
Słynna siostra Anastazja podała najlepszy przepis na ogórki kiszone. Nie uwierzysz, jaką ma dla wszystkich radę
Ogórki kiszone są królują wśród kiszonek w naszej kuchni. Przyrządzamy je od lat i korzystamy przy tym zwykle z porad największych kulinarnych autorytetów, czyli przepisów naszych babć lub autorek i autorów słynnych książek kucharskich. Wśród nich znalazła się siostra Anastazja, która w zanadrzu skrywa nie tylko porady na przepyszne ciasta, ale też słynne ogórki kiszone. Polecamy przepis na idealną kiszonkę i jeden bardzo skuteczny trik, o którym warto pamiętać podczas wybierania najlepszych ogórków do słoika.
Ogórki kiszone przygotowane z dobrego przepisu zachwycają aromatem, są jędrne i lekko chrupkie oraz oczywiście właściwie przygotowane, co nie zawsze jest proste w przypadku fermentowanych warzyw. Aby kiszonka była idealna, korzystamy ze sprawdzonych przepisów, niekiedy przekazywanych z pokolenia na pokolenie, bo w końcu większość z nas chce jeść potrawy znane z kuchni naszych mam. Wszystkie sprawdzone przepisy mają wiele punktów wspólnych, ale najlepsi szefowie w kuchni mają też niekiedy swoje sekretne sposoby na to, by ogórki kiszone zniewalały smakiem.
Ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji docenią wszyscy koneserzy tradycyjnych kiszonek. Oprócz przepisu słynna siostra zakonna poleca też 1 świetny trik, o którym należy pamietać jeszcze przed zakupem ogórków
Ogórki kiszone będą najpyszniejsze, jeśli zastosujemy wszystkie niezbędne w nich przyprawy, warzywa sfermentują prawidłowo i wybierzemy do nich składniki najlepszej jakości. Świeże i w miarę możliwości pozbawione chemii ogórki będą oczywiście najlepsze, ale podczas ich kupowania warto pamiętać o czymś jeszcze. Siostra Anastazja poleca, by na zakupy na bazarze zabrać ze sobą mały nożyk. Za zgodą sprzedawcy warto sprawdzić, czy warzywa po przekrojeniu na pół nie mają w środku pustych miejsc po pestkach, możemy być pewni, że ogórki nie będą mało jędrne i zbyt miękkie.
Dzisiaj grzeje:
- Nie mieści się w głowie, jak cenne są fusy po kawie. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, mają ogrom zastosowań
- Nowe stawki VAT od 1 lipca. Wiemy już, co potanieje, ale także i co będzie droższe
Składniki:
- ogórki,
- czosnek,
- gałązki kopru,
- chrzan,
- litr przegotowanej wody,
- łyżka soli,
- ewentualnie liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu.
Przygotowanie:
Ogórki i koper myjemy, czosnek i chrzan obrać. Ogórki układać w słoikach jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dorzucamy po 2 ząbki czosnku, 3 nieduże kawałki chrzanu i liście wiśni, porzeczki lub dębu. Słoiki zalewamy zimną wodą i odstawiamy do ukiszenia.
Najlepsze newsy:
- Zadziwiająca awantura tuż po Wiadomościach TVP. Prowadzący nie wytrzymał
- Są ofiary i setki rannych. Porażająca tragedia na autostradzie. Światowe media są wstrząśnięte doniesieniami z Chin
- Tysiące ludzi popełnia fatalny błąd podczas panierowania kotletów schabowych. Sekret tkwi w 2 zaskakujących składnikach
- Wykorzystaj opakowanie po jajkach. Możesz wypróbować już w najbliższy weekend, będzie bajecznie
- Właśnie mają miejsce niewyobrażalne sceny nad polskim morzem. Co z obostrzeniami w sklepach i restauracjach?
- Artur Szpilka pobił znanego polityka. Wszystko uchwyciły kamery (WIDEO)
Źródło: deon.pl
Następny artykuł