdenerwowany klient zamieścił mnóstwo zdjęć zdradzających bolesną prawdęWażne ostrzeżenie dla wszystkich kupujących w Lidlu. Zdenerwowany klient zamieścił mnóstwo zdjęć zdradzających bolesną prawdęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Marek Niedźwiedzki w wyjątkowo mocnych słowach. Przerwał milczenie: "Miałem wrażenie, że umarłem"
  2. Zmieniają warunki wjazdu dla Polaków. Kolejny kraj podjął decyzję w środku wakacji
  3. Jutro w Lidlu będą długie kolejki. Sieć za darmo rozdaje uwielbiany produkt, jest tylko jeden warunek
  4. Okropne sceny w Biedronce, ochroniarz nie spodziewał się ataku. Kamery wszystko zarejestrowały, niewiarygodne kto pomógł
  5. Ile soli sypać do ogórków kiszonych? Rozwiewamy wątpliwości i zdradzamy, jaka jest najlepsza
  6. Tragiczna wiadomość obiegła całą Polskę. Nie żyje Krystyna Hajec-Wleciał, była kochana przez pokolenia Polaków

Źródło: zdrowe-kiszonki.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł