Ogórki kiszone nie tylko na odpornośćwikipedia.org/Ewkaa CC 3.0

Ogórki kiszone są naturalnym probiotykiem. Niewyobrażalne, na co jeszcze pomagają

Ogórki kiszone są dobrze poznanym naturalnym probiotykiem. Są taki prozdrowotny efekt odpowiadają bakterię, które namnażają się w ich wnętrzu. Co ciekawe, kiszeniaki mają jeszcze jedną, bardzo ważną dla zdrowia właściwość.

Ogórki kiszone, dla większości z nas, są jedynie smacznym dodatkiem. Mocne chrupnięcie i orzeźwiająca kwasowość sprawiają, że tak sfermentowane ogórki idealnie pasują do wielu dań, a są nawet tacy, którzy zajadają się nimi bez żadnych dodatków. Każdy też wie, że przetwór ten jest naturalnym probiotykiem. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę, że mają one jeszcze jedną, niebywałą właściwość. Ciężko uwierzyć na co jeszcze pomagają.

Alina od lat cierpi na wstydliwy, nawracający problem, nie pomagały żadne środki. Postanowiła sięgnąć po wyjątkowy sokAlina od lat cierpi na wstydliwy, nawracający problem, nie pomagały żadne środki. Postanowiła sięgnąć po wyjątkowy sokCzytaj dalej

Ogórki kiszone mają jeszcze jedne, niesamowite działanie

Ogórki kiszone zawierają w sobie zniewalająco dużo wartości odżywczych. Proces produkcyjny warunkuje dobroczynność tego przetworu, a im dłużej je kisimy tym więcej nam dadzą. Kiszenie to nic innego, jak pozwolenie na rozmnażanie dobrym bakteriom. Ogórki po tym procesie są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik - wszystkie te substancje są niezbędne, do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najlepszy syrop na odporność, zaledwie 3 składniki potrafią zdziałać cuda. Rozprawi się z każdym przeziębieniem
  2. Kancelaria prezydenta wydała oficjalne oświadczenie. Chodzi o stan nadzwyczajny w Polsce
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lataMartyniuk przyłapany na zakupach spożywczych w Biedronce. Wszyscy patrzyli tylko na jedno, jest afera

Każdy z nas zdaje sobie sprawę jak dobroczynne działanie mają takie ogórki. Duża zawartość błonnika w skórce pomaga przeczyścić jelita. Witamina C umacnia odporność i poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. W upały poleca się picie wody po ogórkach. Uzupełni elektrolity i wspaniale nawodni. Co ciekawe, woda po ogórkach sprawdza się także jako marynata do mięs. Dodaj jedynie czosnek, rozmaryn i liść laurowy a następnie zalej nią mięso. Będzie bardzo delikatne. Z powodu rozwoju podobnych bakterii jak w naszych jelitach, zaleca się spożywanie ogórków w czasie antybiotyko terapii czy w czasie wzmożonych zachorowań. Ale to nie wszystko, co ogórki mogą nam zaoferować.

Wielu specjalistów uważa, że jelita mają ogromny wpływ na nasze psychiczne samopoczucie. Problemy z brzuchem często psują nam humor. Odpowiednie zdrowe jelita będą świetnym miejscem dla rozwoju bakterii, które biorą udział w wytwarzaniu hormonu szczęścia - serotoniny. Jej niedobór jest jednym z czynników powodujących depresję. Częste jedzenie wszelkich kiszonek, nie tylko ogórków, może wspomóc leczenie i uchronić przed depresją.

Idealne połączenie, któremu nikt się nie oprze. Prosta i pyszna surówka z pora, marchewki i jabłkaIdealne połączenie, któremu nikt się nie oprze. Prosta i pyszna surówka z pora, marchewki i jabłkaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Uczestniczka programu Rolnik szuka żony znów szokuje. Za wywiad każe sobie płacić 2 tys. zł
  2. Wszyscy myśleli, że to zwykłe przeziębienie. 9-latek umarł kilka dni po zdiagnozowaniu
  3. Gotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód poraża
  4. Najgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarza
  5. Mięso wyszło suche i twarde? Najprawdopodobniej przez karygodne błędy przy pieczeniu, popełnia je większość Polaków
  6. Wnuczka Krystyny Jandy ma już 16 lat. Jest zdumiewająco podobna do babci, fani nie dowierzają

Źródło: motywatordietetyczny.pl, ktomalek.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł