Ogórki kiszone - tajemny przepis na najlepsze kiszeniakifacebook.com/Kulinarna-Wiola

Nie żyje, ale zostawił sekretny przepis na ogórki kiszone. Pod żadnym pozorem nie dodawaj 3 popularnych składników

Przepisów na ogórki kiszone jest całe multum, jednak znaleźć ten idealny jest bardzo ciężko. Poniższa receptura z zapisków nie żyjącego już dziadka jest bliska doskonałości. Za nic w świecie nie dodawaj 3 popularnych przypraw.

Ogórki kiszone dla wielu są jednym z najważniejszych elementów dobrego posiłku. Chrupkość kiszonych warzyw i kwasowość sprawiają, że smakoszom cieknie ślinka na samą myśl o słoiku dobrze ukiszonych kiszeniaków. Choć przepisów w internecie jest całe mnóstwo, wiele z nich popełnia podstawowe błędy, które nie pozwalają wykonać smacznego przetworu. Receptura dziadka Tadka jest bliska doskonałości prawdopodobnie dzięki temu, że nie dodawał trzech bardzo popularnych składników.

Sklep z Rancza istnieje naprawdę. Klienci masowo pytają o jeden produkt, właścicielka zaciera ręceSklep z Rancza istnieje naprawdę. Klienci masowo pytają o jeden produkt, właścicielka zaciera ręceCzytaj dalej

Ogórki kiszone jakich jeszcze nie jadłeś - pyszny smak i wspaniałe chrupnięcie

Wystarczająco dobre ukiszenie ogórków wcale nie jest takie proste, ponieważ w trakcie całego przygotowania można popełnić sporo błędów. Niedomyte słoiki, przesolona zalewa, brudne ogórki, złe proporcje, a nawet błędne przechowywanie - to wszystko może sprawić, że kiszone ogórki nie wyjdą bądź nawet całkowicie się zepsują. Dziadek Tadek zawsze robił je doskonałe i nikt nie narzekał na ogórki spod jego ręki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Na noc włóż liść laurowy do cukiernicy i posyp solą kuchenkę. Rano oniemiejesz z zachwytu
  2. Moneta sprzed lat znacznie zyskała na wartości. Warto sprawdzić, czy nie masz takiej w domu

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka cukru
  • ogórki
  • 4 ząbki czosnku
  • kiść kopru
  • chrzan

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Słoiki i zakrętki dokładnie umyj, a następnie wyparz we wrzątku.
  3. Włóż umyte ogórki do słoików wystarczająco ciasno, aby zalewa mogła je całkowicie przykryć. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ gdy warzywa będą miały kontakt z powietrzem, szybko się popsują.
  4. Do ogórków dodaj koper, czosnek i chrzan.
  5. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier oraz sól i zagotuj całość.
  6. Gorącą zalewą zalej ogórki, szczelnie zakręć i odstaw do przestygnięcia.
  7. Schowaj słoiki w miejscu z temperatura pokojową.
  8. Kiś przez około 2 tygodnie.

Dziadek Tadek nie dodawał do ogórków pieprzu, ziela angielskiego ani gorczycy, ponieważ uważał, że zbyt mocno dominują smak ogórków i reszty składników. Spróbuj zrobić je bez nich, a zobaczysz jak pyszne wyjdą.

Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Tydzień bez litości. Zmasowane kontrole policji, radiowozy będą dosłownie wszędzie
  2. Koniec z darmowymi lekami dla seniorów? Niepokojące doniesienia Super Expressu
  3. Przed snem wypij szklankę wody z dodatkiem cytryny i 1 sekretnym składnikiem. Efekty poczujesz zaraz po obudzeniu
  4. Nie tak miało być, Zenek Martyniuk przeżywa dramat. A jeszcze niedawno pokazywał luksusową kuchnię i opowiadał o nowej diecie
  5. Rodowicz narzeka, że nie stać jej na wakacje i nowe ubrania. Ma 3000 m2 lasu, nie może zrezygnować z diety pudełkowej
  6. Potwierdzili. Mamy kolejny rekord zakażeń koronawirusem. WHO alarmuje

Źródło: przyslijprzepis.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł