Ogórki kiszone - ile dosypać soli?Archiwum własne

Ile soli sypać do ogórków kiszonych? Rozwiewamy wątpliwości i zdradzamy, jaka jest najlepsza

Ogórki kiszone są jednym z ulubionych dodatków obiadowych Polaków. Przepisów na ich przygotowanie jest wiele, jednak w praktycznie każdym pojawia się sól. W sklepach możemy dostać jej najróżniejsze rodzaje. Ile i jaką należy wybrać, aby nasze ogórki kiszone stały się jak najbardziej smakowite?

Ogórki kiszone bez wątpienia można uznać za klasykę kuchni polskiej. Słono-kwaśny przysmak niejednokrotnie potrafił wywołać nie lada zachwyt. Częstym problemem, który pojawia się podczas ich przygotowywania jest ilość soli. Już teraz możesz się przekonać ile jej użyć.

Ostrzeżenie dla wszystkich. Polacy masowo kupują niebezpieczny produktOstrzeżenie dla wszystkich. Polacy masowo kupują niebezpieczny produktCzytaj dalej

Ogórki kiszone i sól

Nie od dziś wiadomo, że ogórki kiszone i sól są ze sobą ściśle powiązane. Niezależnie od przepisu składnik ten jest elementarny podczas przygotowań. U wielu osób pojawiają się wątpliwości dotyczące tego, ile soli powinno się wykorzystać, aby ogórki kiszone wyszły idealnie. Odpowiedź jest zaskakująco prosta.

Ogórki kiszone będą najbardziej smakowite, jeżeli na litr wody wykorzystamy jedną łyżkę soli. Osoby preferujące bardziej wyrazisty słony smak kiszonego specjału powinny użyć 1,5 łyżki przyprawy. Istotne jest również to jaką sól wybierzemy. Odpowiedź nie jest taka oczywista.

Dzisiaj grzeje:

  1. Agata Duda pokazała się u boku męża. Wszyscy patrzyli tylko na jedno, co ona na siebie włożyła?
  2. Słynna babcia Ewa zdradziła swój sposób na kiszone ogórki. Przed zakręceniem słoików robi zawsze 1 rzecz
  3. Stało się, posłowie przegłosowali podwyżki dla siebie. Pierwsza dama też zarobi

Jaki rodzaj soli wybrać do ogórków kiszonych?

Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że ogórki kiszone najlepiej wychodzą, jeżeli użyjemy do nich soli niejodowanej. Okazuje się jednak, że nie ma to większego znaczenia zarówno pod względem walorów smakowych jak i samego procesy fermentacji. Nie oznacza to jednak, że rodzaj użytej soli nie ma znaczenia.

Ogórki kiszone będą najlepsze, jeżeli wykorzystamy sól kamienną. Zawiera ona wiele minerałów, które znacząco wpływają na smak naszego specjału oraz proces kiszenia. Nie pozostaje nam nic innego jak wykorzystanie tej wiedzy w praktyce.

Mało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależyMało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Magdalena Ogórek i Jakimowicz w TVP przekroczyli wszelkie granice. Śmiali się w głos, gdy ośmieszano drugiego człowieka
  2. Była z rodziną na plaży w Ustce, musiała zabrać ręcznik i uciekać. "Ogólnie koszmar"
  3. Jutro w Lidlu będą długie kolejki. Sieć za darmo rozdaje uwielbiany produkt, jest tylko jeden warunek
  4. Okropne sceny w Biedronce, ochroniarz nie spodziewał się ataku. Kamery wszystko zarejestrowały, niewiarygodne kto pomógł
  5. Ile soli sypać do ogórków kiszonych? Rozwiewamy wątpliwości i zdradzamy, jaka jest najlepsza
  6. Na jaw wyszedł sekret małżeński Kamila Stocha. Wraz z żoną robią coś wspaniałego, co za okazy (FOTO)

Źródła: Zdrowe - kiszonki.pl / Gotujemy.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł