Ogórki kiszone według przepisu siostry Anastazji zachwycą smakiem.pixabay/skyradar

Słynna siostra Anastazja podała najlepszy przepis na ogórki kiszone. Nie uwierzysz, jaką ma dla wszystkich radę

Ogórki kiszone są królują wśród kiszonek w naszej kuchni. Przyrządzamy je od lat i korzystamy przy tym zwykle z porad największych kulinarnych autorytetów, czyli przepisów naszych babć lub autorek i autorów słynnych książek kucharskich. Wśród nich znalazła się siostra Anastazja, która w zanadrzu skrywa nie tylko porady na przepyszne ciasta, ale też słynne ogórki kiszone. Polecamy przepis na idealną kiszonkę i jeden bardzo skuteczny trik, o którym warto pamiętać podczas wybierania najlepszych ogórków do słoika.

Ogórki kiszone przygotowane z dobrego przepisu zachwycają aromatem, są jędrne i lekko chrupkie oraz oczywiście właściwie przygotowane, co nie zawsze jest proste w przypadku fermentowanych warzyw. Aby kiszonka była idealna, korzystamy ze sprawdzonych przepisów, niekiedy przekazywanych z pokolenia na pokolenie, bo w końcu większość z nas chce jeść potrawy znane z kuchni naszych mam. Wszystkie sprawdzone przepisy mają wiele punktów wspólnych, ale najlepsi szefowie w kuchni mają też niekiedy swoje sekretne sposoby na to, by ogórki kiszone zniewalały smakiem.

Kipiący z wściekłości klient wtargnął do Biedronki, żeby zwrócić rozkładające się mięso. Oburzająca odpowiedź kierowniczki zwaliła go z nógKipiący z wściekłości klient wtargnął do Biedronki, żeby zwrócić rozkładające się mięso. Oburzająca odpowiedź kierowniczki zwaliła go z nógCzytaj dalej

Ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji docenią wszyscy koneserzy tradycyjnych kiszonek. Oprócz przepisu słynna siostra zakonna poleca też 1 świetny trik, o którym należy pamietać jeszcze przed zakupem ogórków

Ogórki kiszone będą najpyszniejsze, jeśli zastosujemy wszystkie niezbędne w nich przyprawy, warzywa sfermentują prawidłowo i wybierzemy do nich składniki najlepszej jakości. Świeże i w miarę możliwości pozbawione chemii ogórki będą oczywiście najlepsze, ale podczas ich kupowania warto pamiętać o czymś jeszcze. Siostra Anastazja poleca, by na zakupy na bazarze zabrać ze sobą mały nożyk. Za zgodą sprzedawcy warto sprawdzić, czy warzywa po przekrojeniu na pół nie mają w środku pustych miejsc po pestkach, możemy być pewni, że ogórki nie będą mało jędrne i zbyt miękkie.

Dzisiaj grzeje:

Składniki:

  • ogórki,
  • czosnek,
  • gałązki kopru,
  • chrzan,
  • litr przegotowanej wody,
  • łyżka soli,
  • ewentualnie liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu.

Przygotowanie:

Ogórki i koper myjemy, czosnek i chrzan obrać. Ogórki układać w słoikach jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dorzucamy po 2 ząbki czosnku, 3 nieduże kawałki chrzanu i liście wiśni, porzeczki lub dębu. Słoiki zalewamy zimną wodą i odstawiamy do ukiszenia.

Najlepsze newsy:

Źródło: deon.pl

Następny artykuł