Ogórki kiszonefacebook.com/Kulinarna-Wiola

Stała spokojnie w kuchni, gdy nagle powietrze przeciął wielki huk. Spojrzała na słoik z ogórkami i zamarła

Ogórki kiszone są uwielbianą przekąską, która rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych. Wykonane w domu dają nie tylko satysfakcję, ale i gwarantują pyszny, klasyczny smak. Pani Izabela robiła ogórki co roku, aż pewnego dnia jeden ze słoików napędził jej ogromnego stracha, wylatując w powietrze.

Ogórki kiszone to prawdziwy rarytas. Sprawdza się doskonale jako przekąska, ale i dodatek do wielu, pysznych dań. Mają nie tylko specyficzny, kwaśny i orzeźwiający smak, ale te właściwie przyrządzone, są też niesamowicie chrupiące. Pani Izabela, krzątając się po kuchni, usłyszała nagle głośny hałas i zauważyła, że jej słoik z kiszonymi ogórkami wystrzelił w powietrze. Wiemy, co było przyczyną tego zdarzenia.

Napar z najpopularniejszej przyprawy sprawia, że przeziębienie ustępuje natychmiast. Dodatkowo ma działanie przeciwwirusoweNapar z najpopularniejszej przyprawy sprawia, że przeziębienie ustępuje natychmiast. Dodatkowo ma działanie przeciwwirusoweCzytaj dalej

Ogórki kiszone zrobione w domu


Ogórki kiszone są prostym przetworem, który możemy zrobić w naszych domach. Do jego stworzenia należy wykorzystać przede wszystkim składniki dobrej jakości. W tym przypadku idealnie sprawdzą się ogórki gruntowe, które nie były wspomagane sztucznymi nawozami. Te zebrane w szklarniach mogą ulec szybkiemu zepsuciu.

Jeśli kilka podstawowych kroków, które należy precyzyjnie wykonywać, aby osiągnąć idealny smak kiszonych ogórków. Przede wszystkim należy wybrać do tego nieuszkodzone i szczelne słoiki. Nim przejdziemy do kiszenia, należy je dokładnie wyparzyć oraz umyć. Składniki, które wykorzystamy należy starannie oczyścić pod bieżącą wodą. Przetwory należy trzymać w suchym, chłodnym oraz ciemnym miejscu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Perła kuchni śląskiej, czyli modra kapusta. Wystarczy, że dolejesz odrobię nietypowego napoju, a posmakuje jeszcze lepiej
  2. Polacy wywołali wielką aferę w WizzAirze. Nikt nie miał pojęcia, wszystko wyszło na jaw
  3. Gotowała jajka na śniadanie. Zajrzała do naczynia i wybuchły jej w twarz z całą mocą, zdjęcie dla osób o mocnych nerwach

Właściwości ogórków kiszonych

Warto zaznaczyć, co daje nam spożywanie kiszonek. Szczególnie z uwagi na bieżące czasy, w których należy podchodzić do naszego zdrowia ze szczególną ostrożnością.

Kiszonki idealnie sprawdzają się w okresie jesieni oraz zimy. Pomagają wspierać nasz układ odpornościowy, a przede wszystkim działają na naszą kondycję wewnętrzną, ale i zewnętrzną. To rewelacyjny składnik, który poprawia nasz wygląd, ale i samopoczucie.

Strzelające ogórki Pani Izabeli

Ogórki kiszone co roku były ulubionym rarytasem w kuchni Pani Izabeli. Wiele czasu poświęcała przygotowaniu idealnych ogórków, które następnie trzymała w spiżarki. Co roku półki uginały się od ilości przetworów, które tworzyła Pani Izabela.


Pewnego dnia, przechodząc obok pomieszczenia, w którym trzymała swoje przetwory, usłyszała huk i dźwięk tłuczonego szkła. Okazało się, że jeden ze słoików wyleciał w powietrze, roztrzaskując się w drobny mak.


Minął tydzień, od kiedy Pani Iza skończyła przygotowywać wszystkie przetwory. Po całym zajściu z pękniętym słoikiem, zaczęła szukać możliwej przyczyny tego zdarzenia. Jak się okazało, przyczyną była wykorzystana do ogórków, niepozorna woda.

Zalewając ogórki w trakcie ich robienia, należy robić to wyjątkowo ostrożnie. Wystarczy, że dodamy za dużo wody, a nasz słoik po prostu wybuchnie. Ze względu na zachodząca fermentację wewnątrz słoika, wydzielają się gazy. W szczelnie zamkniętym słoiku nie mają ujścia i kumulują się przez to wewnątrz. Jeśli wody będzie za dużo, ciśnienie wzrośnie i rozsadzi słoik od środka.

Aby uniknąć takiego zajścia ponownie, Pani Iza postanowiła pozostawiać 2 cm przerwy między powierzchnią zalanych ogórków, a wieczkiem słoika. Takie rozwiązanie zagwarantowało, że więcej nie doszło do podobnej sytuacji.

Zachęcamy mimo wszystko do tworzenia własnych przetworów, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i właściwościami po procesie kiszenia. Dbajmy nie tylko o zdrowie w kontekście suplementacji i leków, ale dbajmy również o to, jak wygląda nasza dieta w ciągu dnia i wzbogacajmy ją o takie produkty, które będą wspierać naszą odporność.

Magda Gessler do buraków dodała śledzie i powstała cudowna sałatka lwowska. Domownicy oniemieją po pierwszym kęsieMagda Gessler do buraków dodała śledzie i powstała cudowna sałatka lwowska. Domownicy oniemieją po pierwszym kęsieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wszystko wydarzyło się nagle. Pojawił się film ze szpitala, wiadomo, co wyrabia się za zamkniętymi drzwiami
  2. Romans za kulisami "Rolnik szuka żony"? W sieci pojawił się zaskakujący wpis uczestniczki hitu TVP
  3. Placki ziemniaczane bez smażenia? Smakują jeszcze lepiej niż z patelni, wystarczy zastosować 1 trik
  4. Przepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farsz
  5. Syrop z cebuli z 2 składników robi się w 2 minuty. Domowy prastary przepis na odporność
  6. Kiedy uczniowie wrócą do szkoły? Jest zapowiedź Ministra Edukacji, padł konkretny termin i warunki
  7. Gigant społecznościowy poszedł na wojnę z Januszem Korwin-Mikke. Decyzja, której nikt się nie spodziewał

Źródło: tomusiszwiedziec.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł