Ogórki kiszone tarteyoutube.com/ Nat Ura

Starła ogórki, wrzuciła do słoików i zakisiła. Rewelacyjny dodatek do zupy, koniecznie go wypróbuj

Ogórki kiszone kochamy wszyscy. Tarte w słoikach to niemal gotowa zupa ogórkowa przez okrągły rok. Ogórki przygotowane własnoręcznie biją na głowę wszystkie sklepowe rodzaje. Przygotowanie ich to zaledwie 20 minut pracy, a radość z jedzenie trwa przez długie miesiące.

Ogórki kiszone to doskonały dodatek do obiadów. Jednak, aby przygotować słoiczek pełny tych dobroci musimy mieć idealne okazy ogórków i często zostaje nam sporo przerośniętych, albo nieco gorszych jakościowo. Z tych właśnie odrzuconych egzemplarzy możemy stworzyć przepyszną bazę do zupy ogórkowej. Do przygotowania tartych ogórków kiszonych nie potrzeba wybitnych umiejętności, to zaledwie chwila wysiłku oraz odrobina cierpliwości po ich wykonaniu.

Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąStarła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąCzytaj dalej

Ogórki kiszone - składnik nr 1 pysznej zupy

Ogórki możemy wykorzystać nie tylko do zupy, kiszona pyszność doskonale się czuje w towarzystwie śmietany jako surówka do obiadu. Oprócz walorów smakowych, ogórki kiszone są bardzo dobre dla naszego zdrowia. Ogórki mają niewiele kalorii, więc bez wyrzutów możemy jeść je na diecie, przy okazji są także naturalnym probiotykiem oraz wpływają na prawidłowe działanie naszego układu pokarmowego. Także odporność naszego organizmu zyskuje na spożywaniu ogórków, dodatkowo wzmacniają włosy oraz paznokcie. Takie właśnie skarby zostały przygotowane na kanale Nat Ura na Youtube, wyglądają wspaniale.

Dzisiaj grzeje:

Do tartych ogórków kiszonych potrzebujesz:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 czubate łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • pęczek koperku
  • korzeń chrzanu

Bardzo dokładnie myjemy ogórki, obcinamy zbędne końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach - razem ze skórką. Starte ogórki umieszczamy w sporej misce, nie ma potrzeby odlewać powstałej podczas ścierania wody. Pęczek koperku poszatkuj, a z główki czosnku wyłuskaj ząbki, jeśli są zbyt duże możesz nieco je pokroić. Do miski z ogórkami wrzucamy sól, koperek i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Mieszankę przekładamy do wyparzonych słoików, najpierw wkładając na dno korzeń chrzanu. Taka ilość ogórków powinna zapełnić około 5 niespełna półlitrowych słoików. Słoiki z ogórkami mocno zakręcamy i wstawiamy do pomieszczenia o temperaturze poniżej 20 stopni na 3 dni. Po tym czasie chowamy je do spiżarki na kolejny tydzień. Ogórki będą ukiszone po łącznie 10 dniach. Pamiętajmy, że ogórki samoczynnie zawekują się nawet po około 3 dniach po zakręceniu słoików, możemy to określić po wklęsłej nakrętce.

Najlepsze newsy:

Źródło: aniagotuje.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł